Близько третини першого випуску кафедри військової підготовки УжНУ вже працює за здобутою спеціальністю

Мілітарний підрозділ УжНУ вважає одним із важливих напрямків своєї діяльності науково-прикладні дослідження.

Близько третини першого випуску кафедри військової підготовки УжНУ вже працює за здобутою спеціальністю

У жовтні відбулися два засідання Вченої ради Ужгородського університету: святкове, приурочене до річниці вишу, та планове, котре провели у вівторок, 30 жовтня.

На початку заходу ректор Володимир Смоланка вручив грамоти з нагоди 73-ліття альма-матер окремим працівникам.

Відтак про діяльність кафедри військової підготовки УжНУ доповідав її завідувач Василь Олійник. Під час виступу Василь Васильович відзначив, що за три роки існування підрозділ став справжнім осередком військово-патріотичного виховання. На 1 жовтня 2018 року специфіку роботи піхотинців, спецпризначенців, артилеристів і військових психологів тут опановують понад 220 осіб (більшість – представників юридичного, економічного, інженерно-технічного факультетів УжНУ). Вони переймають навички від десяти науково-педагогічних працівників, п’ять із яких мають бойовий досвід. Також на КВО трудиться вісім допоміжних працівників.

Підготовку провадять у спеціально облаштованих аудиторіях, лабораторіях із необхідним оснащенням, на польовій навчальній базі, полігонах. Так, за три роки існування кафедра військової підготовки отримала від Збройних сил України три зразки артилерійського озброєння, 50 одиниць групової та індивідуальної стрілецької зброї, бойову машину піхоти та іншого військового майна загальною вартістю 2 мільйони гривень. Лабораторний фонд розмістили у військовій частині в Ужгороді, воднораз керівництво університету надало кафедрі чотири гаражі.

Кафедра пишається знаковим науковим здобутком — інтерактивним електронно-оптичним тренажером зі стрільби та управління вогнем наземної артилерії. Військовий підрозділ УжНУ вважає одним із важливих напрямків діяльності науково-прикладні дослідження, у перспективі — організація студентських наукових конференцій, підготовка періодичних збірників наукових праць із військової тематики.

Серед планів Василь Олійник також відзначив розвиток матеріально-технічної бази кафедри, зокрема облаштування літніх класів, активне використання онлайн-технологій для вдосконалення навчального процесу, залучення науково-педагогічних працівників до стажувань і зборів, які організовує командування сухопутних військ ЗСУ. А ще — продовжать адаптувати навчально-методичні комплекси до нових стандартів НАТО відповідно до Концепції розвитку Збройних сил України, урізноманітнюватимуть форми профорієнтаційної роботи, запрошуватимуть випускників і узагальнюватимуть інформацію щодо їхнього працевлаштування в Збройних силах України та інших силових, правоохоронних і державних структурах.

До слова, у 2017 році кафедра військової підготовки випустила 101 молодшого лейтенанта, і близько 30 % уже долучилися до лав ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужбі, Нацполіції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної фіскальної служби…

Наукову та педагогічну діяльність колективу кафедри військової підготовки визнали задовільною.

01 листопада 2018р.

Теги: кафедра, випуск, підготовка

Коментарі

ВОЕНКОМУ! 2018-11-03 / 09:31:31
ТИ чуєш ПРАВДУ!!!

LOLI 2018-11-03 / 09:30:52
Думаю,чесно кажучи...із тих шо закінчать цю військ.кафедру-тільки кожний 10-й(тобто 10%) буде якійсь(?) офіцер ЗАПАСА. Остальні -то самообман.Йдуть -шоб зробити свої мечти-стати ментом -поліцаем чиГАЇшником, ще хтось у прикорд.службу,МЧС шоб драти десь гроші з людей.Бо не хотять йти в військові училища і чи школи міліції-там де професійно готують офіцерів.А так на ШАРУ-шо вийде?-я піду ментом чи на кордон десь миндрити..а якщо шось= то я вчитель історії чи фізики(якщо уйде із служби чи виженуть-УЙДУТЬ його.В армію -=ЗСУ мало хто піде.В менти чи ГАЇшники , прикордслужба ,МЧС. ну хтось іноді може? пройде в СБУ. ВСе..біше нічого..Ніхто не підевоєнним =в ЗСУ-бо армія-захист держави на Сході-в АТО,,,Служити ніхто не хоче..а так робити якимось метом і тому подіьне-шоб сидіти і де можливо драти гроші.Н це не абсолютно-десь процентів 10%-СТАНУТЬ офіцерами ЗАПАСУ ЗСУ..ирохидесь попадаються хороші студенти.А так самообман.ВОЕНКОМАТУ-ВЗЯТИ ЦИХ офіцерів ЗАПАСУ(ахвіцеров!) на ОБЛІК- і відправляти на службу в ЗСУ,НГУ і Прикордслужбу-ПРИ ПОТРЕБІ-БО ДЛЯ ЧОГО ВЧИЛИ ЇХ,гроші ДЕРЖАВНІ потратили на них?Треба би шоб хоч по 1року послужили з солдатами в строевих частях ЗСУ,НГУ,ДПСУ-тоді буде ХОЧ ЯКЕСЬ ПОНЯТТЯ-шо ти ОФІЦЕР ЗАПАСУ..хочя би 1 рік..а так то САМООБМАН-ФІКЦІЯ=РОЗТРАТА ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ!А то заробить ті 2 диплома (в т.ч. воен.каф.) -та тікає зразу-на Чехію ідр.=ЗАКОРДОН(малтер на стройці мішати чи просто робочим на завод)БО НЕ СТОЇТЬ НА ОБЛІКУ В ВОЕНКОМАТІ! Та потім заробить гроші закордоном -і ЙДЕНЕ СЛУЖИТИ-А УСТРАЮЄТЬСЯ !!!-РОБИТИ МЕНТОМ чи ГАЇшником(ЗА ГРОШІ там його ПРИЙМУТЬ)-і він не вчився в школі міліції-а ВЖЕ АХВІЦЬОР міліції!Та й УСТРОЇВСЯ НА РОБОТУ ментом(а НЕ НА СЛУЖБУ!)і буде дратизлюдей гроші.ВСЕ ХИТРОЖОПО ЗРОБЛЕНО!Вот так і плодимо пристосуванців-КОРУПЦІОНЕРІВ,ХАБАРНИКІВ,БЮРОКРАТІВ!Він і не вчитель(по спеціальності) і не офіцер поліції-так виходить,бо десь переховуеться по закордонах,служити не хоче-АХВІЦЕР...твою ма.ь!!БО НЕМА ОБЛІКУ в ВОЄНКОМАТІ-цих ВИПУСКНИКІВ З ВОЕНННОЇ КАФЕДРИ УжНУ Вот так! Короче на -ОБЛІК ЇХ В ВОЕНКОМАТ!

Дід Панас 2018-11-02 / 15:10:27
Воєнкому
Якщо розібратись, то кого ця кафедра має можливість підготувати? Артилериста? Спецпризначенця? Це ж смішно! І ще: Ви собі тільки уявіть, як Василь Васильович приходить і повертає державі свою зарплату, тому що тільки 30% ніби «працюють за здобутою спеціальністю»! Знаючі Василя Васильовича я такого не уявляю! Тільки ця цифра виходить з його вуст перед вченою радою та ректором! А якщо озвучити реальну цифру? Чому б на вчену раду не запросити керівників тих структур, де ніби випускники «працюють» і від керівників структур послухати відгуки про якість «спеціалістів»? І наостанок одне питання: а Вам надають списки «працевлаштованих» випускників кафедри? Ви ж, як ні як, теж маєте відношення до молодших лейтенантів? Вони ж мають перебувати у Вас на обліку – ось і підтвердить цифру у 30%.

Дід Панас 2018-11-02 / 14:44:03
Стороннему
1) Маю сумнів, що студенти навчаються за ВЛАСНІ кошти! За кошти батьків – вірю!
2) Якщо для Вас показник в 30% - цілком нормальний, то давайте подивимось на це з другої точки: значить держава недоотримала 30% спеціалістів тих спеціальностей, на яких ці студенти навчались за основним напрямком!
P.S. Я вже не бажаю говорити, про якість навчання – як основного, так і на кафедрі військової підготовки! Якщо навіть медики навчаються так, що маєш страх до лікарів звертатись (останній випадок з дитиною, у якої «лікар» - стоматолог забув голку у роті)! І якщо студент ходить на пари кожен день, кожен день навчається, а після такого «навчання» суспільство отримує такого «спеціаліста», то що можемо говорити про військову кафедру, де навчання проводиться раз у тиждень?? ЯКІ з них молодші лейтенанти? А відповідь дуже проста – такі ж нещастя як і їх завідувач кафедрою!

Дід Панас 2018-11-02 / 14:27:54
Тому, хто відповідав воєнкому, але побоявся назвати своє ім’я
Можливо я дуже далекий від армії, але поясніть мені, для чого студенту хімічного або фізичного факультету, який після закінчення університету працює за здобутим фахом, була потрібна військова кафедра? І до речі: наскільки мені розповідали студенти – студенти медичного факультету на військовій кафедрі не навчаються…

100ronnij 2018-11-02 / 10:29:32
Воєнкому:

1) Переважна більшість студентів навчаються за ВЛАСНІ кошти.

2) Враховуючи те, що військ-кафедра створена нещодавно, показник 30% - цілком нормальний.

Воєнкому 2018-11-02 / 09:42:58
На кафедрі навчаються студенти різних факультетів: юридичного, фізичного, хімічного, медичного та багатьох інших. Після закінчення університету вони працюють за здобутим фахом, ніде не «бовтаються».

Воєнком 2018-11-02 / 05:55:07
Лише 30%?!? А де решта 70 ошиваються?!?
Краіна ніби воює, а готові молодші специ десь бовтаються. Чудеса. Або та кафедра не зовсім тих готує, кого армія або інші сил-структури потребують. Або... найгірше - не хотять служити.
І таке нажаль може трапитись.
Як так - нехай поверне ВНЗ/державі кошти витрачені за його/іі навчання. А то відкріплення дістали, а служити - ні. Хай інші.
Якщо це усе так, робота військ-кафедри поки незадовільна.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини