Уперше на Закарпатті здійснено ендопротезування аорти (ФОТО, ВІДЕО)

Новий напрямок кардіохірургії започатковано в Закарпатті - вперше в обласному кардіологічному диспансері проведено операцію з ендопротезування аорти.

Уперше на Закарпатті здійснено ендопротезування аорти (ФОТО, ВІДЕО)

Цей сучасний метод лікування складної судинної патології дозволяє мінімізувати для пацієнта травматичність та всі ризики оперативного втручання і врятувати життя при смертельно небезпечному захворюванні.  Одна з особливостей цієї операції: спільна робота команди рентген-хірургів,  ендоваскулярних хірургів та кардіохірургів. Медики називають такі операції гібридними, оскільки при їх виконанні потрібні знання, навички та спільна злагоджена робота висококласних  медичних фахівців різних спеціальностей. 

Операція проводилась завдяки підтримці та багаторічній співпраці фахівців Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру та  Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, яким керує наш земляк, відомий кардіохірург Василь Лазоришинець. 

Як зазначив ендоваскулярний хірург  Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Ігор Дітківський, таких операцій в Україні потребують сотні пацієнтів. Однак, поки вони рідкість через дороговартісні витратні матеріали та необізнаність пацієнтів (а подекуди і лікарів…) про можливість здійснення таких оперативних втручань. Разом з тим,  медик зауважив, що вперше за останні роки державою виділені кошти на закупку 60 ендопротезів (раніше щороку їх закуповували у кількості до 5 штук) . 

«На жаль, травми аорти часто зустрічаються при ДТП. Тільки 5-10 відсотків пацієнтів з таким діагнозом виживає, - завважив Ігор Дітківський. Має працювати розгалужена сітка клінік, які здійснюють такі операції (хоча б одна на три області). Хворого по «швидкій» доставляють до медзакладу, який забезпечений як протезами, так і фахівцями. Пацієнту підбирають індивідуальний протез – цей підготовчий етап одне з найвідповідальніших і надскладних завдань. Ендопротезів різних розмірів існує десятки і треба обрати оптимальний за діаметром, довжиною і т.п.. Загалом,  саме оперативне втручання частково подібне до вже широковідомого стентування, коли у вражену судину імплантується підтримуючий «каркас»,  тільки діаметр і довжина самого «каркасу» у рази більші, - резюмує лікар».  

Переваги та особливості таких операцій відзначив завідувач кардохірургічного відділення ЗОККД Павло Лукач: «Весь світ рухається до малотравматичних та мініінвазивних технологій. Оперативні втручання здійснюються через невеличкі розрізи, які забезпечують доступ до периферичних судин.  Через них, для виконання операцій різної складності, вводяться ендопротези. Раніше подібні втручання потребували величезного травматичного доступу з великим ризиком для життя пацієнта».  Павло Лукач переконаний, що при належному фінансуванні такі операції можуть стати буденними і здійснюватися десятками в Ужгороді. Необхідне сучасне технічне оснащення та кадровий потенціал у нас є. Як приклад -  лікарня в Кошице (Словаччина), яка обслуговує  понад 1млн. населення . Однак, там все оплачує страхова медицина, а в Україні поки що більшість пацієнтів вимушена самотужки вирішувати питання придбання стент графтів вартість яких може коливатися від 5,5 до 15 тисяч євро.

25 січня 2019р.

Теги: ендопротезування, аорта

Коментарі

До Loci 2019-01-27 / 10:10:12
А тому, що весь цей цирк з "хабарем" виявивися пшиком. Хворий - штатний провокатор поліції з багаторічним стажем.:-). Про це вже багато писали на Закарпаття он-лайн. І не тільки... Якщо реально цікаво, то почитай розстеження Тємнова. Багато цікавих речей дізнаєшся.

Loci 2019-01-27 / 01:19:21
а раточку чому не звільнили.за вимагання коштів

Проф.Бичко М.В. 2019-01-26 / 16:59:54
Це надзвичайна подiя! Патологiя аорти яку прооперували дае 100% летальность! Тiльки висококвалiфiкованi спецiалiсти змогли провести таку складну гiбридну операцiю! Як бачите в нiй приймали участь ужгородськi кардiохiрурги,рентген- Кардiологи о
анестезiологи та киiвськi колеги з Icтитута Н.Амосова! Операцiю проводив 38 рiчний кардiохiрург Iгор Дiткiвський! Працюе в Киевi пiд керiвництвом налоги земляка, професора-академiка
НАМН В.В.Лазоришинця. 10 днiв назад в цьому iнститутi була проведена надскладна операцiяTAVI хворому якого я направив. Операция по складностi не мае порiвнянь! Результат прекрасний! Операцию проводив Iгорь Дiткiвський. Це була 4 операция в Украiнi!

Вуву 2019-01-26 / 10:06:11
А де ті закуплені гройсманом у франційі гелікоптери... В тому числі і для транспортування важко хворих ... Потерпілих які потребують невідкладнойі допомоги ... Тих хто в критичному стані ???
Барига де вертольоти ???

Нас 2019-01-25 / 22:48:47
Молодці

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини