Дослідники обґрунтували, що Україна не належить до канонічної території РПЦ

Вселенський Патріархат ніколи не надавав права Московському Патріархату включити Київську митрополію до своєї канонічної юрисдикції.

Про це йдеться у дослідженні Вселенського Патріархату щодо надання церковного статусу автокефалії Церкві, опублікованому на сайті Київської православної богословської академії.

Відзначається, що дослідники архівів вивчили офіційні документи, що збереглися або були відновлені в процесі історичних досліджень.

"Канонічні кордони Російської Церкви були визначені, коли ця Церква була вивищена до статусу Патріархату в 1589 році і ніколи не була змінена ніяким Патріаршим чи Синодальним Томосом, Київська митрополія ніколи не належала до цих меж", - йдеться у дослідженні.

Дослідники наголошують, що Київська митрополія (і вся нинішня Україна) існувала з часу її створення єпархією Вселенського Престолу, а її митрополити отримували свою хіротонію (рукопокладання, благословення – ред.) від Патріарха Константинопольського аж до 17 століття.

"Самовільне висвячення Гедеона на Митрополита Київського Патріархом Московським Іоакимом в 1685 році …викликало опір духовенства та мирян Київської митрополії. Лише після того як Вселенський Патріарх Діонісій IV, під жорстким тиском, у 1686 році дозволив Патріарху Московському рукопокладати кожного Митрополита Київського, духовенство та миряни цього регіону визнали патріарше висвячення Гедеона та його подальших наступників Патріархом Московським", - йдеться у дослідженні.

При цьому підкреслюється, що дозвіл на рукопокладання був наданий на підставі "Грамоти про передачу".

"У тогочасній технічній термінології (це) означає надання дозволу на звершення хіротонії або іншого канонічного обряду, але ніколи не використовується для позначення повного включення канонічної території в іншу автокефальну церкву", - йдеться в дослідженні.

Зазначається, що дозвіл було надано з міркувань "економії" (практичності – ред.) через "велику відстань і війни між двома царствами".

"Положення, викладені в Патріаршому та Синодальному "Акті" 1686 року підтверджують, що канонічна територія Київської митрополії не була передана до Московського Патріархату… Звичайно, це все розумів Московський Патріархат, саме тому він свавільно порушив вказані умови й ніколи не дотримував їх, тому що прагнув свавільно включити Київську митрополію до своєї канонічної юрисдикції", - йдеться у дослідженні.

У документі відзначається, що "зважаючи на важкі історичні обставини, Вселенський Патріархат замовчував про порушення та нездатність Московського Патріархату дотримуватися положень "Акта" 1686 року, проте ніколи не забував та не ігнорував вказаного".

"Про свідчить надання Вселенським Патріархатом автокефалії Польській Церкві в 1924 році через видання Томосу, в якому чітко сказано, що це рішення ґрунтується на тому, що Польща у церковному відношенні належить до Київської митрополії, яка є під владою Вселенського Патріархату, і що Московський Патріархат не виконував визначених умов", - йдеться в дослідженні.

Повідомляється, що Вселенський Патріархат "ніколи не допускав думки, щоб канонічні права однієї церкви присвоювалися іншою".

Наявність документів, на які спираються дослідники, свідчить, що "Константинопольська Церква ніколи не відбирала в Української Церкви її канонічних прав".

Також дослідники підкреслюють, що орган, який видає "Акт", має абсолютний пріоритет у тлумаченні виданого документа. У даному випадку тлумачення Патріаршого та Синодального "Акта" 1686 року належить Вселенському Престолові.

"Отже, Вселенський Патріархат має право і зобов'язаний виявляти належну материнську турботу про Українську Церкву у кожній ситуації, коли вважає це за необхідне", - підсумували дослідники документів.

05 жовтня 2018р.

Теги: томос, православ'я

Коментарі

Вуву 2018-10-09 / 19:58:37
Є пролєма ... Що попи укпмп чи рпцмп ... Не носять на собі таке зазначення ... А тому є ризик того що людина не знаючи з ким має справу може широко відкрити свою душу ... Дороу до серця . А ці перевертні тільки цього й чекають ... Оці бородаті вовеи в овечих шкурах.
І не одна людина на тім попалась і не одна поплатилась.

Степан Крук -віруючому 2018-10-09 / 11:41:55
Всі ми грішні! Сповідатися піду до священника КАНОНІЧНОї церкви, а не до попа-розкольника московського патріархату! Я не сектант!!! Залишилось не довго чекати ТОМОС. Я люблю ближнього свого, як самого себе, але ж московські попи не є моїми ближніми. Амінь!

віруючий 2018-10-08 / 18:18:28
Дякую! Я Вас підтримую, пане! А як 10 Божих заповідей? Ви їх дотримуєтеся? Тільки щиро... Не грішіть більше, коли раз висповідалися... Я Вас люблю й поважаю...

Степан Крук -віруючому 2018-10-08 / 15:33:06
Правду від тебе скривали московські попи, але нарешті ти її пізнав! Для тебе вона гірка, для мене - солодка! І ще... Ряси від пекла імунітету не добавляють...

Вуву 2018-10-07 / 22:32:58
Таки так ... Але вальманн з коломойським і в пеклі будуть купляти голоси виборців ... Щоб і в пеклі бути елітними грішниками.

віруючий 2018-10-07 / 20:55:58
Я хочу правди, а не образ! Господь Вседержитель всім дасть раду! Моліться, а не купуйте "ролекси", "мерси" й не збивайте собі "сокровищ" на землі.... Не брешіть... перед Богом нічого не притаїш... У Пеклі місця й грошей вистачить всім...

Вуву 2018-10-06 / 23:04:01
Ну так нехай грунтують глибше на дві штикові лопати . Акурат осінь. Якраз в самий раз.
Лопату в руки філарету і варфолемею і ... Копай глибше ... кидай дальше.
Майже 400 років вселенський патріархат мовчав. Оце конспірологія.
Оце поборники "в какошніках" святойі віри і віри правди.
І останнє ... Якщо константинопольска церква ніколи не відбирала в украйінськойі церкви йійі каноніяних прав ...
ТО ДЛЯ ЧОГО НАМ ВИДАВАТИ ТОМОС ... ВДРУГЕ ... ЯКЩО І ПЕРШИЙ НЕ БУВ ВІДІБРАНИМ ЧИ СКАСОВАНИМ ... А НАШУ УКПКП ... ВИЗНАВАЛИ І ВИЗНАЮТЬ.???
Обертали і обертають народ "на дурного"

барига 2018-10-05 / 22:07:26
а що то за чмирь щоб надавати якісь права він козел безвухий

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини