В Ужгороді повістки до військкомату проігнорували 68% призовників

1 жовтня в Україні стартувала осіння призовна кампанія, яка триватиме до 31 грудня.

В Ужгороді повістки до військкомату проігнорували 68% призовників

Напередодні питання призову обговорили в Ужгородській міській раді, де відбулася спільна нарада щодо виконання планового завдання з призову громадян на строкову військову службу. 

Участь у зібранні взяли голова призовної комісії, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, військовий комісар Ужгородського ОМВК Сергій Зубач, голова медичної комісії Ірина Ковач, представники Ужгородського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, структурних підрозділів Ужгородської міської ради: охорони здоров’я, освіти, служби у справах дітей, оборонної мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення.

Як ішлося на нараді, під час осіннього призову-2018 підлягають оповіщенню у військовий комісаріат 1377 призовників, з яких близько 100 мають проходити строкову службу.

Наголошувалося, що наразі одна з головних проблем – неявка призовників у військкомат, при 100-відсотковому оповіщенні призовників у військкомат не прибули 68% молодих людей. 

Військовий комісар Ужгородського ОМВК Сергій Зубач наголосив, що строковики у жодному разі не братимуть участі у бойових діях на Сході. Новобранці проходитимуть службу у лавах Збройних Сил України, Національної гвардії, Держприкордонслужби та Держслужби спеціального транспорту. Причому 92% таких строковиків проходять службу у межах області.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за громадянами, які призвані на строкову військову службу, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток. Таким працівникам виплата грошового забезпечення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Призовники, які проходитимуть строкову військову службу, отримають одноразову грошову винагороду в розмірі 3 тис. 524 грн. та щомісячно близько 450 грн.

Підлягають призову 20-27-річні молоді люди, тому 18-19-річні юнаки автоматично отримують відстрочку від призову на строкову військову службу до досягнення ними 20-річного віку. Але вони зобов’язані прибути до військкомату для проходження медкомісії.

Разом із тим, якщо повістка з якихось причин не надійшла, юнаки, котрі підлягають призову, мають самостійно з’явитися до військкомату. Варто знати, що відповідно до чинного законодавства обмежень щодо вручення повістки немає. Так, її можуть вручити в будь-який час і в будь-якому місці. «За невиконання громадянами військового обов’язку передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність», – наголосив військовий комісар. За неявку за викликом до військового комісаріату передбачено накладення штрафу від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке правопорушення скоєно повторно протягом року, то вдруге накладається штраф від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів. Найсуворіше покарання за неодноразове ухилення від строкової служби – обмеження волі строком до 3 років. 

Відстрочку призовник може отримати за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати чи сестри, дитина до 3-х років, більше двох дітей чи вагітна дружина), за станом здоров’я (до 1 року), для здобуття освіти чи продовження професійної діяльності (це стосується вчителів, медиків, якщо вони працюють із повним завантаженням у сільській місцевості, голів сільських рад і священнослужителів). Варто зауважити, що в будь-якому випадку відстрочка надається лише на певний термін та за наявності всіх необхідних документів.

Призовники можуть і повністю звільнятися від призову, вони передаються на облік військовозобов’язаних. Такі рішення приймаються комісією через стан здоров’я, якщо людина визнана непридатною до військової служби чи виконала обов’язок служби в резерві протягом двох контрактів. Це нова норма, відповідно до якої людина, яка веде звичайний спосіб життя, уклала контракт на проходження служби у військовому резерві тої чи іншої частини і за викликом (найчастіше двічі на рік по два тижні) прибуває на навчальні збори. Не підлягають призову й особи, чиї близькі загинули чи отримали поранення під час проходження військової служби або навчань; особи, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; особи, які були засуджені до позбавлення волі; особи, що після закінчення вищого навчального закладу отримали звання офіцера запасу.

  

04 жовтня 2018р.

Теги: повістки, призовники, військкомат

Коментарі

Сволочі почти все! 99%! 2018-10-04 / 21:34:10
Ще одне...А як в кінці 2014р-Ужгородський міськ.военкомат видав Закарпатській митниці 60 повесток мобілізованим (сам Журавльов военком м.Ужгод оформляв і організовував вручення цих повесток!) працівникам цієї..Митні..Всі 59 чол-принесли довідки медичні-ХВОРІ,НЕ ДІЙСНІ до вйськової служби,СЛУЖИТИ в армії НЕ МОЖУТЬ! 1-зшось звільнився і виїхавКупили мед.довідки у лікарів!.Митня? ця.. приймає присягу при ПРИЙОМІ НА РОБОТУ-клянуться Україні..От так!От організовувати схеми лічного збагачення, мати ДРУГЕ ГРОМАДЯНСТВО (2й паспорт др.держав)Брати хабарі з людей і не платити податки ВОНИ МОЖУТЬ.У ФУТБОЛ можуть грати-турніри -свої черева великі розтрясувати МОЖУТЬ! В АРМІЮ ХВОРІ-а в цій МИТНІ РОБИТИ ДРАТИ ГРОШІ,ХАБАРІ-ЗДОРОВІ!Матеріали на цих працівників воєнком передав в Прокуратуру-для порушення крим.справи і дали з 2015р....все..Лівоохоронні органи нічого не роблять по цьому.А так ДЕРЖАВА-плодить брехачів і хабарників далі. Справа по них (ХВОРИХ)не закінчена..Все тихо...

Вуву 2018-10-04 / 20:51:35
В даному випадку я йіх підтримую .!
Молодці що так зробили.
ОДНА ПРОВЛАДНА ЖИРНА МОРДА ЯКА БРИЗКАЄ СЛИНОЮ ЗАЯВЛЯЛА ЩО ВСЯ НАША АРМІЯ БУДЕ КОНТРАКТНОЮ І ПРОФЕСІЙНОЮ ... З ХОРОШИМ МАТЕРІАЛЬНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ. ДЕ ТЕ ОБІУЯНЕ ???
Скільки молодих хлопців по 20 -23 -25 років загинуло на передовій.
Генерал - злодій полторак не хоче викласти такі статистичні дані .?
Хай йіхні бандитські діти і внуки йдуть на передову ... І покажуть як вони ЛЮБЛЯТЬ УКРАЙІНУ.
А то мажорно хасають пна дорогих авто як син шуфрича ... А діти з бідних сімей мають гинути ЗА ЩО ???
Шуфрич сука ... Твій син служив в армійі ... Був на передовій ???

Супер 2018-10-04 / 19:27:30
68%розумних хлопців,досить добрий результат!І нафіг нести 2000$ в воєнкомат!

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини