Сьогодні в Ужгороді відбудеться суд над правозахисником, який в Фейсбуці назвав чиновників Хустщини "баригами"

Сьогодні, 9 жовтня, о 14:30, в Ужгородському міськрайонному суді під головуванням Тамаза Деметрадзе має відбутись остаточне засідання в справі за позовом Хустської районної ради, яка подала в суд на громадського правозахисника та блогера Віталія Грегора за публікацію в Фейсбуці, де він назвав представницьку владу Хустщини "баригами".

Сьогодні в Ужгороді відбудеться суд над правозахисником, який в Фейсбуці назвав чиновників Хустщини "баригами"

Голова районної ради Юрій Іванчо просить суд захисти ділову репутацію райради і зобов'язати Віталія Грегора спростувати як недостовірну інформацію, зазначену у його публікації на особистій сторінці в соціальній мережі. Також просить зобов'язати громадського діяча поширити спростовану інформацію як на своїй особистій сторінці, так на сторінках всіх користувачів, які поширили його "неправдиву" публікацію. 

В. Грегор вважає достовірними всі свої публікації, а даний позов необгрунтованим та таким, що посягає на основоположні права і свободи громадян, такі як свобода думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань ( ст.19 «Загальної декларації прав людини», ст.10 «Конвенції про захист прав людини і основних свобод», ст.34 Конституції України)

Відтак, правозахисник просить суд відмовити в цьому позові «про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації» і фактично визнати в такий спосіб його право називати владу Хустщини «баригами».

До слова, на попередніх засіданнях, представник Хустської районної ради визнав, що не всі наявні кошти в розмірі 3,5 млн. грн були спрямовані на погашення 3-місячної заборгованості техпрацівникам районної освіти восени 2017 року, оскільки частину коштів вони направили на "інші, не менш важливі потреби". Однак, не зважаючи на відсутність повного розрахунку із працівниками, це не завадило голові райради Ю.Іванчо отримати за грудень 2017 року зарплату з надбавками понад 50 тис грн, а його заступнику М.Калиничу - понад 45 тис грн.

Перше засідання в цій справі завершилось залишенням судом без руху даного позову райради «про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації». Причиною стало те, що голова райради Юрій Іванчо ввів в оману суд, зазначивши , що судовий збір за подачу позову сплатила рада, додавши квитанцію з неправдивими відомостями. Насправді, як з’ясувалось в суді, сплатив за позов з власних коштів сам Ю.Іванчо і подав позов від імені райради одноособово – без відповідного рішення ради.

Окрім того, суд відмовив Хустській районній раді у залученні співвідповідачем американської компанії Фейсбук.

09 жовтня 2018р.

Теги: бариги, Грегор

Коментарі

Грегору 2018-10-09 / 21:45:54
Судячи з того що Деметрадзе цілий день бігав радитися з Ганною Василівною, рішення буде не на вашу користь. На жаль. До речі, кваліфікаційне оцінювання він ще не пройшов.

ужгородець 2018-10-09 / 15:42:13
До тепер лише одиниці знали, що Хустська міська рада бариги, після цього суду про це знатиме вся область, а то і весь світ, хто зазирне на сайт Закарпаття онлайн.
БАРИГИ.

Степан Крук 2018-10-09 / 11:54:01
Не може райрада відстоювати те, чого в не нема - честь і ділову репутацію! Для суда нема предмету розгляду! Баригам - а ля кукіш!

Степан Крук -Віталій Грегор 2018-10-09 / 11:48:44
Тримайся, Віталіку! Ніяких спростувань, є речі очевидні - вони дійсно бариги!!!

Віталій Грегор 2018-10-09 / 10:49:59
Фактично сьогодні через суд буду виборювати своє право називати владу Хустщини баригами!

Подав на мене в суд (Позивач) типу від імені Хустської райради її псевдо-голова Юрій Іванчо! Він же #барига, Хустщини і всія Русі))

Чому подали? (предмет позову) - через мою публікацію на Фейсбуці, де написав що вони бариги, бо роздерибанили бюджетні кошти, передбачені працівникам райосвіти на зарплату.

Що хочуть? (позивні вимоги) - просить суд захисти ділову репутацію районної ради і зобов'язати мене спростувати мій пост як "недостовірну інформацію", в т.ч. на сторінках інших користувачів, які поширили цю "неправдиву", на їх думку, публікацію.

Що ще хотіла влада Хустщини? (клопотання) - Хустська райрада хотіла залучити співвідповідачем разом зі мною і американську компанію Фейсбук. Однак суд їм відмовив, бо їх вимоги були незрозумілими до Facebook.

Моя позиція - я ж переконаний що свободі слова в нашій країні бути, тому вважаю достовірними всі свої публікації, а даний позов абсурдним і з точки зору свободи слова в демократичному суспільстві, і з логіки здорового глузду. Вважа, що влада в такий спосіб намагається посягати та заборнити основоположні права і свободи громадян, такі як свобода думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Тобто фактично сьогодні закарпатська Феміда вирішить чи бути свободі слова і вільній критиці влади в соціальних мережах сьогодні вирішить суд в Ужгороді.

Якщо і ви за #свободаслова та вважаєте нашу владу баригами приходіть сьогодні, 9 жовтня о 14:30, в Ужгородський міськрайонний суд (м.Ужгород, вул.Загорська, 53, 3-й поверх)

Степан Крук 2018-10-09 / 10:36:32
Маю питання до правосуддя. А що таке БАРИГА, яке значення цього слова? Обана! Такого слова не існує в українській мові, бо то є сленг! І цей сленг є предметом розгляду українського правосуддя??? На сленгу слово БАРИГА має десяток значень: це і торговець наркотиками, це і споживач наркотиків, це і продавець краденого, це і спекулянт... То ж з ким себе асоціює хустська районна рада? І що власне вона хоче спростувати, сленг?

Вуву 2018-10-09 / 08:55:36
Порядних людей баригами не назвуть .
А раз назвав ... Значить такі його переконання і мойі теж.
А якщо кожен скаже що вони бариги ...то що проти кожного заводити судову справу ... І засідати дні і ночі "на прольот". Які вони чудні ...

Бус 2018-10-09 / 08:20:35
Андріів, де нові автобуси ?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини