Закарпаття, ще 29 міст України та 5 країн світу одночасно виконають колядку "Нова радість стала"

"Нова радість стала” — одна з найвідоміших українських колядок, що поєднала в собі найкращі елементи релігійного і народного колядування. Саме її 3 роки тому обрали для всеукраїнської акції одночасного співу організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів “Вертеп-фест”, що проходить у Харкові напередодні Старого нового року. Вони поставили собі амбітну мету - зробити так, щоб у святкові дні "Нову радість" заспівала вся країна.

Закарпаття, ще 29 міст України та 5 країн світу одночасно виконають колядку "Нова радість стала"

У цьому році акція відбудеться 12 січня о 14:30. У Мукачеві співати колядку будуть у парку Перемоги (центр міста). а в Ужгороді на площі Народній, перед будівлею Закарпатської ОДА.

У перший рік акції - у 2017 році, - в ній брали участь 3 міста, в 2018 до них додалися ще 3, а в 2019 до участі вже долучилося 30 міст та 5 країн - Великобританія, Австрія, Нідерланди, Польща та Німеччина. Організатори запрошують всі фестивалі, що проходитимуть цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції.

Вже третій рік поспіль під час “Вертеп-фесту” пролунає над Україною одна з найвідоміших колядок - «Нова радість стала». У 2017 році в трьох містах — Харків, Львів і Краматорськ — відбулася перша акція спільного виконання колядки, коли рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відомі всім слова. В 2018 до них приєдналися ще 3 міста — Хмельницький, Кам'янець-Подільський та Тернопіль. В цьому році організатори “Вертеп-фесту” отримали підтвердження про залучення до акції з 30-ти міст та сіл України. У Харкові "Нова радість стала" відбудеться також 12 січня о 14:30 на площі Свободи одразу після Параду вертепів головною вулицею міста.

“Ми координуємось з іншими зимовими фестивалями, центрами культури інших міст, з тим, щоб в один день і час заспівали разом цю відому і улюблену багатьма колядку, — ділиться головна координаторка фестивалю, директорка організатора “Вертеп-фесту” БО “БФ “Харків з тобою” Олена Рофе-Бекетова. — Сподіваємось, що до її виконання долучаться всі учасники вертеп-параду і “Нова радість” прозвучить в Харкові більш чим в 1 000 голосів, до яких приєднаються інші міста. Хочемо, щоб вона лунала над Україною і захищала всіх як своєрідний купол добра і надії, що вкриває нашу країну”.

До події долучаються творчі колективи, громадські організації й державні установи з усієї України —.від Львова, Ужгорода та Хмельницького до Полтави і Сум, а також Донецької та Луганської областей (дивиться список міст-учасників акції нижче). Цього року Мукачево також заспіває зі всією Україною. Колектив ентузіастів місцевого Фестивалю "Червене вино 2019" завзято узявся за організацію акції “Нова радість стала” у своєму місті.

“Ми з задоволенням долучилися до цієї всеукраїнської події, - розповідає координаторка акції у Мукачево Ірина Калій. - Наша акція проходитиме в рамках традиційного місцевого Фестивалю “Червене вино”, що відбуватиметься з 9 по 14 січня. Як і по всій країні, акція відбудеться саме 12 січня о 14:30 у парку Перемоги. В ній прийматимуть участь всі колективи, що виступають на сцені в цей день. Також ми розповсюдили інформацію про подію у соціальних мережах. Ми запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до нас, щоб створити справжню спільну атмосферу різдвяного настрою. Адже суть одночасного співу колядки разом з іншими містами – це піднесення духа людей, побажання всього найкращого в новому році для всієї України”.

Сподіваємось, що до нас приєднаються місцеві жителі і ми заспіваємо разом, вітаючи нашу рідну Україну”.

Цього року всеукраїнська акція буде не тільки набагато масштабнішою, але й виходить за межі країни. До неї приєднується молодь з Німеччини, Польщі, Великобританії, Австрії, та Нідерландів. В польському місті Прошовіце за згодою з місцевим Муніципалітетом співатимуть колядку на великому міському фестивалі.

“Цю акцію вирішив підтримати Міжнародний молодіжний європейський культурний центр, — розповідає керівниця волонтерів “Вертеп-фесту”, співзасновниця ГО “Астерікс” Анжеліка Ібрагім. — У Польщі в 3-ох містах — у Варшаві, Прошовіце та Кракові, а в Німеччині у 2-ох — у Берліні і Мюнхені майбутні учасники акції вже вчать слова колядки “Нова радість стала” та завзято репетирують. Дивовижно, що вони зовсім не знають української мови, але рішуче налаштовані заспівати разом з Україною”.

Кожен охочий може стати організатором всеукраїнської акції в своєму місті. Або можна приєднатися до неї, прийшовши до обраної локації в одному з тих міст, що до неї долучилися, скоріш за все, це буде місцевий зимовий фестиваль. Якщо за якихось обставин це неможливо, то де б ви не були, пропонують організатори, у суботу 12 січня о 14.30 годині маєте заспівати “Нова радість стала”, зробити під час співу відео-селфі, а потім розмістити його на своїй сторінці та сторінці Вертеп-Фест у Харкові у Фейсбуці та/або Інстаграмі з хештегом #НоваРадість, #ВертепФест2019.

“У сучасному житті не вистачає по-справжньому позитивних, світлих новин, — впевнена керівниця та організаторка проведення акції "Нова радість стала" в рамках фестивалю “Вертеп-фест” Ірина Голубєва. —.Тож давайте разом поширювати цю саму щиру і світлу звістку про народження Сина Божого. Привітайте один одного та приєднайтеся до всеукраїнської акції — співу колядки “Нова радість стала”. Хай лунає пісня, що об’єднує в радості та є молитвою про щастя нашій славній Україні!”.

Організатори закликають всі фестивалі, що проходять цими днями, творчі колективи і кожну небайдужу людину взяти участь у всеукраїнській акції та чекають ваші заявки до 10 січня за телефонами 097 630 7376, 066 823 9992 або на електронну пошту kharkiv_wu@ukr.net . Також організатори запрошують всіх охочих зануритися у справжню святкову атмосферу автентичних українських гулянь і завітати 12 і 13 січня на “Вертеп-фест 2019” у Харкові

08 січня 2019р.

Теги: колядка, Вертеп-фест

Коментарі

Ужгородець 2019-01-08 / 22:34:28
МОЛОДЦІ!!! Христос рождається!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини