Хто і чому може знищити полонину Боржаву – одне з наймальовничіших місць Українських Карпат (ФОТО)

Часом ходите в карпатські гори? Підіймаючись на вершину, що ви очікуєте побачити: незаймані природні краєвиди до обрію... чи техногенно змінений ландшафт?

Хто і чому може знищити полонину Боржаву – одне з наймальовничіших місць Українських Карпат (ФОТО)

Ініціатори проекту будівництва вітрової електростанції (далі – ВЕС) на Закарпатській Полонині Боржава, вважають, що розташування на ній вітряків сприятиме розвитку туристичної галузі в регіоні.

Ландшафт Полонини Боржава. Автор: Габріел Гуштан

Суть проекту – розташувати на Полонині Боржава 34-х вітряки (у Свалявському та Воловецькому районах), що генеруватимуть електричну енергію з вітру, а його на цій полонині вистачає.

Прихильники відновлювальних джерел енергії, якими є і ми, можуть запитати – в чому ж проблема?

Вітровий потенціал Полонини сприятливий, а перехід людства на відновлювальні джерела енергії невідворотний у перспективі кількох десятиліть через негативний вплив наслідків спалювання  традиційного викопного палива на клімат Землі.

Саме тому у світі стрімко розвивають технології використання енергії природних стихій: вітру, сонця, течії річок, геотермальної енергії та ін.

Однак проект побудови ВЕС на Полонині Боржава викликає багато питань у екологів, біологів, туристів, спортсменів та місцевого населення.

Чому Боржава важлива 

Полонина Боржава – один з найбільш мальовничих куточків Українських Карпат і водночас – один з найлегших туристичних маршрутів, який привертає сотні тисяч відвідувачів щороку.

Взимку тут працює гірськолижний курорт, а влітку проводять змагання з даунхілу, дельта- і парапланеризму та інших видів спорту.

Парапланеристи над Полониною Боржава. Фото: Олег Григор’єв

Туристична стежка на Полонині Боржава. Фото: Ірина Назарова

Це одна з найвищих і найдовших полонин в українській частині Карпат, її вершини досягають висоти  1681 (г. Стій), 1598 (г. Великий Верх) та 1517 метрів (г. Магура-Жиде). Досі жодний інвестор, який бажає  побудувати ВЕС в Україні, не заходив так "далеко" – плануючи електростанцію так високо в Карпатах.

Вітряки на Боржаві ТОВ "АТЛАС ВОЛОВЕЦЬ ЕНЕРДЖИ" планує розмістити по гребеню Полонини, тобто на її найвищих точках на всій її протяжності, адже згадані 34 вітряки – лише перший етап проекту, який передбачає 48 вітряків.

Сумарна протяжність ліній, вздовж яких планується поставити вітряки, збудувати дорогу шириною  8 м і прокласти підземний кабель – 30 км!

Мапа Полонини Боржава - червоним показано лінії, вздовж яких планується поставити вітряки та інші об’єкти ВЕС, жовтий контур – межа об’єкту Смарагдової мережі. Автор: Катерина Борисенко

***

У повідомленні про плановану діяльність, яке забудовник оприлюднив на сайті Мінприроди, вказано, що висота опор майбутніх вітряків – від 80 до 140 метрів. Довжина лопатей не вказана, але у детальних планах територій (ДПТ), розроблених спеціально для планування цієї ВЕС у Свалявському та Воловецькому районах, наведені моделі вітряків, які можуть встановити.

Діаметр ротора для цих моделей – від 70 до 125 метрів. Це одначє, що на вершині Боржавського хребта планується поставити вітряки висотою від 115 до майже 200 метрів! 

Візуалізація порівняння висоти вітряків 150 і 180 м з висотами будівель. Автор: Ліза Максимова

ВЕС – це не тільки вітряки, які стирчатимуть по гребеню Полонини, але й транформаторна підстанція, кілька розподільчих пунктів, ремонтно-експлуатаційна база, майданчики для складування обладнання, дороги і кабелі у траншеях.

І усе це на вершині Боржавського хребта!

Для будівництва вітропарку інвестор вже отримав в оренду земельні ділянки, площа кожної з них займає 1 га або менше, і які розкидані по всьому хребту Боржави.

Виділені ділянки займають лише невелику частину території, яку фактично задіють у будівництві.

За проектом, мають провести масштабні земляні роботи – побудувати дороги та під’їзні шляхи, стоянки для техобслуговування вітрових установок, викопати траншеї глибиною близько 2-х метрів для прокладання електричних кабелів на всій протяжності розташування вітряків (30 км), і з Полонини вниз ще кілька кілометрів до підстанції у Воловці.

Результат буде охоплювати територію, в десятки разів більшу за розмір ділянок, оформлених в оренду для реалізації проекту.

Візуалізація розташування об’єктів ВЕС на Полонині Боржава від г. Темнатик до г. Великий Верх (приблизно третина проекту з побудови ВЕС). Джерело: сторінка "Врятуй Боржаву"

 

Кому це загрожує 

Закарпатська область – на 2 місці за зсувонебезпечністю в Україні.

Порушення стійкості гірських порід при прокладанні доріг, викопуванні котлованів та вирівнюванні будівельних майданчиків може призвести до зсувів та обвалів.

Найбільші брили та уламки скочуватимуться донизу, руйнуючи все на своєму шляху й утворюючи природні дамби.

Через будівництво знімуть частину рослинного покриву, який виконує ґрунтоутримуючу та снігозатримуючу функції, що значно підвищить небезпеку повеней, особливо у весняний період танення снігу.

Втручання у цілісність грунтів спричинить порушення гідрологічного та геохімічного режиму місцевих річок,  що призведе до непередбачуваних наслідків і може нашкодити господарству прилеглих районів.

Окреме питання – під’їздні шляхи до будівництва.

Хто бував у карпатських горах, добре знає, як виглядають там дороги – глибокі колії вперемішку з кам’янистими розмитими дощами ділянками, з крутими поворотами і підйомами, які підкорить не кожен позашляховик.

Щоб на Полонину міг заїхати спецтранспорт, що перевозить лопаті вітрових турбін (а їх довжина – 30-50 м), дороги повинні мати ухил не більше 12-15% і радіус поворотів мінімум 38 метрів.

Жодна з наявних доріг на відроги Боржави не дозволить проїхати такій техніці. Тому заявлена забудовником "реконструкція" доріг обернеться будівництвом нових.

З ДПТ зрозуміло, що частина дороги з Воловця на Полонину проходитиме по території лісу, що вірогідно, буде потребувати його вирубки.


Бачення екологів 

Полонина Боржава включена до Смарагдової мережі України (номер в реєстрі UA0000263), яка є частиною всеєвропейської екологічної мережі територій, що мають особливе природоохоронне значення.

Рішенням Постійного Комітету Бернської конвенції, стороною якої є Україна, Полонина Боржава визначена територією, важливою для збереження природи у масштабах всієї Європи.

Смарагдову мережу створюють на виконання міжнародних зобов’язань у рамках Ради Європи та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (2014).

Тому будівництво ВЕС на Полонині Боржава суперечитиме виконанню Україною взятих на себе зобов’язань у природоохоронній сфері.

Територію Полонини Боржава ще з 2007 року планують включити до національного парку "Ждимир", це вказано у Програмі перспективного розвитку природно-заповідної справи та екологічної мережі в Закарпатській області на 2006-2020 роки, її затвердила Закарпатська облрада 12 січня 2006 року, №695.

Боржава обрана для створення національного парку і вже включена у Смарагдову мережу не випадково.

Чимало рідкісних видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України, вимирають, адже практично не залишилось в Україні полонин, збережених у дикому стані.

Хіба що кілька територій у існуючих нацпарках… і – Боржава. Тому це  місце є вкрай важливим для виживання рідкісних карпатських видів флори і фауни.

Зелениця альпійська – Полонина Боржава визначена в Червоній книзі України як одне з ключових місць зростання цієї рідкісної рослини. Фото: Катерина Борисенко

На територіях, які планують задіяти у будівництво ВЕС, зростає кілька видів з Червоної книги України. Багато видів птахів використовує територію Полонини для гніздування та харчування, серед них – занесений до Червоної книги тетерук.

Тетерук – птах, занесений до Червоної книги України. Фото: Михайло Богомаз


Бачення туристів 

Наразі туризм – один з основних видів використання території полонини.

Через всю Боржаву прокладені промарковані піші туристичні маршрути, тут практикують вело- та гірськолижний туризм.

Полонина Боржава – єдине в Україні місце для гірських польотів на парапланах і дельтапланах.

Тут проводять міжнародні спортивні змагання, а також одне з улюблених місць фотографів-пейзажистів.

Уявіть: ви йдете у гори, щоб помилуватися гірськими краєвидами, дати "оку відпочити", насолодитись омріяною тишею...

І бачите вітряки, які на Боржаві буде видно на великі відстані, вони ще й підсвічуватимуться уночі.

Ці вітряки зіпсують краєвид майже всім, хто ходить у цю частину карпатських гір.

Чи доводилось вам бувати під активними вітряками? Навряд чи приємно ходити по гірському хребту біля трансформаторної підстанції, що гуде.

Аеродинамічний шум лопатей вітряків також буде відчутним, враховуючи відсутність значного фонового шуму на віддаленій від населених пунктів полонині.

Якщо вас спіткає такий досвід, чи приїдете ви ще у таке місце відпочити?

Ці питання турбують місцевих, котрі не вірять у слова інвестора, що завдяки вітрякам збільшиться потік туристів.


Бачення місцевих жителів 

Навколишня природа для місцевих мешканців – їхній хліб, адже багато жителів Воловецього, Свалявського та Міжгірського районів, на території яких розташована Полонина Боржава, заробляють, приймаючи туристів.

Однак думки місцевих та влади щодо побудови ВЕС на Боржаві поділені.

Міжгірський район, зокрема Пилипецька сільська рада, виступає проти.

Окрім псування естетики краєводу, вітряки перешкоджатимуть розвиненому тут гірськолижному туризму, адже зимою на лопатях вітряків намерзає сніг і лід, який при їх обертанні розлітається на значні відстані.

Тому він створюватиме небезпеку для  всіх, хто перебуває поблизу вітрових установок.

Масштабні будроботи при спорудженні ВЕС знищать великі площі чорничників.

Оскільки у сезонному зборі чорниць задіяна значна частина місцевих з прилеглих районів, це вплине на їх заробіток.

Чорничники відносяться до природного типу оселищ, яке в складі території Смарагдової мережі "Полонина Боржава" Україна зобов’язалась зберігати на міжнародному рівні.

Збір чорниць під час дитячого туристичного походу на Полонині Боржава. Фото: Сергій Семенов

Пилипецька сільська рада обурюється, бо на її території не ініціювали жодні громадські слухання щодо запланованої ВЕС, хоча це зачіпає інтереси громади та може поставити хрест на туристичному розвитку місцевості.

За їх повідомленням, держоргани влади Міжгірського району не дали жодних офіційних дозволів щодо побудови ВЕС на Боржаві.

А ось влада Свалявського та Воловецького районів ЗА проект, вони замовили та погодили детальні плани територій з розташування ВЕС на Полонині Боржава.

Частина місцевих обгрунтовують підтримку тим, що з’явиться дорога на Полонину, яка сприятиме розвитку регіону і заохотить до них інвесторів. 

Наразі чітку позицію у справі будови вітряків на Полонині Боржава має зайняти Мінекології, адже саме від нього залежатиме, чи проведуть оцінку впливу проекту на довкілля у транскордонному контексті, адже через Боржаву пролягає міжнародний міграційний шлях птахів, а вона сама має охоронний статус європейського рівня.

Але найкращим варіантом вирішення цієї ситуації  був би пошук інвестором альтернативного місця для побудови ВЕС, де б не зачіпалися інтереси охорони природи, туризму та місцевого населення.

Катерина Борисенко, еколог, Олексій Василюк, Українська природоохоронна группа, для УП.Життя

22 жовтня 2018р.

Теги: Боржава

Коментарі

Василь 2018-12-23 / 19:06:29
Зелений тариф...Чули таке? Навіть не начинайте-да він в Україні завишений, згідний з тим...ОДНАК, поки шо не так як у Франції, де зелений тариф ввели в ціну на бензин і самі бачите, шо вийшло...В нас поки шо держава стимулює розвиток (да,да він завишений).

Петро Ференцович Генцюр 2018-12-05 / 12:05:06
Я так собi тихенько - а хто i за якi такi грошi буде дотувати цiну електроенергii, що спустять з гiр? Нi економiки, нi екологii - аби тiльки грошi закопати i з бюджету витягти.

Василь 2018-11-18 / 17:53:52
пан "фейк" Закарпатець, ФАКТИ В СТУДІЮ будь-ласка, скільки податків було "ВИДАНО" місцевій громаді. ФАКТИ, ще раз ФАКТИ... Так шо ролики мої про те що в 2004р. була побудована вітрова електростанція в м. Андерматт Швейцарія на висоті (2300м) в Альпійских луках в таких самих як ТУТ В НАС, в 2011 вітрова ферма розширилась в цьому самому місці достроїли ще вітряків -
https://www.youtube.com/watch?v=A4Dsr8EWbwk
получається НЕ ФЕЙК?
Скільки грошей ви вклали в розбудову України, що дає вам право "болгарками" розмітуватись. І якщо ви не із Закарпаття,чого нікнейм у вас "закарпатець"?

закарпатець 2018-11-17 / 10:56:40

Болгарка Bosch GWS 18-125 V-LI

2 акумуляторних блока: 4,0 Ач (№ ET 1 600 Z00 038)
зарядний пристрій: AL 1860 CV (№ ET 2 607 225 322)
чемодан: L-BOXX
Номінальне число обертів: 10.000 за хв.
Диаметр диску: 125 мм
Акумулятор: 18 В / 4,0 Ач Li-ion
Вага: 2,3 кг

Ця болгарка на акумуляторі із зарядним пристроєм у чемодані вагою 2,3 кг швидко та ефективно закриє всі питання з вітряками...)))
Якщо не буде сплати ЄВРОПЕЙСЬКИХ податків у місцеві бюджети громад під Боржавами, як в "м. Андерматт Швейцарія на висоті (2300м) в Альпійских луках".

Василь 2018-11-17 / 09:16:56
Забув написати, шо друзів здорових,які ведуть здоровий спосіб життя,там підкачаних, не беріть, бо як будуть різати вітряки то кардіо не хватить...

Василь 2018-11-17 / 09:14:20
Оооо Ураааа, ви знову появились...В 2004р. була побудована вітрова електростанція в м. Андерматт Швейцарія на висоті (2300м) в Альпійских луках в таких самих як ТУТ В НАС, в 2011 вітрова ферма розширилась в цьому самому місці достроїли ще вітряків -
https://www.youtube.com/watch?v=A4Dsr8EWbwk
. Це не секретна інформація,тому розмовляти про негативний вплив вітряків на Боржаві-МАРАЗМ. Що в пятницю гроші поступили на вашу карточку що п.Закарпатець(який фейковий) появився онлайн...
Ще раз повторяю,обмінюємся номерами, ви приїжаєте у воловець, зустрічаю (все культурно ми ж не дикарі) і лайв стрімимо(даже 3-ДЖІ в нас є,уявляєте) наші дебати, їдемо до ваших родичів, обясняємо,що яфини і другі трави рости будуть, нічого з ними не буде і ви вибачаєтесь. Тільки цих самих своїх здорових друзів,що збираються різати вітряки після того як вони будуть построєні,бо ми ж в кінці кінців живемо в начебто цивілізованій державі, де факти в любому діалозі повинні перемагати НІСЕНІТНИЦІ..
P.S. Ви знову грубіянити та ображаєте. Як ви думаєте, те що ваші коментарі не удаляють- СОВПАДЬЕНІЄ ?

Ник 2018-11-17 / 09:13:46
Від цих дискусій вітряки не вистрояться на полонинах.Так шо , давайте, ліпше рахувати ,лічити вітряки.

закарпатець 2018-11-16 / 18:52:20

Науковцю, можете сміливо ігнорувати "Василя" під цим постом.
Це поплачений турками троль, який під цим постом створює ілюзію дискусії, пишучи під багатьма нікнеймами, та розповсюджує фейкові ролики з Ютюба про вітряки, мовляв, в Альпах...

Якщо маєте час, перечитайте всі коменти під цим постом і самі переконаєтесь, що це за чмо(((

Василь 2018-11-16 / 10:08:13
п.Науковець, да особливо на тій, де вітряк незакінчений і дуже дуже багато ціменту, який прям ЗАЛЛЄ вСІ ГОРИ, і ріки в нас будуть із ціменту текти, а яфини свій колір поміняють в ціментовий, і будуть люди звідусіль приходити і дивитися на цей ЦІМЕНТ і казати,як же ш то так ви допустили,ШО Ж ВИ НЕ БАЧИЛИ на ФОТОГРАФІЇ ЯК ВОНО БУДЕ... Іронію вловлюєте, для чого ці АФТОРИ таку фотографію знайшли?Є ж фотографії де фундамент 2*2 і все навкруги зелено. Та ні УХХУУХУХУХУХ, ми ж найдемо фейкову фотографію із ЦІМЕНТОМ...СТРАШНО-СТРАШНО!!!
P.S. В мережі ж багато фотографій де реальні вітрякии є в альпійских луках,БЕЗ Ціменту!
Дякую адміну, що розбанили мене і залишили попередній коментар!

Науковець 2018-11-15 / 17:53:15
Об'єктивність на фотках, ще треба більшої об'єктивності?

наука 2018-11-15 / 14:21:02
Казав,відомий науковець ,як відмовимося від класифікації науки і наукової системи,а за неї дуже боролися європейці: французи,англічани,то буде у нас анархія,або монархія і справді так і є ,об’єктивності мало!

Василь 2018-11-08 / 19:05:46
Знову цензура. Шановний адміне, будь-ласка перепостьє мій коментар і вкажіть де я зробив "випад" в бік журналістів. Роботу журналістів я дуже поважаю, але відколи Катерина Борисенко, еколог, Олексій Василюк,журналісти . Да, була з мого боку конструктивна критика в сторону редакторів, які дозволили такій однобічній,односторонній, без жодного доказу, дослідження чи фактів "статті" вийти. Я чітко вказав, чого ж ви п.Закрпатця (який із захисника природи плавно перейшов в защітніка інтересів своєї родини, а потім і взагалі давайте гроші і стройте,шо хочете. Висновок-троль), з яким ви працюєте в одній упряжці не забанили за образи в мою сторону, і чого мої останні два коментарі видалили.Чого ж не сказали що нижчі пости Катерини оригінальні (я спеціально запостив від її імені,щоб ви попалися зі своєю цензурою, якби хотів то vpn міняв би як перчатки).Ах незручна ж ця правда . Вони були дуже по суті публікації і нікого не ображали. Чи може ви за "фейк ньюз" видалили?
На жаль, ілюзію думки і пропаганду антивітряків створюєте ви(я до сих пір поражаюся як стаття з такою назвою могла вийти на Pravda.com.ua ). Чого ж стаття не з назвою "Чи зажкодять вітряки Боржав"(нейтральний варіант) , або "Переваги та недоліки від вітрової електростанції". А одразу "Хто і чому хоче ЗНИЩИТИ,ну просто УНІЧТОЖИТИ,СТЕРТИ З ЛИЦЯ ЗЕМЛІ,ІСКОРІНИТИ БОРЖАВУ"? Ви вважаєте, що з таким заголовком ви не необьєктивні, незаангажовані?
Як ви написали в останньому абзаці, тут інтереси природи(де факти, дослідження про негативний вплив вітряків-немає,просто немає!!!весь світ за вітряки) не чіпляються. Але є пропаганда проти від таких продажних людей як ви), туризму(навпаки з дорогою та інфраструктурою буде розвиток) та місцевого населення(Воловецький та Свалявський район проголосували «за» де в Міжгірському йде чітке «промивання мозгів» проти) не чіпляються + яфини завжди будуть рости,так як вітряки будуть по хребтах(на хребтах яфини не розтуть) розташовані. НЕ БРЕШІТЬ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
І бігом цей коментар удаляйте!! Бігом!!!

Василь 2018-11-08 / 18:58:59
Мережа збалансовує нехватку потужностей за рахунок включення додаткових блоків,так, на вугільній чи іншій електростанції... Фізика 7 клас...Шо дальше?

Вітряк 2018-11-08 / 12:05:38
Як,Шо! Звідки тоді енергія?

Василь 2018-11-08 / 08:24:19
Так буває! І шо?

Вертяк 2018-11-08 / 00:08:16
Цікаво, вітрякові початкову енергію надає вітер? А якщо три дні без вітру?чи такого не буває?

123 2018-11-07 / 21:31:19
I love you

slovak 2018-11-05 / 16:07:47


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


**** 2018-11-05 / 12:25:09
Нас врятують: тополі,дуби,горіхи,акація,дички,верби,вільха-повітря,чиста вода і сонце ,якщо воно не згасне,а воно,щось та робить!Астрономію ми майже не вчимо!

Василь 2018-11-05 / 08:56:34


Попередження без жодних пояснень: ще один такий коментар, і відправитеся в бан. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини