Закарпаття, як і тимчасово окуповані території Криму і ОРДЛО, нині є "білими плямами" на децентралізаційній мапі України (ФОТО)

Учасники V Регіонального Форуму місцевого самоврядування і громадських організацій «Закарпаття у новому етапі децентралізації та дорожній карті реформ в Україні 2019-2020 років.», який відбувся Ужгороді 17 січня, провели відвертий, фаховий і принциповий діалог з приводу ситуації, яка склалася у Закарпатській області з виконанням чинного законодавства у сфері реформувавння місцевого самоврядування.

Закарпаття, як і тимчасово окуповані території Криму і ОРДЛО, нині є "білими плямами" на децентралізаційній мапі України (ФОТО)

З доповідями на Форумі виступили виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Іван Ревтій, виконавчий директор Закарпатського ВПУ ЦРМС Іван Дем’янчук, консультант з правових питань ЗРВ АМУ Олег Лукша, президент Всеукраїнської Асоціації сільських і селищних об’єднаних громад Михайло Лаба, а в їхніх обговореннях - заступник голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, голови ОТГ - Полянської Іван Дрогобецький, Іршавської Степан Бобик, секретар Тячівської міськради Іван Кричфалушій, заступник Баранинського сільського голови Сергій Когутич, селищні голови – Великого Березного Богдан Кирлик, Батєва Дмитро Тараненко,  сільські голови - Горонди Іван Туряниця, Залужжя Василь Симочко, Велокої Доброні Іван Попко, Павшина Вікторія Кізман, Лавок Іван Хайнас та інші.

Учасники форуму наголошували, що перспективи реалізації у Закарпатській області у 2019-20 роках. нових завдань децентралізаційної реформи, визначених Указом Президента України від 6 грудня 2018 р. «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади» в частині «надання державної підтримки для завершення до 2020 року формування та утворення спроможних територіальних громад по всій території України» та відповідна цим завданням покрокова урядова «Дорожня карта» дій і рішень – сприймаються міськими, селищними і сільськими радами та громадами Закарпаття як найбільш важливі і стратегічні завдання реформування країни на найближчі роки. 

Водночас зі схваленням намірів і рішень Президента і уряду України, в більшості органів місцевого самоврядування базового рівня і в громадах області впродовж останніх трьох років наростають зневіра, занепокоєння і стурбованість у зв’язку з тим, що на найбільш активному етапі децентралізаційної реформи у 2016-2018 рр. територіальні громади Закарпаття, на відміну від інших регіонів України, в переважній більшості так і не змогли сповна скористатись перевагами цієї реформи та створити  належну кількість спроможних ОТГ і гарантовано покращити рівень життя громадян, особливо, в гірських і передгірських селах.

В результаті, за даними урядового моніторингу станом на початок 2019 року, Закарпаття «впевнено» займає останню позицію серед інших областей України, маючи всього 6 спроможних ОТГ з-понад 50-ох потенційних. Лише від нереалізації можливостей виділення коштів Державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, за мінімальними підрахунками, Закарпаття за 2016-2018 рр. втратило не менше 450,00 млн.грн., які могли бути використані найперше на ремонти сільських шкіл, дитсадків, амбулаторій і ФАПів, клубів і бібліотек, реконструкцію і ремонт сільських доріг тощо. Ці кошти отримали ОТГ в інших областях.

З вересня 2015 р. Закарпаття залишається єдиною областю в Україні, де ОДА, не зважаючи на неодноразові вимоги і рекомендації Мінрегіону та критику громадськості, впродовж понад 3-х років взагалі не подавала  на схвалення обласною радою проект Перспективного плану формування територій спроможних громад. І це вже є не лише свідченням відсутності у обласної влади передбаченого Законом України реформного бачення нового територіального устрою регіону в частині ОТГ, але й створює штучне блокування процесів добровільного приєднання територіальних громад як до існуючих ОТГ, так і до громад міст обласного значення, що є правовим нонсенсом і прямим порушенням прав таких громад.                                                                                                       

Нині на мапі моніторингу затверджених урядом Перспективних планів, лише територія Закарпатської області і тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим і ОРДЛО є «білими плямами» серед інших регіонів України, з чим прогресивна громадськість і громади Закарпаття аж ніяк погодитись не можуть. Як не погоджується громадськість і з висловленою через ЗМІ думкою про те, що на Закарпатті децентралізаційна реформа  і створення ОТГ сприятимуть посиленню загроз сепаратизму з боку національних меншин. Насправді – все з точністю до навпаки, бо створення ОТГ сприяє єдності країни, і це неодноразово підтверджували міські, селищні і сільські ради на територіях компактного проживання національних меншин у Закарпатській області.

Впродовж 2016-2018 рр. Закарпатською ОДА проігнорувала усі (!) повторні звернення місцевих рад, що створювали ОТГ. Загалом не було надано позитивних висновків 5 сільським, одній селищній (райцентр) і 2 міським (райцентри) потенційним ОТГ, а за останні два роки в області було створено всього одну - Баранинську сільську ОТГ.  В таких умовах більшість місцевих рад і територіальних громад області, що планували утворити потенційні ОТГ, прогнозуючи  безперспективність своїх зусиль в умовах блокування з боку обласної і районних влад, поступово призупинили процеси формування ОТГ.

Загалом Закарпаття на початок оголошеного Президентом і урядом України «нового етапу децентралізації» на 2019-2020 рр. опинилось у вкрай важкій ситуації надто відстаючого регіону за всіма показниками реформи: в області до цих пір немає Перспективного плану територій спроможних громад; покриття площі території області існуючими 6 ОТГ складає всього 4,8 %, а кількість населення в ОТГ від чисельності мешканців регіону становить 5,8 %, що у рази нижче від аналогічних показників інших областей; у значної кількості територіальних громад Закарпаття нині сформувався високий ступінь зневіри щодо забезпечення органами виконавчої влади єдиної для всіх областей децентралізаційної політики держави по створенню ОТГ. 

У цих умовах упродовж двох наступних років доформувати ще понад 85 %  від  потенційної кількості ОТГ (близько 42-45 ОТГ), видається занадто складним завданням, якщо обласна  і районні влади і надалі не підтримуватимуть децентралізаційну реформу і створення ОТГ у Закарпатській області. 

За підсумками заслуханих і обговорених доповідей пленарної сесії та двох тематичних панельних дискусій учасники V Регіонального Форуму прийняли резолюцію, яку направили центральним органам влади, Закарпатській ОДА і Закарпатській обласній раді. Учасники Форуму, серед іншого, звернулися до голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з пропозицією провести у першій половині лютого 2019 року робочу зустріч у форматі круглого столу з міськими, селищними і сільськими головами, що представляють існуючі і потенційні ОТГ Закарпаття, з метою обговорення і вирішення проблем, які потребують взаємодії ОДА з органами місцевого самоврядування базового рівня, і зокрема – щодо забезпечення реалізації у Закарпатській області «нового етапу децентралізаційної  реформи» на 2019-2020 роки.

 

Закарпатське РВ АМУ

18 січня 2019р.

Теги: мапа, децентралізація, пляма

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини