Олег Гаваші: "Доступне житло — один із важливих пріоритетів, над яким працюватиме влада у цьому році"

Основні напрямки реалізації в області Указу Президента України від 08.11.07 №1077 „Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом” обговорювали сьогодні, 14 лютого, на розширеній нараді при голові Закарпатської облдержадміністрації. Крім начальників профільних управлінь, голів райдержадміністрацій та районних рад, міських голів, на неї також було запрошено керівників будівельних фірм, банкірів та інших.

Олег Гаваші: "Доступне житло — один із важливих пріоритетів, над яким працюватиме влада у цьому році"

Відкриваючи нараду, Олег Гаваші зазначив, що питання, яке розглядається, непросте. Воно повинно стати пріоритетом, над яким працюватиме влада у цьому та наступних роках. Це   продовження  роботи з втілення соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка, які стосуються поліпшення життя наших людей. І особливо тих, хто гостро потребує житла — малозахищених верств населення, молоді, військовослужбовців, сиріт тощо.

З інформацією виступив начальник головного  управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов. Він, зокрема  , охарактеризував житловий фонд, рівень забезпечення населення житлом, черги на отримання житла. Так, загальна площа всього житлового фонду області на початок року сягає 27 млн. квадратних метрів, що в розрахунку на одну особу  становить понад 21,9 квадратних метрів (загальної площі). Близько 97 відсотків   належить до приватного, решта (3 відсотки) – державного, комунального житлового фонду.

До речі, із вищеназваного житлового фонду 35 відсотків становить міський, решту – сільський житловий фонд. Що стосується приватного житлового сектору, то до нього належить 92 відсотки міського та понад 99.6 відсотків  сільського житлового фонду.

За рівнем забезпеченості населення житлом в розрахунку на одну особу у квадратних метрах  загальної площі область з 2001 року перемістилася з 21-го на 15-е місце в Україні.

Що стосується рівня забезпеченості в розрізі адміністративно-територіальних одиниць краю, то тут спостерігається певна строкатість ,зумовлена як рівнем урбанізації, соціально-економічного розвитку, так і  природнокліматичними умовами.

Найвищі показники забезпеченості населення житлом у м. Берегові (24,5 кв. м на особу), Іршавському (25,4), Тячівському (22,4), Берегівському та Мукачівському районах.

Найнижчі – у містах Чоп, Ужгород, Хуст, В. Березнянському,  Міжгірському, Воловецькому і Рахівському районах.

За попередніми оперативними даними, на  обліку в області перебуває 5,5 тисяч сімей, найбільше в    Ужгороді (понад 2800), Мукачеві (700 ), Тячеві (398 ), Рахові  (340), Виноградові (328), Сваляві (198), Іршаві  (141), Міжгір’ї  (120).     

Водночас серед загальної кількості сімей є цілий ряд тих, що користуються правом позачергового або першочергового отримання житла.

Позачергово житло має виділятися інвалідам війни, сім’ям загиблих військовослужбовців та прирівняної до них категорії громадян,  особам І та ІІ категорії з числа осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В першу чергу житлом слід забезпечити учасників війни та бойових дій, військовослужбовців ,звільнених в запас або відставку (125 чоловік), сімей, що виховують 3-х і більше дітей (понад 700 чоловік, одиноких матерів, мешканців аварійних будинків, окремі категорії хворих (близько 200 чоловік),  працівників бюджетної сфери  тощо.

Виходячи з цього, індексу введення в дію  загальної площі житлових будинків, який склався в області за  останні 5 років  (характеризується середньорічним зростанням введення житлової площі у 21,2 відсотка) та наведених у виступі на нараді з питань реалізації програми “Доступне житло” 29 січня поточного року Президента  України орієнтирів щодо формування пропорцій у видах житла за формулою: 10-15 відсотків комерційне, ще 10-15 відсотків соціальне, а решта (70-80 відсотків) доступне житло і слід оцінювати масштабність завдання, яке сьогодні обговорюється, — підкреслив Віктор Погорєлов.

Слід при цьому враховувати і тенденції, які склалися у житловій сфері області, зокрема обсягах спорудження житла.

Так, останнім часом відбувається скорочення обсягів житлового будівництва за рахунок державних інвестицій. Ринок житла орієнтований переважно на зведення приватного та комерційного житла.

Протягом минулого року в області реалізовувалася розроблена та узгоджена з Мінбудом України комплексна програма житлового будівництва на 2007 рік. Надані пропозиції на 2008 рік до проекту Загальнодержавної програми розвитку соціального житла.

Враховуючи, що частка державного фінансування будівництва житла незначна, для будівництва житла залучаються кошти бюджетів усіх рівнів, населення, підприємств і організацій.

Середня забезпеченість населення області житлом становила 21,2 кв. м загальної площі на одну особу, при середній по Україні 22,2 кв. м.

Упродовж останніх років в області спостерігається тенденція до зростання обсягів житлового будівництва.

За 2007 рік введено в експлуатацію 351,4 тис. кв. м загальної площі житлових будинків, або 104,9 відсотка до передбаченого Програмою. Обсяги введеного в експлуатацію житла зросли на 19,7 відсотка до відповідного періоду минулого року. Проте 91 відсоток загальної площі житла введено в експлуатацію за рахунок коштів населення.

Згідно із прогнозними показниками обсягів введення в експлуатацію житла на 2005-2009 роки в області передбачається ввести 907,4 тис. кв. м житла, в тому числі 738,9 тис. кв. м за рахунок коштів населення (81,4 відс.).

Поряд з цим, загальна потреба в житлі для громадян, які перебувають на квартирному обліку та мають право на отримання житла у 2006-2015 роках, орієнтовно становить на 2008 рік – 94,7 тис. кв. метрів.

Забезпечення житлом окремих категорій громадян здійснюється відповідно до кількох соціальних програм. Це і державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників за програмою “Власний дім”, державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки.

З метою здешевлення житла вбачається доцільним залучення коштів комерційних структур для облаштування на перших поверхах житлових будинків вбудовано-прибудованих приміщень для створення в мікрорайонах забудови інфраструктури.

Найголовнішим завданням райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування на найближчі 1,5 місяці (періоду, протягом якого Кабмін та Мінрегіонбуд виконуватимуть доручення Президента України з підготовки законопроектів, перегляду регіональних актів, аналізу стану виробничих потужностей будівельних організацій) є

визначення категорій громадян, які зможуть скористатися правом на доступне житло та яким для цього надаватиметься державна допомога. Слід проаналізувати стан виробничих потужностей будівельних організацій та необхідність залучення для виконання робіт підрядників із-за меж району, міста, визначитися із відведенням землі під будівництво  тощо.

Цілу низку проблем порушили у своїх виступах також в.о. начальника управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Олег Боршовський,  в.о. Мукачівського міського голови Золтан Лендєл,  голова правління ВАТ „Будівельний комплекс” Євген Олійник та інші.

Вони чітко акцентували увагу на важливості втілення ініціативу Президента  щодо  забезпечення людей доступним житлом,  вносили конкретні пропозиції щодо можливого його здешевлення, шукали оптимальні шляхи вирішення проблем.

За підсумками наради голова облдержадміністрації Олег Гаваші дав доручення узагальнити найбільш цінні пропозиції з тим, щоб уже найближчим часом приступити до  виконання масштабного проекту.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
14 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини