Спільнота "Врятуй Боржаву" звернулася до Москаля з відкритим листом

А коаліційне об’єднання 23-х громадських організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття» збирає прес-конференцію з цього приводу

Спільнота "Врятуй Боржаву" звернулася до Москаля з відкритим листом

У четвер, 21 лютого 2019 р., об 11.00, в Ужгородському прес-клубі (пл. Жупанатська, 15/4) відбудеться прес-конференція співголів коаліційного об’єднання 23-х громадських організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття» Олега Лукші, директора Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера», та Оксани Станкевич-Волосянчук, провідного експерта громадського об’єднання «Екосфера».

Тема - «Унікальна ландшафтно-рекреаційна і природна цінність Боржавських полонин як головні причини всеукраїнського спротиву проекту будівництва гігантської і масштабної вітроелектростанції на вершинах гірського масиву»

 

Прес-конференція приурочена до завершення етапу громадського обговорення скандального звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД), представленого забудовником.

Журналістів ознайомлять з картами і фото природних територій, де планують будівництво ВЕС та передадуть Звернення коаліційного об’єднання «Форум екологічного порятунку Закарпаття» до громад, організацій та владних структур регіону і України щодо значних і впливових екологічних, економічних і соціальних ризиків проекту ВЕС на Боржавських полонинах.
Вперше мас-медіа буде презентована «Чорна екологічна книга Закарпаття», яку коаліційне об’єднання ГО і науковців ведуть з 2012 року.

А тим часом спільнота Врятуй Боржаву звернулася до Г.Москаля з приводу спроби забудови полонини Боржава з відкритим листом:

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО МОСКАЛЯ Г.Г., ГОЛОВИ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНСТРАЦІЇ

Шановний Геннадій Геннадійович,

Плани побудови вітрової електростанції (ВЕС) на гірському хребті Боржава набули широкого розголосу і турбують значну частину не лише місцевого населення, а і численних туристів з усієї України, які відвідують Полонину Боржава, а також незалежних науковців та експертів, які проаналізувати Звіт з оцінки впливу на довкілля цього проекту.

Враховуючи, що гори займають лише 5% території України і що в період тимчасової окупації Криму єдиною гірською територією в країні, що використовується для туризму та рекреації, залишаються Карпати, плани забудови найдовшої і однієї з найбільш привабливих для туристів полонин Українських Карпат – Боржави промисловим об’єктом виглядають вкрай недалекоглядними та абсурдними.

Ми віримо в те, що розвиток відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) можливий без знищення популярних для туризму природних територій і що на території Закарпатської області знайдуться інші території, придатні для будівництва ВДЕ там, де їх розташування не буде суперечити розвитку туризму та збереженню цінних природних територій.

Будівництво ВЕС на Полонині Боржава суперечить чинним законодавчим актам, затвердженим на рівні області, зокрема:
- Схемі планування території Закарпатської області, затвердженої рішенням Закарпатської обласної ради №731 від 17.05.2013, згідно якої територія Полонини Боржава відноситься до РЕКРЕАЦІЙНО-ТУРИСТИЧНОЇ ЗОНИ;
- Схемі екологічної мережі Закарпатської області, затвердженої рішенням Закарпатської обласної ради №1033 від 10.07.2014р., згідно якої більша частина території Полонини Боржава віднесена до КЛЮЧОВОЇ ТЕРИТОРІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ.

У найбличий час Департамент екології Закарпатської облдержадміністрації має видати висновок щодо припустимості/неприпустимості впровадження проекту побудови ВЕС на Боржаві, або відмовити у видачі такого висновку.

Зважаючи на численні порушення у процесі здійснення процедури оцінки впливу даного проекту на довкілля та вкрай неякісно підготовлений звіт з ОВД проекту, враховуючи, що плани побудови ВЕС на Боржаві викликають суспільний резонанс на всеукраїнському рівні,

Просимо Вас вжити всіх можливих заходів, передбачених чинним законодавством, для недопущення будівництва ВЕС на Полонині Боржава. Збережіть туристичну славу Закарпаття, основою якої є багатство її природи!

20 лютого 2019р.

Теги: Боржава, полонина, ВЕС, вітряки

Коментарі

пенсіонер 2019-02-21 / 14:07:12

Ржу - не можу...))) Який Москаль? Кому він сьогодні цікавий? Що він може за 2 місяця до повного "дембеля"?
Шановні активісти, не клейте дурня, піднімаючи авторитет цього убогого клоуна, який порубав Карпати, разом з Мургою, та залишить після себе лише лисі гори?
Хто зараз до березня-квітня вкладе хоч копійку у ВЕС? - Не смішіть!
І лишіться ви цього чернівецького зайди, за яким грати дано плачуть!

Вася 2019-02-21 / 12:45:55
Знищують, крадуть, продають все. Підстилкова влада обслуговує бізнес олігархів

Микола 2019-02-21 / 11:26:41
до "тис 2019-02-20 / 22:07:05": добре сидіти на дивані і писати коментарі...

тис 2019-02-20 / 22:07:05
сидром доброго царя на жаль східні словяни завжди надіються на доброго царя першого секретаря а тепер голову держадміністрації а не на самих себе це і є різниця між нами і західною європою з вас сміються в адміністрації і міркують над тим як використати у власних пропагандистських цілях

НОВИНИ: Соціо

21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 6
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
» Всі новини