Голова ДПСУ Микола Литвин: До Євро-2012 Україна облаштує свій кордон згідно з європейськими стандартами

Питанням прикордонної безпеки в Україні завжди приділялась особлива увага, але на достойне облаштування кордону у держави не вистачало коштів. Сьогодні ситуація змінилась - ми стали кордоном Євросоюзу, і тому треба виглядати не гірше наших європейських сусідів, які за вимогою Євросоюзу облаштували свої кордони згідно з європейськими стандартами і тепер допомагають це зробити і нам.

Крім того, саме через нашу територію проходять євразійські транспортні коридори, існуючі "заморожені" конфлікти в регіонах, що межують з Україною, також змушують владу серйозніше ставитись до питання безпеки на кордонах. І одним із важливих чинників прискорення належного облаштування кордону є проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, бо кордон - це імідж держави, саме тут складається перше враження про країну в цілому.

Про сьогоднішню роботу відомства, про плани на майбутнє кореспонденту УКРІНФОРМу розповів Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин.

- Миколо Михайловичу, якій ділянці українського кордону сьогодні приділяється особлива увага?

- Згідно із завданнями, визначеними Президентом України, Держприкордонслужба вживає комплексних заходів для посилення охорони кордону, його належного облаштування та реконструкції по всій ділянці українського кордону. При цьому особливу увагу ми приділяємо західній ділянці, яка має певні особливості, що пов'язані з межуванням з країнами Євросоюзу. Саме через цю ділянку проходять основні транспортні магістралі з великими обсягами міжнародних вантажних перевезень.

Але сьогодні кількість існуючих тут пунктів пропуску недостатня, їхня інфраструктура не розвинута і не забезпечує безперебійний пропуск через кордон осіб і транспортних засобів. Тому урядом заплановано реконструкцію вже існуючих пунктів пропуску і розбудову нових, які б відповідали європейським зразкам.

Про гостроту проблеми свідчить хоча б такий приклад: у межах Львівської області на 270 км державного кордону функціонує 4 автомобільні пункти пропуску, і середня відстань між ними становить 70 км, а за стандартами ЄС має бути 25 км. Більше того, коли розроблялась Державна цільова правоохоронна програма "Облаштування та реконструкція державного кордону до 2015 року", ніхто не уявляв собі, що в Україні відбудеться фінальна частина чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Тому зараз треба скоригувати план її виконання.

- Чи реально до Євро-2012 зробити хоча б наш західний кордон на зразок європейського?

- Впевнений, що реально, але часу не так багато, тому розпочинати треба вже сьогодні. Адміністрацією Держприкордонслужби, як координуючого органу, подано на розгляд Уряду пропозиції про внесення змін до Програми облаштування та реконструкції з метою збільшення пропускної спроможності діючих на кордонах з ЄС пунктів пропуску, коригування фінансування запланованих заходів починаючи вже з 2008 року. Насамперед це важливо для наших колег з Державної митної служби, які відповідають за розбудову автомобільних пунктів пропуску.

Ми запропонували перенесення термінів будівництва пунктів пропуску через українсько-польський кордон "Угнів" і "Белз" з 2012-2015 років на 2009-2011 роки. Крім того, заплановано будівництво на кордоні в межах Львівської області нових пунктів пропуску: "Нижанковичі", "Боберка", "Угринів" та "Грушів". Ці пункти можуть бути відкриті через рік-півтора. До 2010 року буде також реконструйовано "Краківець" і "Шегині".

Але, крім будівництва міжнародних переходів, всім причетним до виконання Програми відомствам та організаціям треба приділити особливу увагу стану під'їзних доріг до пунктів пропуску, облаштуванню кордону поза ними , розвитку прилеглої інфраструктури та сервісних зон відповідно до норм ЄС.

- Схоже, що європейський кордон ми таки збудуємо, але яких заходів треба вжити для того, щоб до громадян України наші західні сусіди ставились теж по-європейськи?

- Це питання є одним із особливо чутливих. Дійсно, ми стикаємось з упередженим ставленням до наших громадян з боку посадових осіб контролюючих служб, зокрема, Польщі. Як правило, ними здійснюється стовідсотковий поглиблений огляд транспортних засобів, в'їзд в цю країну забороняється у разі будь-яких дрібних пошкоджень автомобіля, відсутності коштів з розрахунку від 50 до 70 дол. США на кожну добу перебування тощо. Крім того, складна процедура отримання віз громадянами України у країни Шенгену, у разі непропуску про причини відмови не пояснюється і консульський збір не повертається. Все це принижує гідність українців. На мою думку, про такі випадки треба говорити на всіх рівнях, і в тому числі на найвищому.

Зі свого боку, ми будемо документувати кожний такий випадок та виносити на обговорення під час прикордонно-представницьких зустрічей з колегами з суміжних країн. Ми також перед Кабінетом Міністрів України та МЗС ініціювали розгляд низки питань, які сприятимуть захисту інтересів громадян України на кордоні. Зокрема, щодо відміни обов'язкового проставляння відміток у паспортах громадян України, які перетинають державний кордон. Від цього можна відмовитись за бажанням особи. Зараз всі дані про перетин кордону вносяться в базу даних, і тому немає необхідності ставити штамп у паспорті. Наша ініціатива викликана тим, що мешканці прикордонних областей декілька разів на місяць перетинають кордон, і паспорти в них закінчуються дуже швидко.

Ми також внесли пропозицію щодо запровадження у пунктах пропуску окремих смуг руху для пропуску громадян України на зразок існуючих для громадян Євросоюзу в пунктах пропуску на території Республіки Польща. Ми очікуємо на позитивне вирішення цих ініціатив уже найближчим часом.

- Скільки нових пунктів пропуску планується відкрити по всьому державному кордону у 2008 році, яку кількість реконструювати?

- Усього 35 пунктів пропуску планується збудувати. З них зі статусом міжнародних 10 : на польській ділянці - 3, російській - 3, румунській - 1, угорській - 1, молдовській - 1, і ще один на морі. Місцевих пунктів пропуску заплановано відкрити 22. До речі, їх створення мене зараз дуже турбує, тому що переважна більшість місцевих органів влади підходять до цього за залишковим принципом, а функціонування таких пунктів пропуску потрібне, перш за все, цим прикордонним районам. Зі свого боку, ми готові забезпечити їх відповідними засобами прикордонного контролю та персоналом. Реконструйовано буде 23 пункти пропуску.

- Які проблеми очікують Україну в зв'язку із парафуванням Угоди з ЄС про реадмісію?

- Ця угода набуде чинності через два роки. І за цей термін нам обов'язково треба укласти і парафувати аналогічні угоди з нашими країнами-сусідами. У першу чергу це стосується Російської Федерації. Бо саме звідти до нас потрапляє найбільша кількість нелегалів.

Ми також сподіваємось, що ЄС виконає свою обіцянку й надасть Україні фінансову допомогу для розвитку інфраструктури тимчасового утримання та роботи з тими, кого нам будуть повертати з-за кордону. Якщо буде відповідна допомога з боку Євросоюзу, великих проблем з тимчасовим накопичуванням мігрантів не повинно бути. Але готуватися до вирішення всього комплексу пов'язаних з ними проблем треба серйозно і вже зараз.

Стосовно Держприкордонслужби, то ми до цього готувались давно. Протягом 2004-2007 років на будівництво, реконструкцію та облаштування місць утримання незаконних мігрантів було залучено понад 6 мільйонів позабюджетних коштів (переважно благодійних організацій), що дозволило підготувати 9 пунктів тимчасового утримання та 90 спецприміщень, які відповідають міжнародним стандартам. Їх створено по всьому периметру державного кордону.

- Кабінет Міністрів зараз коригує бюджет 2008 року. Чи вистачає вам виділених коштів?

- Державним бюджетом 2008 року Державній прикордонній службі України передбачено 1 мільярд 700 мільйонів гривень за загальним фондом бюджету. Це 70% від потреби, але ми порахували кожну копійку і спланували раціональне використання свого річного фінансування. У мене немає ніяких сумнівів, що все заплановане на 2008 рік нами буде виконано.

Яна Лемешенко, Укрінформ
14 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

Діма 2008-12-09 / 12:23:00
да ніхто і нічо не зробить , як був бардак так и буде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111!1

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини