ВР взялася за закон, який змусить знати українську мову

Верховна Рада почала розглядати у другому читанні закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це на засіданні у четвер заявив з трибуни парламенту спікер Андрій Парубій.

У першому читанні законопроект №5670-д парламент ухвалив 4 жовтня 2018 року, а у грудні профільний комітет доопрацював його, розглянувши 2059 поправок.

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

"Спроби запровадити на офіційному рівні в Україні багатомовність є діями, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та суспільну ворожнечу, і є тотожними діям, спрямованим на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу", – мовить 6 пункт 1 статті закону.

Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності.

За навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах або створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови також каратимуть.

"Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів", – зазначається в документі.

"Порядок застосування кримськотатарської мови та інших мов корінних народів, національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя визначається законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України з урахуванням особливостей, визначених цим законом", – додається у ньому.

Передбачено державну програму сприяння опануванню державної мови, адже володіння державною мовою є "обов’язком громадянина".

Посадовці зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її при виконанні службових обов’язків. Державний сертифікат про рівень володіння (A, B чи C) державною мовою їм видаватиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

"Робочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова", – мовить закон.

Якщо під час заходу використовується інша мова, необхідний переклад.

У судах, в армії, на кордоні, під час виборів і референдумів застосовується українська.

Мовою трудових відносин в Україні є державна мова. Ніхто не може бути змушений використовувати на роботі іншу мову, крім випадків обслуговування іноземців чи осіб без громадянства, а також створення текстів і документів, адресатами яких є такі люди.

Мовою освітнього процесу й науки є державна мова. Представники національних меншин і  корінних народів мають право в комунальних садочках і школах разом із державною мовою навчатися своєю мовою – в окремих класах (групах).

Мовою обслуговування споживачів є державна мова. Інформація про товари та послуги, зокрема й в інтернеті, має надаватися українською, можливе дублювання іншими мовами.

"На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін", – сказано в законопроекті.

Це, зокрема, стосується медичної допомоги та обслуговування на транспорті.

Для суб’єктів господарювання за порушення закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів передбачено штрафи.

Мовою публічних заходів (зборів, конференцій, мітингів, виставок, семінарів, форумів тощо) є державна мова. Організатор зобов’язаний забезпечити переклад для іномовних заходів, якщо цього вимагає хоча б один учасник події.

Це положення не поширюється на заходи для обмеженого кола осіб, для іноземців чи осіб без громадянства, а також заходи для вивчення іноземної мови.

Культурні й спортивні заходи ведуться українською або з перекладом. Афіші й квитки публікуються українською або з дублюванням іншою мовою (текст іншою мовою не може бути більшим за обсягом та шрифтом, ніж текст державною мовою).

Фільми мають демонструвати державною мовою або з дубляжем чи субтитрами. У межах кінофестивалів можливі покази фільмів мовою оригіналу з субтитрами. У кінотеатрах кількість сеансів стрічок мовою оригіналу не може перевищувати 10% на місяць.

Мовою преси, телебачення й радіомовлення є державна мова. Частка мовлення українською загалом повинна становити не менше 90% у проміжках часу 07:00-18:00 і 18:00-22:00. Місцеві мовники можуть пускати в ефір до 20% іншої мови в ці години.

Телерадіоорганізації, які мовлять кримськотатарською чи іншими мовами корінних народів України, мають застосовувати щонайменше 30% державної мови на тиждень.

Друковані ЗМІ можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно видається тираж цього видання державною мовою. У місцях розповсюдження преси видань українською має бути щонайменше 50%.

Видання й продаж книг – теж не менше 50% українською.

Мовою реклами є державна мова. У друкованих ЗМІ, що видаються однією з офіційних мов ЄС, допускається розміщення реклами відповідною мовою.

Комп’ютерні програми повинні мати інтерфейс державною мовою та/або англійською мовою або мовами Євросоюзу. Органи влади й заклади освіти мають використовувати софт із україномовним інтерфейсом. Те ж стосується мобільних застосунків.

Національна комісія зі стандартів державної мови, яка утверджує стандарти української мови, складається з 9 членів, їх Кабінет міністрів призначає на 6 років.

Також запроваджується уповноважений із захисту державної мови.

Закон набирає чинності через 2 місяці з дня його опублікування за винятком низки статей.

При цьому Головне науково-експертне управління пропонує виключити з ч. 5 ст. 1 законопроекту слова про те, що порядок функціонування державної мови не можуть регулювати органи держвлади, органи влади АРК чи органи місцевого самоврядування, а також ст. 5 про держпрограму сприяння опануванню державної мови.

01 березня 2019р.

Теги: українська мова

Коментарі

Кіса 2019-03-01 / 20:27:40
Стараюсь :-))

кіса 2019-03-01 / 20:15:04
до вуву ви помиляєтесь бо у наших бюро чи канцеляріях як бисідовали по нашому так і будут по закарпатськи і нем іртем точно так думаю ви мене правильно зрозуміли і ще постарайтеся правильно писати слово Українська

Вуву 2019-03-01 / 19:48:59
Звичайно зміниться .
Змінеться першазавсе відчуття що є закон який захищає вас/нас украйінців в себе дома від дискримінаційі і принижень з боку тих хто постійно себе протиставляв всьому украйінському ... Тим хто говорив украйінською.
І якесь там ... Нем іртем ... З виразом обличчя наче зйіли гірку редьку ... в якомусь бюро чи канцелярійі вже не пройде.
Так як і в хуній не проходить яка інша мова окрім найбільш поширених як англійська чи німецька ... І то в основному в туристичній сфері і обслуговуванні (ну бо це бізнес).
Гадаю мене зрозуміли правильно.

бундесгеріхтсгоф 2019-03-01 / 18:12:50
для вуву - закон такий існує майже 30 років. так шо узбагойся

Кіса 2019-03-01 / 14:38:59
До вуву закон про мову це добре але я вас питаю чи від того підніметься наш рівень життя чи щось зміниться на краще?

*** 2019-03-01 / 13:09:16
До філологів-науковців! Як буде вірно слово офіс,тобто по українськи?Слов’нське значення цього слова?

Вуву 2019-03-01 / 10:32:53
Кіса ... Пілітє гірю бо она золотая.
:-))
Буде закон про ДЕРЖАВНУ УКРАЙІНСЬКУ мову.

Кіса 2019-03-01 / 09:17:33
До вуву , що зміниться? Перестануть красти чи ліс рубати чи кс відмінить свою постанову чи щоооо буде?

Вуву 2019-03-01 / 08:06:56
Так приймате вже швидше цей закон.

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини