Закарпатка Марія Савко варить сири з козячого молока вже 50 років

”Кляґаний сир — це малораковецький делікатес. Домашню страву можна їсти будь із чим. Сир корисний, особливо, якщо молоко від чорної кози”, — розповідає Марія Савко, 84 роки, з села Малий Раковець Іршавського району Закарпатської області.
Марія Савко 50 років варить сири з козячого молока

Марія Савко тримає чотирьох чорних кі
Марія Савко тримає чотирьох чорних кі

— Була в нас корова, айбо мусіли-сьме продати, бо сусід забороняв її випасати. Ми купили чорну козу. І ота коза спасла мого чоловіка, — Марія Юріївна кладе до груби дрова. На припічку стоять дві каструлі з водою.

Згадує, що чоловік погано їв декілька років, схуд. Коли почав пити козяче молоко, до нього поступово повернувся апетит. Хоч міг їсти тільки легку їжу. І з того часу завжди був худорлявим.

Марія Савко без господаря вже 17 років. Вона бере дві тарілки та йде до іншої кімнати. Там прохолодно. На стінах висять ікони. На столі тонким шаром насипані ягоди шипшини. Каже, що збирала їх сама, коли ходила пасти кіз. Попід стелею висять качани кукурудзи — так зерно добре просихає і його не точить шашіль. Розповідає, що вечорами буде уручну чистити качани. Зерно носить молоти до села Імстичеве. Із кукурудзяної муки варить мамалигу, пече запіканки.

На підлозі в рядок стоять чотири емальовані каструлі. На них — камені. Марія Савко знімає один, кладе на підлогу, а посудину ставить на стіл. Потім підіймає два дерев’яних кружки. У тарілку ложкою набирає сир.

— Це сухий сир, бринза називається, — пояснює жінка. — А це, — бере з підвіконня грудку сиру, — будз.

Козячого молока треба зібрати три-п’ять літрів. В емальованій каструлі трохи підігріти до температури, яка була після надою. Окремо в невеликій кількості теплої води розвести десертну ложку кляґу — засушений шлунок із молодого теляти — і влити до молока. За годину-півтори, коли на поверхні утвориться сироватка, розмішати. Ще за годину зцідити сир через марлю. Поставити його на 6–12 год., аби добре стік. Із п’яти літрів молока виходить близько кілограма сиру — будзу. Його трохи підсолюють, нарізають і подають до столу як холодну закуску. У селі є звичай: у великодньому кошику обов’язково має бути будз.

Щоб зробити бринзу, будз ставлять на сонце чи на протяг, аби підсох. Розкришують, солять. Кладуть до емальованої каструлі, утрамбовують і ставлять під прес.

Для пресу Марія Савко бере камені з потічка. Утворену на поверхні сироватку треба знімати, бо сир може покритися пліснявою і прогіркнути.

— Зараз будемо їсти токан із сиром, — Савко ставить на грубу невелику каструлю з водою. Із інших каструль воду зливає до відра і несе козам.

У хліві чотири кози. Побачивши господиню, вони мекають. Жінка скаржиться, що в селі немає цапа, тож коли коза ”бігає”, доводиться йти до сусіднього села за 5 км. Раніше Марія тримала цапа, але він тукався, та і старим уже став. На іншого не зважується. Каже, не має в неї вже тих сил, що раніше були.

До кип’ятку додає трохи солі. Лівою рукою насипає в каструлю кукурудзяної муки, у правій тримає товкачку, помішує. За п’ять хвилин каже, що їжа готова. Насипає токан до тарілок. Радить брати його трохи в ложку і вмочати в сир. Смачно. Марія Юріївна говорить, що токан їдять з молоком, сиром, сметаною, зі шкварками, яєчнею. Ця їжа додає сил.

Продавати бринзу Марія Савко возить до райцентру Іршава. Кілограм коштує 25–30 грн. Сири вона варить понад 50 років. Має постійних покупців. Жінка хвалиться, що люди люблять її сир, бо він натуральний, без домішок і не має запаху від кіз.

— За виручені гроші купую продукти, — каже Марія Савко.

Тетяна Грицищук, "Газета по-українськи"
19 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:29
На війні з рф загинув Захисник із Воловця — Іван Мадяр Фото новина
16:25
Екологи з’ясовують причини почервоніння води у річці Уж Фото новина
15:43
Прокуратура вимагає більшу заставу для підприємця, що перевозив ухилянтів у фурі на Закарпатті Фото новина
14:23
У Рахівській громаді проведуть стерилізацію безпритульних тварин Фото новина
13:15
Влада та інвестори домовляються про відновлення “Flex” у Мукачеві Фото новина
12:16
У Мукачеві після ракетного удару якість повітря поступово покращується Фото новина
10:58
На Берегівщині зафіксували спалах африканської чуми свиней серед диких кабанів Фото новина
09:59
Рятувальники ліквідували масштабну пожежу після ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
08:56
/ 7
В Ужгороді поліцейського звільнили за захист ветерана від ТЦК Фото новина
19:31
/ 1
Велика закарпатська афера
18:43
Лікарі повідомили про стан постраждалих унаслідок ракетного удару по заводу в Мукачеві Фото новина
17:49
/ 1
Закарпатські прикордонники затримали 18-річну переправницю разом з «клієнтом» Фото новина
16:46
До Мукачева прибув евакуаційний потяг з Дніпропетровщини Фото новина
15:43
На Тячівщині взяли під варту двох переправників Фото новина
14:36
Працівники водоканалу в Мукачеві натрапили на міну часів Другої світової Фото новина
13:09
/ 1
Чоловік, якого рятувальники витягли з урвища на Рахівщині, помер Фото новина
12:59
/ 1
На Рахівщині 26-річний турист з Бахмута зірвався в урвище Фото новина
12:12
/ 1
Собака допоміг закарпатським прикордонникам затримати порушників на кордоні з Румунією Фото новина
10:03
У Мукачеві другу добу гасять пожежу після ракетного удару рф по підприємству Фото новина
09:07
Сімох чоловіків, які шукали шлях за кордон у Telegram, затримали на Тячівщині Фото новина
06:56
/ 1
Закарпаття втрачає туристичний потенціал через рішення про будівництво вітряків - експерт
23:53
Жінки, які захищають Карпати. Наталія Вишневська про вітряки на Закарпатті та участь громадськості Відео новина
19:53
Відкрито реєстрацію на подорож екоклубу в Ясіня "Стежка Довбуша"
17:24
У Воловці взято під варту підозрюваного у зґвалтуванні неповнолітньої Фото новина
16:48
/ 1
Керівництво угорщини уникає згадки про росію після ракетного удару по Мукачеву Фото новина
» Всі новини