Завершилися масштабні зйомки екшену "Захар Беркут", що проходили на Закарпатті

На Закарпатті також замовляли гуні, виготовлені за старими технологіями, виткані вручну полотна і вчилися оригінальній традиційній техніці набивання

Завершилися масштабні зйомки екшену "Захар Беркут", що проходили на Закарпатті

Після гучної прем'єри українського фентезі "Сторожова вежа" українці взялися за зйомки історичного екшену "Захар Беркут". Крім того, до створення фільму долучилися голлівудські експерти. У режисерському кріслі Ахтем Сеітаблаєв. Телеканал "Україна" підтримав масштабну екранізацію повісті Івана Франка.

Відтворити атмосферу історичних подій повісті "Захар Беркут" команді, що складається з понад 300 фахівців вдалося за 50 знімальних змін, 24 з яких нічні. У фільмі знялися актори з України, США, Великобританії, Казахстану та Монголії, а також взяли участь 250 артистів масових сцен. Понад три тисячі одиниць костюмів ручної роботи, сотні найменувань зброї, виготовленої на замовлення для героїв стрічки, побудовані декорації Тухлі, маєтку Тугара Вовка і грандіозної гірської ущелини, вражаючі постановки бойових сцен – і це лише крихітна частина світу "Захара Беркута".

"Це був дуже непростий, але цікавий процес. Багато що особисто для мене було вперше: вперше я працював на майданчику з такою кількістю іноземних акторів, вперше в моєму досвіді було так багато комбінованих зйомок для подальшого створення комп'ютерної графіки, вперше співпрацював на проекті з співрежисером. І я дуже вдячний всій нашій команді за професіоналізм і відданість справі, – зазначає Ахтем Сеітаблаєв. – Зараз іде постродакшен, і попереду багато роботи. Однак я переконаний, що це буде красиве, динамічне, емоційне жанрове кіно, завдяки якому всі головні месиджі оригінального твору Івана Франка будуть донесені до сучасного глядача не тільки в Україні, а й за її межами".

Основні зйомки фільму пройшли влітку неподалік Синевирської Поляни на Закарпатті та під Києвом, де були побудовані головні декорації.

"Ми прагнули створити унікальний світ Захара Беркута, трохи фантастичний і водночас цілком реальний, щоб занурити глядача в абсолютно нову для нього атмосферу. Саме тому виготовляли для фільму все: починаючи з посуду і гончарних виробів і закінчуючи будівництвом поселень героїв і інших локацій, – розповідає художник-постановник фільму Влад Одуденко. – Однак найскладнішим було створити гірську ущелину, адже відтворити, що протягом тисяч століть створювала природа – майже неможливо".

Декорація гірської ущелини, де розгортаються основні події фільму, була побудована на натурному майданчику FILM.UA Group. За словами Влада Одуденко, спочатку створили 3D-модель скель, потім звели основну конструкцію, далі створювали обсяг і фактуру, і вже особливою майстерністю художників-декораторів було привести штучний камінь до натурального, природного вигляду.

Не менш вражаюча робота була проведена і цехом з виготовлення костюмів під керівництвом художника по костюмах Антоніни Бєлінської. Тільки для кожного з головних героїв стрічки, перш ніж затвердити фінальні образи, Тоня розробила понад десятка ескізів. В цілому ж для зйомок було створено понад 600 оригінальних костюмів, а це понад три тисячі одиниць одягу. 

"Перш ніж почати роботу ми побували в декількох експедиціях на Західній Україні. Шукали старі тканини, полотна, які могли б використовувати і в підсумку використовували в костюмах головних героїв. Наприклад, зі старого домотканого сукна ми пошили верхній одяг для Захара Беркута, цій тканині, я думаю, більше ста років. Роберт Патрік, коли вперше приміряв костюм, сказав: "Це фантастично! Він не тільки виглядає, але і пахне як справжній!", – розповідає Антоніна Белінська. – Взагалі, дуже багато матеріалу було вивчено. Я консультувалася з різними істориками, які допомагали уявити картину 13 століття. Для цього мені потрібно було зануритися набагато глибше, щоб зрозуміти, які деталі одягу звідки могли прийти, переосмислити культурну спадщину, простежити як воно трансформувалося в український костюм. Адже просто так нічого з того нізвідки не з'являється – все має своє коріння".

На Закарпатті замовляли виготовлення гунь за старими технологіями, виткані вручну полотна і вчилися оригінальній традиційній техніці набивання, овечі шкури приїхали з Рахівського та Косівського районів, а металеві елементи кувалися львівськими майстрами. "З нами працювали майстри з різних куточків України, були і з Донецької та Луганської областей, з Західної та Центральної України, навіть дівчата з Криму включилися до роботи над проектом", – розповідає Тоня.

У зйомках екшену "Захар Беркут" взяла участь велика міжнародна акторська команда. Зокрема на широкому екрані глядачі побачать: Андрія Ісаєнка ("Кіборги"), Олега Волощенка ( "Сторожова Застава"), Роберта Патріка ("Термінатор 2: Судний день", "Міцний горішок 2", "Останній кіногерой", "Ангели Чарлі 2 "), Цегміда Церенболда ("Військо Мін Бала ), Томмі Фленагана ("Хоробре серце", "Гладіатор", "Місто гріхів"), Поппі Дрейтона ("Абатство Даунтон", "Русалочка"), Аяна Отепбергена ("Військо Мин Бала", "Діамантовий меч"), Алекса МакНіколла ("5-хвиля", "Аксель"), Віктора Жданова (" Киборги "), Ержана Нуримбета ("Сторожова Застава", "Сардар", "Меч перемоги", "Невес та"), Елісон Дуді ("Індіана Джонс і останній хрестовий похід", "Вид на вбивство"), Аліну Коваленко, Дуалета Абдигапарова ("Кочівник",  "Ліквідатор", "Орда"), Рокі Майерса, Олега Стефана, Нурк Туматаєва ( "Макмафія"), Олівера Тревену, Марину Кошкіну, Марата Абдуллаєва ( "Ліквідатор", "Тараз"), Станіслава Лозовського, Даніяра Ахметова, Вікторію Клещенко-Пилипчук та інших.

В український прокат фільм вийде 10 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, зірка фільму "Термінатор 2" Роберт Патрік знявся у фільмі. Актор зіграє самого Захара Беркута – народного героя з однойменної повісті Івана Франка, старійшину громади в карпатській Тухольщині, який разом з народом бореться проти монголо-татарської орди.

Сьогодні Lifestyle

30 жовтня 2018р.

Теги: Захар Беркут, Роберт Патрік, зйомки

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини