На Закарпатті розпочався процес розбудови Православної церкви України (ВІДЕО)

Перший тиждень після історичного церковного собору 15 грудня, на якому створено ПЦУ, позначився складними процесами, спрямованими на об'єднання в її лону максимуму православних громад Закарпаття.

На Закарпатті розпочався процес розбудови Православної церкви України (ВІДЕО)

Про це повідомили владики на спеціальній прес-конференції в Ужгороді.

Закарпатська єпархія ПЦУ наразі налічує до 70 громад. Єпархію очолюють три єпископи – Варсонофій, Віктор і Кирило. Кожний з них має свої парафії, якими опікується.

Крім громад, які відпочатку створювалися у лоні тодішніх церков Київського Патраірхату і УАПЦ і тепер входять до ПЦУ, є і ряд громад, які свого часу вийшли з церкви Московського патріархату. Ще 2017 р. це зробила 1500-особова громада с.Пилипець. Також ще перед собором до цього процесу приєдналися ужгородські громади св. Кирила і Мефодія (храм Ужгородської духовної академії), ужгородська громада св. Володимира і Ольги, чоловічий монастир у Чинадієві та парафія при цьому монастирі. Нарешт, 21 грудня до ПЦУ перейшла громада св. Стефана-Першомученика (с. Минай), ставши першою ластівкою цього процесу на Закарпатті у післясоборний період.

Владики поділилися власними враженнями від собору у Києві, який запам’ятався їм максимально толерантним ставленням усіх учасників одне до одного, здатністю іти на компроміси заради кінцевої цілі.

Новоствореною церквою керуватиме Синод, куди крім митрополита Епіфанія входитимуть ще 12 владик: троє постійних членів (Філарет, Макарій і Симеон) і дев’ять непостійних, які будуть змінюватися щороку.

Владика Варсонофій підкреслив, що процес розширення ПЦУ на Закарпатті має виключно добровільний характер, обійми українських єпископів відкриті для усіх братів з Московського патріархату, що це об’єднання триватиме не один рік.

Владика Віктор додав, що поки триває піст, великих змін очікувати не доводиться, проте після врученню предстоятелю ПЦУ митоополиту Епіфанію 6 січня Томосу, справа вийде на новий етап. До нього долучиться “переважна більшість священиків, а ще більша кількість прихожан Закарпаття,” – додав владика.

Він же пояснив процедуру переходу до помісної канонічної церкви: збирається громада, оформлює протокол про перехід (згода єпископа, з-під чиєї юрисдикції громада виходить, при цьому не вимагається), громада звертається до владики, під чию юрисдикцію переходить, відтак відповідне рішення реєструється в органах державної влади.

Владика Кирило нагаолосив на глибоких історичних коренях творення єдиної православної церкви як в Україні у цілому, так і на Закарпаття зокрема.

Сергій Федака, відео - УжІнформ

22 грудня 2018р.

Теги: ПЦУ, православ'я

Коментарі

штик Закарпаття 2018-12-26 / 22:58:40
Господь нас розсудить. Совість не чорніть, душе не продавайте. Служіть Богу, а не попам... Будуйте, розбудовуйте Нову Україну, панове, й не збивайте собі "сокровища" на землі й пам"ятайте про Страшний Суд й Друге пришествіє нашого Спасителя Ісуса Христа. Церква Христова восторжествує! А молитися треба рідною українською мовою, а не мовою агресора. Слава Ісусу Христу! Христос Рождається! Славімо Його!!!!

Вася Вася 2018-12-25 / 15:15:36


Антиукраїнський тролінг. З кремлівською пропагандою - на інші ресурси. Коментар видалено. Адмін


бувший хустянин 2018-12-25 / 00:04:27

На жаль, я не маю часу постійно сидіти в Інеті, щоб своєчасно відповідати.
Проте сьогодні, у католицьке Різдво, побажаю всім православним вірянам, які щиро вірять у праведність В.Бедя, прозріння та розуму на шляху побудови нової ПЦУ.
У цьому вам допоможе Гугл, однокурсники-адвокати В.Бедя, депутати міськ. ради часів С.Ратушняка, та багато інших закарпатців, які не тільки "бухали" з ним у "Короні" чи "Венеції", але й працювали водіями, менеджерами, бухгалтерами, працівниками концерну "Срібна земля" (починаючи ще з видавництва "Закарпаття"), а також по філіям концерну по всій області.
І ще. Якщо буде ПУБЛІЧНЕ журналістське розслідування "житія" владики ПЦУ Віктора, то я обов'язково прийму в ньому участь у любій якості.

Вуву до *** 2018-12-24 / 23:44:50
Дякую . Ви мене зрозуміли правильно і оксана теж.
Тільки люди які приходять "до своєйі"
Церкви ... Повинні самі тримати свойіх душпасторів під наглядом ... І вказувати йім на ті речі які робити не мож.
Такий приход є міцним і люди почуваються справжньою громадою.
А якщо громада "в ліс" ... А священник "по дрова" ... То ........
(Кому потрібна така церква ?).

*** 2018-12-24 / 22:05:52
Вуву. Добре, що ще не всі люди втратили розум і не ведуться на цю ,,святість,,. А як хочеться , щоб хоч в церкві була любов, честь, правда, добро. І найстрашніше це ми люди дозволяємо, щоб нам підмінювали моральні цінності.

Вуву до оксани 2018-12-24 / 20:15:35
Попи освячують все ... Якщо йім подзвонять і заплатять.
Всі ці памятники ... дошки ... Лавочки в сквері ... Та шо завгодно.
В той самий час ... Як біблія хрестиян вчить не поклонятись ідолу.
Коли недавно освячували того монстра "цуравого" (до відзначення голодомору) ... Було враження що це не священники а бариги ... які навіть не знають про застереження в біблійі щодо поклоніння і освячення ідолів. (Згадайте про золотого тільця).
То шож ви робите ?
Я не атеіст ... Але коли бачу що вони роблять ... я з ними борюся.
Як так що приходить єпископ ... А йому Владико ... Владико (в перекладі на сучасну украйінську ... Володар).
... Як так.?
... ВОЛОДАР НЕБА І ЗЕМЛІ І ВСЬОГО ВИДИМОГО І НЕВИДИМОГО І ВСЬОГО НЕРУКОТВОРНОГО ... Є ОДИН ГОСПОДЬ !
А ти перебач ... Простий смертний як і всі ми ... хто тобі дав право називати себе ... ВЛАДИКОЮ ? Хто ?
Чи ти гадаєш що одягнувши ризи і отримаши богословську освіту ти маєш право робити все що тобі заманеться прикриваючись святим письмом і обертаючи вірян на "дурних баранів" бо ти "душпастирь".
Тому ти ВЛАДИКА?
Що відбувається в нашій вірі і в наших головах.
Коли прийіздить і вилазить з машини ... БИК ... на кілограм 230-250.
То ДУЖЕ ГЛИБОКО СУМНІВАЮСЬ ЩО ВІН ПОСТИТЬСЯ У ВЕЛИКИЙ ПІСТ І ПРОВОДИТЬ ЧАС В НЕУСТАННИХ МОЛИТВАХ ... І ПРИТАМОВУЄ ГОЛОД ДУШІ СВОЄЙІ СКОРОМНОЮ ЙІЖЕЮ.
То як така ... "потвора" ... може бути священником високого йієрархічного рівня ? Шо це є ?
Але найстрашніше ... Що всі мовчать ... І ведуться на той попівський обман який йім "баранам" навязують .
І дуже НЕ ЛЮБЛЯТЬ СВЯЩЕННИКИ КОЛИ ЙІМ ЗАДАЮТЬ "дуже незручні питання".

Так само і бедзь і його історія .
Думайте люди ... Думайте і іще раз думайте ... З якими вовками в овечій шкурі ви маєте справу .???

Вуву до юрася 2018-12-24 / 19:49:19
Ти спочатку перечитай всі мойі дописи по релігійній тематиці ... А потім ...
Давай свойі побажання .
(Ну це так ... Щоб ти був більш "обєктивним") ... Сам перед собою.

Оксана 2018-12-24 / 14:29:01
УКРАIНА СВIТСЬКА ДЕРЖАВА, ТА БАГАТОНАЦIОНАЛЬНА.И ми маемо уживатись ,А не виживати один одного. Я ЗА ВIДМIНУ ПIЛЬГ ЦЕРКВАМ( БО РIЗНИЦЮ ДОПЛАЧУЮТЬ ВСI, НАВIТЬ АТЕIСТИ), Я ПРОТИ ВТРУЧАННЯ ЦЕРКВИ В ОСВIТУ( освячують всiх пiдряд, йде навязування. Молимось кожен у своiй ,, правильнiй,, церквi).

jurius 2018-12-24 / 13:30:48
До вуву
Ну як для вас немає різниці то залишайтеся з Гундяєвим або Шашиком де ви там молитесь, але і призвичайтеся поволі що в Україні і Закарпатті існуватиме українська автокефальна визнана в православному світі церква. Не подобається цей вибір - ідіть до будь якої конфесії чи секти або будьте атеїстом. Але вам прийдеться рахуватися з думкою співгромадян. Думаю вам прийдеться здивуватися, бо кількість парафій ПЦУ і кількість її вірних в Закарпатті буде зростати.

Вуву 2018-12-24 / 08:46:10
Матеріал про розбудову пуц.и ... Дятел ... А не про гейів.

Ps. Щодо гомосексуалізму і священництва ... То "поле не оране".
( В усякому разі в нас в украйіні).

Вуву 2018-12-24 / 07:11:49
... Читаю ... Процес розбудови ...
А що там розбудовувати.
Кількість віруючих прихожан більшою не стала. Старі відмирають ... Молоді не приходять.
Храми як були так і стоять.
Хто захоче той перейде.
Хто не захоче то так і залишиться.

Про яку розбудову ... Вони там ...
Православні священники ніколи бідним не помагали ... Навіть на великі свята ... Ніякойі харатативності ні пожертв.
Але самі собі розбудовують будинки ... Купляють дорогі гарні іномарки ... Забезпечують ("фарширують") свойіх дітей ... Хто грошима ... Хто нерухомістю ...
Ось така вона розбудова ... В ПУЦ.і ... І яка тоді різниця чи це гундяєвці ... Євстратієвці ... Чи шашиківці.
Всі вони як під копірку.
І діяння йіхні підривають останнє що ще десь є в людських душах ...
ВІРУ В БОГА.

jurius 2018-12-24 / 02:44:46
Ви що, реально не вмієте гуглити? Ну то у вільний час спробуйте у вільний час від бояришника це зробити самостійно :) Прикладів заміни християнської моралі рашистською політичною пропагандою в храмах МП настільки багато, що інтернет не здатний це перетравити. Ось вам один з прикладів такої пропаганди в київському селі https://www.youtube.com/watch?v=sa7hhBEp3AU
А ось як ваші "моральні авторитети" виступають проти "братовбивчої війни" на окупованих територіях https://www.youtube.com/watch?v=jhBfnNB6Occ
Ну і родзинка на торті, ніякі не політичні, а наповнені християнської моралі слова найстарішого (а значить найавторитетнішого) православного митрополита Агафангела Одеського про Львів https://lb.ua/news/2011/06/07/100278_odesskiy_mitropolit_agafangel_.html
Цитати ідола місцевих сепаратистів о. Сидора самі знайдете? :)
Брехня властива юродивим московського патріархату, які чомусь зараз позиціонують себе як білі овечки. Але історія все пам'ятає і апологетам МП не вдастся відмитися від бруду та типового русскамірського сморіду

Magyar-Hun 2018-12-24 / 01:16:19
Бедь, Біляк... Боже спасі УПЦ!

Юріусу 2018-12-24 / 01:05:36
Скинь хоч одну ссилку з відео на ту ахінею яку ти щойно написав..
Брехливе лайно...

jurius 2018-12-24 / 00:53:16
Віталію та ппв

Так, якраз ці слова проповідувалися в Михайлівському соборі в темний період, коли Беркут бив студентів. І потім священики УПЦ-КП та УАПЦ були з народом на Майдані в найгірші часи, коли перебувати там було небезпечно і постійно ці слова лунали з вуст священиків. Натомість, роти священиків МП як раз були повні чорноти. Вони навіть не згадуючи християнські чесноти нав'язливо пропагували інші - руськомирські цінності та проповідували підтримку політики Путіна. А загалом від початку незалежності саме гундяєвська секта була найбільш залучена до політики, саме московські попи найбільше користувалися підтримкою олігархів та вищих ешелонів влади, серед них було найбільш депутатів, як правило чорноротих антиукраїнських. Чого вартий Агафангел Одеський, а він лише один з десятків подібних любителів момони, розкоші та політичних розваг, помножених на любов до Путіна. Про рознузданість в московських семінаріях та духовних академіях, монастирях і храмах з 1991 р. є велика кількість розповідей. І це не брехливі бабські плітки на кшталт написаних вище про о. В.Бедя. Як розумію, критикам ПЦУ миліша власне така Православна церква. Ну це, як то кажуть в кожного своє збочення. Залишайтесь зі своїми апостолами моральності :) а нам не заважайте розбудовувати автокефальну помісну православну церкву. Зрештою, вас ніхто і не питає, з чим вас усіх вітаю. Запасайтеся канонічними памперсами ;)

Віталій 2018-12-24 / 00:23:06
Хтось почув з чорних ротів цих розкольників слова: « Віра, Христос, Любов, Ближній...»?

jurius 2018-12-23 / 23:08:29
Якщо комусь не подобається Віктор Бедь або інші духовні ПЦУ, завжди є вибір кланятися таким мірилам моральності, як достойники УПЦ(МП) - Антоній Паканич, Дмитро Сидор, або їх не менш достойним коллєги з інших областей України - Агафангел Саввін, Павло Лебідь, Іларіон Шукало...

??? 2018-12-23 / 14:49:22
***, які душі, яка духовність, яка правда? Ви тут не вперше орете антиукраїнське поле. Віри вам, кремлівським запроданцям, нема ніякої.

Про жирних котів з ФСБ МП нічого нам не розкажете?

горяни 2018-12-23 / 14:41:46
Біографія Бедя неоднозначна.За своє життя він де лише не побував,змінив кучу партій,кучу професій.Але те,що він пролобіював закон про гірський статус-це його велика заслуга перед тими громадянами,які проживають у важких гірських умовах.

*** 2018-12-23 / 14:32:46
??? Агент, зрада, сепаратизм. А де духовність, правда?. Не перший день іде обговорення церкви. Обговорення та протистояння : одні борються проти втрати своєї влади та фінансів, інші за отримання цієї влади. І знаєте їм навіть не страшно маніпулювати з душами вірян. Багато сказано, та все впусту.

НОВИНИ: Різне

22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
» Всі новини