Балога вийшов з НУ-НС, але при цьому ніхто з експертів чи політиків не говорить про його програш

Тривала міжусобиця в ”Нашій Україні” закінчилася формальною капітуляцією — з бою вийшов Віктор Балога. При цьому майже ніхто з експертів чи політиків не говорить про програш керівника президентського секретаріату. Він, судячи з усього, пішов на тимчасову й невимушену жертву свідомо — щоб у майбутньому досягти значно більшого. Бо ж зараз Балога перебуває на гребні впливовості у команді Віктора Ющенка, триває наполеглива та результативна робота над розширенням повноважень і можливостей президента. У глави Секретаріату поки не було жодної гучної поразки, діяльність президентської команди загалом йде по висхідній. Зрештою, ніхто б не наважився виключити його з партії.

Балога вийшов з НУ-НС, але  при цьому ніхто з експертів чи політиків не говорить про його програш

Дехто відразу ж заговорив про плани Балоги зі створення нової партії. Один із його найактивніших ”нашоукраїнських” опонентів Борис Тарасюк навіть оголосив її назву — ”Гарт”. Очевидно, припущення ґрунтувалося на тому, що сьогодні тіньовий штаб керівника Секретаріату президента працює на базі однойменної громадської організації. Однак далеко не факт, що нове дітище буде названо саме так.
Без сумніву, Віктор Балога створюватиме нову потужну структуру. Питання лише в тому, буде це публічний політичний проект із відповідними атрибутами чи максимально розгалужена напівофіційна організаційна мережа для підготовки наступної виборчої кампанії Віктора Ющенка.
Уявімо собі, що новий проект стане максимально публічним і розкручуватиметься як нова президентська партія чи амбітна надпартійна громадська організація, до якої запросять усіх прихильників Віктора Ющенка. Свого часу під Леоніда Кучму створювали схожу організацію, яка мала назву ”Злагода”. Це також була надбудова над прокучмівською Народно-демократичною партією, що мала акумулювати політичний і громадський потенціал підтримки тодішнього керманича: вчених, акторів, політиків, героїв та інших, відомих і не зовсім. ”Злагода” не пройшла випробування часом і практично нічим іншим, окрім помпезної презентації у палаці ”Україна”, не запам’яталася. Якщо буде знову створено щось подібне, то туди добровільно-примусово запрошуватимуть партії-учасниці блоку ”Наша Україна — Народна самооборона”, а також прихильних до президента громадських діячів, спортсменів, співаків, письменників, художників, артистів театру й кіно та інших. Це мав би бути потужний громадський рух, від якого Віктор Ющенко йтиме у президенти на наступний термін. Версію про створення саме такої політичної сили підтвердив і лояльний до Балоги Владислав Каськів.
Але попри зовнішню привабливість такої організації більше віриться в інший сценарій побудови та розвитку нової структури голови Секретаріату президента. Бодай навіть через те, що створення прямого конкурента ”Нашій Україні” викличе безпрецедентний публічний конфлікт у найближчому оточенні Ющенка. А це неприпустимо з огляду на перспективи президентської кампанії. Адже перемога Віктора Ющенка на наступних виборах значно пріоритетніше завдання для Віктора Балоги, аніж створення окремої політичної сили. Саме тому нову структуру слід розглядати як додатковий чорновий інструмент для досягнення мети. Тоді вона буде неофіційним штабом для мобілізації організаційного й адміністративного ресурсу на місцях. За умов жорсткої конкуренції Тимошенко, Ющенка та Януковича перевага у цьому компоненті може навіть стати вирішальною для перемоги.
1999 року за таким принципом будувалася кампанія Леоніда Кучми. Тоді розгалужену структуру на базі організації ”Соціальний захист” курирував Олександр Волков. Ця модель стала основним чинником мобілізації адміністративного, організаційного та фінансового ресурсів на виборну кампанію тодішнього президента.
Сьогодні ж з огляду на існуючу політичну кон’юнктуру, Ющенку ще й необхідно схилити на свою користь якомога більшу частину українського бізнесу. І крім організаційно-адміністративної мобілізації, створення Балогою нової позаідеологічної структури вочевидь відкриє можливості для залучення до президентської кампанії капіталу усіх ідеологій і регіонів.

Михайло Басараб, експертна група Creative L&B
18 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини