СОБОР ОБРАВ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

СОБОР ОБРАВ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Митрополит Епіфаній переміг у другому турі таємного голосування на посаду предстоятеля Православної церкви України після того, як свою кандидатуру зняв митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Після ухвалення рішення Собору на Софійську площу вийшли представники церков та президент Петро Порошенко, який повідомив новину тим, хто очікував там на рішення Собору зранку.

У відповідь люди, які зібралися на площі, вигукували "Слава! Слава!".

Митрополит Епіфаній є фактичною "десницею" Філарета – патріаршим намісником.

У 2013 році синод КП вирішив, що у разі смерті патріарха Церква не обиратиме наступного аж до того моменту, поки не відбудеться об’єднання з УПЦ Московського патріархату. Керувати УКЦ КП до моменту такого об’єднання і мав патріарший намісник Епіфаній.

Митрополиту Епіфанію (в миру Думенко Сергій Петрович) 3 лютого наступного року виповниться всього 40 років.

Він виріс у Чернівецькій області, тобто у разі його обрання усіма православними церквами в Україні керуватимуть вихідці з Буковини, адже митрополит Онуфрій так само родом звідти.

У 1996 році Епіфаній вступив до Київської Духовної Семінарії КП, а у 1999 році – до Київської Духовної Академії. Має ступінь кандидата богословських наук.

Починав служіння у Рівненській єпархії та викладав там у духовній семінарії.

У 2006-2007 Епіфаній вивчав філософію у Греції в Афінському Національному Університеті. Після того став викладачем Київської православної богословської академії.

У 2007 році прийняв монаший постриг. На початку 2008 року став секретарем патріарха Філарета. Через кілька місяців після цього став намісником Видубицького монастиря. Ще через два місяці став керуючим справами всієї Київської Патріархії.

У жовтні 2009 року був обраний єпископом Вишгородським, а в липні 2010 року призначений єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським та ректором Київської православної богословської академії, яку сам же і закінчував.

23 січня 2012 року указом Філарета возведений в сан архієпископа, а 28 червня 2013-го – митрополита. Тоді ж він стає патріаршим намісником.

Митрополит володіє іноземними мовами і має дуже добру освіту. Іншого ієрарха, який би зробив таку стрімку кар’єру при патріархові Філареті, мабуть, немає.

Митрополит Епіфаній вважається дуже близьким з іншим соратником Філарета – архієпископом Євстратієм (Зорею).

15 грудня 2018р.

Теги: собор, предстоятель, Епіфаній

Коментарі

Саша 2018-12-24 / 19:37:49
Jurius, хлопець не навчався в УКУ. Та ці ,,святі,, залізли вже майже у всіх вищі учбові заклади . І церковники не мають права підбурювати молодь до протистоянь,що можуть принести смерть. Жодні отці. Ні проукраїнські ані проросійські. Які б на це не були ,, святі націоналістичні,, причини. Треба завжди думати за наслідки. А справжні віруючі знають ціну людського життя. І найстрашніше, що куди нас заведе ця ненависть . Зараз є програма як ділитися,як воювати. І не має плану на мир , співіснування людини з людиною.

jurius 2018-12-23 / 22:31:47
Саша
Описана вами історія в нормальних людей викликає співчуття до друзів, які втратили сина. Але також крім співчуття і повагу до цього сина, який навчався в одному з найкращих університетів України, став справжнім громадянином і свідомим патріотом своєї землі і на відміну від більшості співвітчизників воював за неї проти потужного та лицемірного ворога, величчю та традиціями якого, нажаль, до сих пір засліплено багато нашого затурканого люду. І насамперед тут ідеться про ірраціонально мислячих прихожан МП, які бідкаються що йде війна, але це не заважає їм завзято захищати право зовнішнього ворога, від яких їх земля має проблеми, мати свій філіал в Україні і надалі отруювати пропагандою українців.

Кирило Вікторович Мефодій 2018-12-23 / 19:25:20
Дурний піп і дурна його молитва.

Вірник 2018-12-21 / 19:18:34
Як ми ся любит сись Степан Крук. Аж не вірится, що такого чоловіка Сріберна Земля народила. Такий щирий і відвертий сись Крук. Одвертий, дуже одвертий сись Степан Крук.

Степан Крук 2018-12-20 / 15:07:04
Зайшов в мережі почитати коменти наших закарпатських гундяївців. Це бред сивого меріна! "Віряни" хоч би задалися одним питанням: якщо РПЦ МП була створена Сталіним та "святим розкольником" руського православя Сергієм тільки в 1943 році, то в якій церкві молилися їх діди? Прогнозую, що перехід вірян області в ПЦУ буде дуже важким. Главпопа Закарпаття не тільки підтримує медведчуківсько-блюківський клан, але й тисне на Феодора. Ще один фурункул на тілі православя Закарпаття - піп хустський і виноградівський Марк, котрий є постійним членом гундяєвського Синоду. Також, проблемним є геморой Сидор.

пенсіонер 2018-12-20 / 14:21:20
Я не зрозумів чому син друга у землі? Його що туди поклали греко-католицькі священники?
Що сталося? Поясніть пане Олександре, а то Ви клянучи духовних наставників чогось таки не договорюєте.
І ще питання до якої країни виїхав Ваш друг?

Степан Крук -Саша 2018-12-20 / 11:50:20
КОНСТИТУЦІЯ - ЦЕ СВЯТЕ!!!

Степан Крук -Саша 2018-12-20 / 11:49:09
Я згідний! Інколи буває важко і потрібна моральна підтримка. Що робити, якщо поділитися проблемами нема з ким? Звичайно, щоб попросити духовника допомогти повинна бути до нього абсолютна довіра

Саша 2018-12-20 / 10:53:58
Степан, завжди треба мати голову. Духовний наставник легко зруйнував життя мого друга. Маю друга, однокурсника. З родини інтелігенції, порядний. Народився в нього єдиний син. Ростити його в любові, вкладали у його розвиток ( школа, музика, спорт, мови, університе). Та з'явилася в житті у хлопця ,,духовні наставники,, отці з українського католицького університету (вони несуть,, святе, добре,, вже і в інших учбових закладах). Батьки не бачили спочатку нічого страшного в тому,що син так захопився ,, релігією,,. А далі революція ,, гідності,,. Їх єдиний син в землі. А отці живі, здорові, багаті ,продовжують нести ,, святе, добре,національне,,. Друг виїхав з країни. Жити у Львові було важко. Сходив з розуму навіть від того англійсько -українсткого говору цих проповідників ,, добра,,. А вони залізли вже куди тільки можна. А ми не тільки не притягує до їх до відповідальності, а й сліпо їм віримо. Україна є багатонаціональна, багато релігій. Тому єдині правила по яких ми маємо разом жити це Конституція.

Степан Крук -*** 2018-12-19 / 15:37:52
М-мда! Від лукавого все, що Ви пишете!Гляньте на наше деградоване та деморалізоване суспільство і.... передумайте! Я вже не хочу бути загнаним в рамки "Морального кодексу будівника комунізму", стиреного комуністами із Біблії. А межі пристойності, моралі існують і їх треба проповідувати. Інша справа,хто буде проповідувати ці духовні цінності? Сьогодні велике і щире свято -День Святого Миколая! Давайте побажаємо всім, хто потребує духовного наставника (а не посередника між Богом), щоб він мав цього наставника. Давайте побажаємо всім, хто хоче молитися, щоб вони мали свою церкву, в якій молилися їх батьки діди та прадіди... З Днем святого Миколая!

по писку 2018-12-19 / 14:57:22
***, ти був при передачі грошей, про які лопониш? Яка саме сума, хто, де і коли передавав?
Дебіле гундяєвський, стули писка і не паскудь проти країни і народу, серед якого живеш.

*** 2018-12-19 / 12:26:22
В Україні діє навіть кримінальне угрупування ,, Б. О. Г.,, Гроші цього угрупування ( святий ,, Нарік,, та компанія) допомогли в отриманні томосу. Здогадайтесь навіщо. І така ситуація приблизно в усіх церквах України. Нам навпаки треба думати, як цивілізованого вийти з під їх впливу. А віра то щось чисте, особисте. З тим людина народжується. Спробуйте розповісти про переваги тої чи іншої віри людині,яка народилася сліпою та глухою. Вам це не вдасться. Та невже ви думаєте, що вона живе без віри.

*** 2018-12-19 / 09:37:53
Варфоломій розумна людина. Почитайте статут створеної церкви. А наша самоідентифікація як українців зводиться не думати й роботи на благо України. А якби ще придумати насолити Росії. Українці мали навпаки ввести податок для МП і КП. Церква стала надзвичайно потужною, впливовою,бізнесовою та навіть кримінальною структурою. Вам подобаються такі ,, посередники,, між Богом? Чи не суди і не судимий будеш? Ну тоді людям виключити мозок. А без мозку ми не викарапкаємось .

пенсіонер 2018-12-19 / 07:30:09
Ніколи не влазив в релігійні теми. Господу видніше хто правий, а хто ні.
Але коли чуєш від безграмотного дебіла, котрий не знає навіть свого родства, а не те що таке православіє чи католицизм чи іслам, що Варфоломій розкольник, аж противно. Особливо коли про це говорять ті, хто лишень декілька років почав ходити до церкви заради моди та відпущення гріхів за злочини.
Варфоломій прожив понад 80 років і бачив набагато більше ніж соплячня, яка стараться його образити. Варфоломій розуміється у відносинах з Московською церквою набагато краще ніж ці неучі.
Так що краще б ви не лізли у критики,а час покаже хто правий, а хто ні.
А хами типу Вуву ще будуть покарані за бездоказове обливання брудом святих отців. Ти можеш любити московську церкву до безпамятства, ніхто тебе за це не засуджує, але не лий помиї на священників, бо це гріх.

Вуву до степана к. 2018-12-19 / 06:19:54
Взагалі ... Релігійна тема дуже цікава і разом з тим неймовірно делікатна тема "тонких матерій".
В кожного своє.
Але особливо в нас на закарпатті ... Є те чого нема більш нігде "біконфесійність".
Це унікальне явище ... Пояснюється тим що в змішаних (етнічних) сімях хтось є православним чи католиком ... А інший якойісь другойі релігійнойі конгрегаційі.
Тому святкують по два різдва і по два миколая.
Як кажуть "за компанію"
Для нас це нормально і ми до цьго вже звикли.
Хоча звичайно колиб всі святкували разом і в один день ... То святкове піднесення і відчуття стають ще глибшими і яскравішими.

сорри 2018-12-19 / 01:23:55
Бачите, ***, як воно складається: у нас є томос і вибори, а в Росії - ні того, ні другого. Лише імператор

Степан Крук -вуву 2018-12-18 / 22:30:12
Вуву! Я греко-католик з діда-прадіда котрого хрестив москальський православний піп. Так трапилося, бо греко-католицькі священники на той час сиділи в ГУЛАГах, або в підпіллі. Мої батьки вирішили, що буде не добре, якщо я залишуся нехрещеним і вночі, щоб ніхто не знав (батько при "совку" займав державну посаду)привезли священника. Все свідоме життя мене це коробило, хоч ярим віруючим я не був. А зараз полегшало... Ось така "петрушка", друже Вуву. Вирішуй сам до якої конфесії належить моя грішна душа... Пасху освячую в греко-католицькому храмі, коли мені важко на душі йду в своє улюблене кафе "Акваріум" поспілкуватися з рибами та рептиліями

*** 2018-12-18 / 22:03:20
Томос, томос. Цього замало. От проголосили б Порошенка імператором. Ото булаб перемога. Ото б здригнулись Московські стіни. Під боком і томос і імперія. Ото прогавив наш спаситель. Прийдеться вибори чекати.

Вуву 2018-12-18 / 21:54:06
Наскільки я знаю ти гр.католик ... А так вболіваєш за православних ?
Аж навіть мені самому дивно.

Степан Крук 2018-12-18 / 21:11:29
Процес пішов: Митрополит УПЦ Московского патриархата Черкасский и Каневский Софроний (Дмитрук) підтримав Православну Церкву Украни. Не зміг бути на Обєднавчому Соборі за станом здоров"я. То прошу Бога, щоб дав йому міцне здоровя, життєвої наснаги. А мудрість в нього є...

НОВИНИ: Різне

15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 1
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
22:55
Особливості контекстної реклами
07:35
Що робити, коли у дитини болить горло?
06:58
Єврокомісія пропонує перевести оборонну промисловість ЄС у "режим воєнної економіки"
17:09
Види та призначення безшовних труб
17:25
/ 1
Італія виведе зі Словаччини систему ППО, бо потрібна в іншому місці
20:06
Що змінилося в Galaxy S24 Plus і чи варто оновлюватися з S22 Plus
19:55
Айпад 9 в Україні: скільки коштує доступний планшет від Apple
19:47
Основні причини, чому не заряджається телефон
19:48
/ 3
Макрон: Мої заяви про західні війська в Україні були "зважені й продумані"
» Всі новини