До людей у зелених кашкетах на Закарпатті — особливе ставлення

Незвично й урочисто виглядав минулої п’ятниці затишний зал Закарпатського обласного лялькового театру в Ужгороді, який вщент був заповнений бадьорими, підтягнутими офіцерами, прапорщиками, сержантами у парадній формі прикордонних військ. Адже саме тут відбулися головні урочистості з нагоди 62-ї річниці від дня народження найстарішої прикордонної частини в нашому краї - уславленого Чопського прикордонного загону.

До людей у зелених кашкетах на Закарпатті — особливе ставлення

Цікавою і, водночас, досить складною та насиченою є історія створення і становлення цієї окремої бойової частини прикордонних військ України, народження якої було зумовлене, насамперед, переможної ходою Великої Вітчизняної, коли після визволення найзахідніших українських земель постало нагальне питання щодо формування й ефективного захисту новоутворених кордонів держави.
Отже створення в Чопі на початку 1946 року окремого прикордонного загону, справжнього форпосту охоронців західного кордону на стику трьох держав, - стало логічними результатом возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною.
Саме тому, нинішня пам’ятна подія є не тільки святом чопських прикордонників, але й для всього нашого прикордонного краю, зазначив, відкриваючи зібрання командир частини, підполковник Олександр Птиця.
Поважних іменинників щиро вітали представники обласної влади, Ужгородської райдержадміністрації, Чопський міський голова Галина Цар, колеги з Мукачівського прикордонного загону, ветерани прикордонної служби.
Заступник голови обласної ради Василь Брензович, виступаючи на цьому зібранні, зокрема, наголосив: «Так сталося історично, що Закарпаття межує одразу з чотирма європейськими державами – Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією, які нині вже входять до Євросоюзу.
Лише протяжність спільного кордону з ними по території області сягає близько 500 км.
Отже цілком природно, що в нашому краї професія прикордонника є надзвичайно престижною, авторитетною і, водночас, дуже відповідальною.
А до людей у зелених кашкетах – особливе і поважне ставлення…
На території, що знаходиться в зоні відповідальності Чопського прикордонного загону, як ніде у країні, перетинаються водночас декілька потужних автомобільних, залізничних та повітряних шляхів міжнародного сполучення з Півночі на Південь, зі Сходу на Захід, які дають можливість підтримувати тісні економічні, торгові, культурні зв’язки між державами Східної та Західної Європи.
І саме Ви, – шановні прикордонники, – в числі перших громадян України, з ким зустрічаються іноземці, ступивши на нашу землю. Тож саме Ви великою мірою формуєте ті перші враження зарубіжних гостей, від яких подеколи залежить дуже і дуже багато… Адже їдуть до нас не лише туристи, приватні особи, але й безліч ділових людей, які мають конкретні, масштабні наміри і плани щодо пожвавлення економіки нашої держави і, зокрема, Закарпаття, створення нових сучасних виробництв, впровадження перспективних інвестиційних проектів тощо.
В умовах розширеної Європейської спільноти, впровадження Шенгенського режиму, перед особовим складом Чопського прикордонного загону постають нові більш складні та відповідальні завдання.
А зважаючи на геополітичну специфіку Закарпаття, потрібно враховувати, що саме наша область лідирує серед інших регіонів України по кількості суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, спільних підприємств, відзначається великим обсягом вантажів і товарів, які щодня проходять через кордон. До того слід додати й особливості, пов’язані з реалізацією «малого прикордонного руху».
Тому, сьогодення, в контексті оновленої Європи, ставить перед вами, шановні воїни-прикордонники, нові завдання щодо подальшого підвищення професійного рівня, удосконалення технологічних схем пропуску через кордон транспортних потоків, докорінного сучасного облаштування всієї прикордонної інфраструктури, налагодження тісної партнерської співпраці з колегами-прикордонниками суміжних країн. І обласна рада, депутати місцевих рад високо цінують зусилля воїнів-прикордонників уславленого Чопського загону в цьому напрямку». Великій групі кращих офіцерів, прапорщиків, солдатів Чопського прикордонного загону були вручені почесні відзнаки обласної ради та облдержадміністрації, Чопської міської та Ужгородської районної рад, цінні подарунки. А завершилося свято мужніх вартових наших західних кордонів теплим і щирим музичним вітанням від кращих самодіяльних та професійних митців краю.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
19 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини