Мукачево пам’ятає про тих, хто не повернувся з Афганської війни

Не один рік ветерани афганської війни звертались в різні інстанції з проханням допомогти в спорудженні пам’ятника дванадцятьом мукачівським бойовим побратимам і двом юнакам з району, які не повернулися з тієї війни. Цей задум взяв близько до серця Почесний громадянин Мукачева Віктор Балога, який виділив власні гроші на спорудження пам’ятника. Підключилися фінансовою підтримкою міська влада Мукачева і Мукачівська райдержадміністрація.

Мукачево пам’ятає про тих, хто не повернувся з Афганської війни

Відкриття пам’ятника воїнам-афганцям приурочили до 19-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану. 15 лютого в багатьох країнах колишнього Союзу відзначається як данина пам’яті тим, хто проливав свою кров на чужині, хто не повернувся з полів битв. На площу Федорова суботнього передобіддя прийшли не тільки учасники бойових дій в Афганістані, матері і вдови загиблих, але й представники громадських об’єднань, освіти, культури, медицини, трудових колективів, релігійних конфесій. Над площею линуть мелодії воєнних пісень. У вступному слові заступник міського голови, керуючий справами міськвиконкому Олександр Галай відзначив, що мешканці міста і району, гості міста зібрались, щоб вшанувати відкриттям пам’ятника тих, хто поліг у страшній і безглуздій афганській війні, скласти шану живим.

Звертаючись до присутніх, виконуючий обов’язки міського голови Золтан Ленд»єл сказав, зокрема, що сьогодення ліквідувало „білі плями” нашого тоталітарного минулого, поіменно названо тих, на чиїй совісті кров тисяч і тисяч людей. Але тінь їхньої провини не повинна лягати на колишніх радянських солдат, офіцерів і прапорщиків, котрі волею тодішнього режиму опинились на афганській землі. За офіційними даними Міністерства оборони України, під час 10-річної війни в Афганістані загинуло 3 тисячі 290 українців (загалом же через горнило війни пройшло близько 150 тисяч). Досі 62 наших співвітчизників вважаються зниклими безвісти, або такими, що потрапили в полон. Серед тих, що не повернулись 12 мукачівців і два юнаки з району. Із числа тих, кому судилось пройти це жорстке випробовування двадцять стали інвалідами, із загального числа ветеранів-афганців 150 живуть із невиліковними хворобами. Нині у нашому місті діють ветеранські організації воїнів-афганців, учасників бойових дій на території інших держав. Хочеться вірити, що нинішня подія зміцнить їх дружбу та взаємну підтримку.

Зі свого боку в.о. міського голови Золтан Ленд»єл запевнив ветеранів-афганців, що міська влада і надалі все робитиме для того, щоб допомогти їм у головному -- турботі про ветеранів бойових дій, інвалідів, вдів та матерів.

Від імені районної влади до присутніх звернувся перший заступник голови райдержадміністрації Василь Пашкуляк. Він відзначив, що Мукачівщина втратила в тій страшній війні двох юнаків, одного вважають пропалим безвісти. Держадміністрація і районна рада всіляко підтримують ветеранські організації, дбають про матерів полеглих воїнів, про тих, хто зазнав у тій війні бойових поранень. З вітальними словами до мукачівців і гостей міста звернулися заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович, голова товариства воїнів-ветеранів афганської війни „Шураві” Іван Свищо, вдова загиблого воїна-афганця Маргарита Підрушняк. Єпископ Мукачівського-Ужгородської єпархії УПЦ МП Феодор і священнослужителі справили панахиду за полеглими воїнами, чиї імена викарбовано на пам’ятнику, відслужили молебен за живих і освятили пам’ятник. Преосвященний Феодор пригадав, що проходив дійсну строкову саме в ті роки і пам’ятає, як повертались його однополчани з „Афгану” в цинкових трунах. Слова глибокої шани до полеглих, вдячності живим промовив парох Мукачівської греко-католицької єпархії отець Йосип Ловска.

Учасник бойових дій в Афганістані Михайло Дурдинець виконав власну пісню про своїх бойових побратимів, які полягли в пустелях і горах далекої країни. Відтак і композитор та виконавець Ігор Білик заспівав власну пісню „Повертаюсь з війни”.

Під мелодію траурної пісні учасники зібрання поклали вінки і квіти до підніжжя пам’ятника загиблим воїнам-афганцям, запалили свічки пам’яті.

ЗІА "Простір"-Прес-центр Мукачівського міськвиконкому
18 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини