В Ужгороді представили стратегію розвитку міста до 2030 року

Сьогодні експерти-розробники представили для подальшого обговорення, внесення доповнень і коректив напрацьований проект – «Стратегію розвитку міста «Ужгород-2030».

В Ужгороді представили стратегію розвитку міста до 2030 року

Аналітичний документ підготували фахівці Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) у співпраці з регіональними галузевими та секторальними експертами, тепер він проходить громадське обговорення.

Під час дискусії в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» в.о. Ужгородського міського голови, заступник міського голови Ігор Фартушок нагадав, що для розробки Стратегії ще в 2016 році було створено робочу групу, визначали потенційних розробників, але два оголошені тендери не відбулися. Проте представлений нині документ визначає цілі, до яких до 2030 року має прямувати Ужгород. Стратегія – це документ, якого потрібно дотримуватися, водночас розвиваючи, але разом із тим – живий організм, а не абсолютна догма. Ігор Іванович зазначив, що немає спеціаліста, який би детально знав усі аспекти багатогранного життя міста і міг вирішувати всі без винятку питання. Тому такі документи, як напрацьована Стратегія, дають можливість усім, хто приходить до влади, з’ясувати, що було і як треба діяти на перспективу.

«Сьогодні представляємо проект Стратегії, із яким виходимо до громадськості. Протягом місяця можна вносити корективи, доповнення. Прохання до всіх: вносьте пропозиції. Нам треба шліфувати документ спільно. Дякую всім, хто провів величезну роботу. Сподіваюся, Стратегія запрацює і місто та його мешканці отримають результат», – підсумував Ігор Іванович. На представлення приїхали 7 фахівців Національного інституту стратегічних досліджень із Києва, зокрема й перший заступник директора Василь Яблонський. Він відзначив, що Ужгород – приклад, як, перебуваючи на географічних околицях країни, задавати тон розвитку регіону і держави загалом. Також наголосив, що останнім часом Ужгород змінюється і дуже позитивно, стає все більш інноваційним. Звернув увагу на небайдужість ужгородців і під час розробки Стратегії, і під час сьогоднішнього обговорення, тому є всі шанси отримати максимально якісний кінцевий документ.

Заступник завідувача відділом регіонального розвитку НІСД, кандидат економічних наук Ольга Шевченко провела коротку презентацію Стратегії, наголосила на застосуванні SWOT- та PEST-аналізу із використанням галузевого та міждисциплінарного підходів, де зважено особливості міста – сильні сторони та ризики. Стратегічна мета розвитку Ужгорода має 4 складові. Детально прописані в документі стратегічні пріоритети, індикатори реалізації. Передбачено застосування категорій креативного та розумного міста.

Як відзначив консультант Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, у Стратегії проаналізовано різні аспекти місця Ужгорода серед інших міст Карпатського єврорегіону (українських та європейських), серед населених пунктів Закарпаття. Також уперше в такому – і стратегічному, і водночас управлінському документі, стратегічне планування переплітається з просторовим.

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічних міжнародних відносин УжНУ Володимир Приходько акцентував, що Стратегія – не оперативний план, це – міський суспільний договір між експертами, владою і громадою. «Напрацювавши проект, ми врятували трирічний капітал знань і любові до Ужгорода. Треба ще більш чітко кристалізувати деякі моменти. Сподіваюся також, працівники УжНУ пропустять Стратегію через кафедральні сита», – сказав Володимир Опанасович.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський відзначив, що Стратегія вплине на коригування генерального плану міста, а не як зазвичай, генплан диктує, як розвиватися населеному пункту. Потрібно розробити містобудівну документацію, яка б давала можливість реалізовувати передбачене.

У повному обсязі з документом можна ознайомитися на сайті Ужгородської міської ради за посиланням http://rada-uzhgorod.gov.ua/strategiya-rozvytku-mista/, інформує прес-служба Ужгородської міськради.

18 жовтня 2018р.

Теги: стратегія, Ужгород

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини