Сучасні методи діагностики та лікування головного болю та інсультів обговорили на засіданні асоціації неврологів Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

Щороку в Україні стається до 150 тисяч інсультів та 40% людей, що перенесли цю хворобу, помирають протягом 30 діб.

Сучасні методи діагностики та лікування головного болю та інсультів обговорили на засіданні асоціації неврологів Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

Інсульт на другому місці серед головних причин інвалідності та смерті.  В нашій області щороку стається близько 3 тисяч інсультів та майже 500 пацієнтів помирають від цієї хвороби.

Про сучасні методи діагностики та лікування головного болю та інсультів йшлося на черговому засіданні асоціації неврологів Закарпаття. За словами завідувача кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ, голови Асоціації неврологів Закарпаття Михайла Ороса,  до 40 відсотків людей відчувають періодичний головний біль.

«Треба чітко поділяти первинний головний біль  (мігрень, перенапруження тощо), який найчастіше знімається просто медикаментозно і вторинний головний біль, причиною якого може бути пухлина, запалення мозку або початок інсульту (ішемічний чи геморагічний). Лікар має правильно виявити причину головного болю, проаналізувати та надати адекватну допомогу пацієнту. Надзвичайно важливо знати симптоми інсульту і діяти швидко. При гострому порушенні кровообігу у мозку щохвилини гине до 2 млн. нейронів і на порятунок є тільки 4,5 години, коли можна ефективно та швидко зупинити руйнівні наслідки хвороби, - наголосив лікар».

Перші ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

У разі виявлення хоча б одного із цих проявів потрібно негайно телефонувати 103.

Про особливості діагностики та лікування хворих, у яких неможливо точно визначити час коли  стався інсульт, розповідав колегам-медикам ректор  Ужгородського національного університету, доктор медичних наук, професор Володимир Смоланка. Фахівець зауважив, що часто пацієнти не  можуть надати інформацію коли в них з’явилась симптоматика характерна для інсультів. Тактика лікування таких пацієнтів відрізняється від тих, які знають точно час перших проявів гострого інсульту. Таких пацієнтів обов’язково потрібно обстежувати на КТ (комп’ютерному томографы) або МРТ (магнітно-резонансному томографі). На жаль, в державних закладах відповідне обладнання є тільки в обласному центрі нейрохірургії та неврології. Решта – знаходиться у приватних структурах. Зараз розглядається питання забезпечення районних закладів необхідним діагностичним устаткуванням. Як альтернатива – залучення на договірній основі приватних закладів. Щодо методик лікування, то застосування сучасного методу лікування ішемічного інсульту – механічної тромбектомії (видаленню тромба), дозволяє розширити «терапевтичне вікно» до 9 годин.  

Обласний невролог Олександр Пулик зауважив, що в арсеналі медиків є ефективний дороговартісний препарат алтеплаза, за допомоги якого здійснюється процедура тромболізісу (розчинення тромбу в судині). Однак, введення цих ліків потребує попереднього обов’язкового термінового проведення магнітно-ядерного резонансу чи комп’ютерної томографії. Обстежити пацієнта та ввести цей препарат медики повинні встигнути протягом 2-4,5 годин від початку інсульту. На жаль, дуже часто пацієнти не зважають на перші ознаки інсульту і втрачають дорогоцінний час. Також лікар зауважив, що днями департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА ініціював створення чотирьох міжрегіональних госпітальних центрів з надання першочергової невідкладної допомоги пацієнтам з гострим порушенням мозкового кровообігу. Центри діятимуть на базі Ужгородської ЦМКЛ (відділення судинної неврології),  Мукачівської ЦРЛ (судинний блок неврологічного відділення), Хустської РЛ (інсультний блок неврологічного відділення) та Тячівської РЛ (інсультний блок реанімаційного відділення). Саме сюди доставлятимуть пацієнтів, яким в рамках терапевтичного вікна  можна проводити процедуру тромболізісу. 

Довідка

Інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. 

Є два основних типи інсульту: геморагічний — при розриві судин (крововилив у мозок, під оболонки й у шлуночки мозку), та ішемічний — при закупорці тромбом чи тривалому спазмі судин головного мозку.

Ішемічний інсульт, або інфаркт мозку, зустрічається набагато частіше, і складає близько 80 % всіх інсультів, геморагічний, відповідно, 20 %. Ішемічний інсульт — це закупорка тромбом артерій, які постачають мозок. Найчастіше виникає при атеросклерозі, але зустрічається також при гіпертонічній хворобі і миготливій аритмії. У цьому випадку судина зберігає цілісність стінки, однак кровопостачання по ній припиняється через спазм чи закупорку тромбом.

Геморагічний інсульт, чи крововилив у мозок, — зазвичай виникає у людей з підвищеним артеріальним тиском, найчастіше на фоні гіпертонічного кризу. Іноді причиною такого інсульту стають аневризми — вроджені чи набуті зміни стінок судин. Кровоносна судина, не витримавши підвищеного тиску на стінку, розривається. Досить часто в таких ситуаціях мова йде про необхідність невідкладного хірургічного втручання.

Фактори ризику: наявність серцево-судинних захворювань, діабет, стрибки артеріального тиску, куріння, зловживання алкоголем, високий рівень холестерину, ожиріння.

14 лютого 2019р.

Теги: асоціація, лікування, діагностика, інсульти

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини