У Кобилецькій Поляні на Рахівщині пройде громадське обговорення звітів з ОВД щодо 2-х міні-ГЕС

У четвер, 4 жовтня, о 10:00, в приміщенні клубу смт Кобилецька Поляна, що на закарпатській Рахівщині, відбудуться громадські слухання в рамках громадського обговорення звітів з оцінки впливу на довкілля (ОВД) будівництва міні-ГЕС.

У Кобилецькій Поляні на Рахівщині пройде громадське обговорення звітів з ОВД щодо 2-х міні-ГЕС

Йдеться про перші 2-і із 9-и МГЕС потужністю до 999 кВт кожна, які планують побудувати на гірській річці Шопурка, повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор..

"Аналіз повідомлень про будівництво каскаду міні-ГЕС на р. Шопурка, р. Тересва та р. Латориця, а також порівняння звітів з ОВД планів будівництва цих об'єктів переконує в тому, що їх об'єднує один горе-інвестор - власник Нижньобистрівської МГЕС на р. Ріка - Ігор Тинний і його компанія (Льовочкіна, Чижмар та інші).

"Технічним виконавцем" в даному процесі виступає ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-ШОПУРКА» в особі Віктора Сегедія (а по-факту - екс-депутата Закарпатської облради Віктора Трикура), відомого громадськості торішньою спробою протиснути в незаконний спосіб екологічно-небезпечне будівництво міні-ГЕС із "тітушками" на Хустщині та фальсифікаціями на Тячівщині", - пояснює В.Грегор.

Оцінку виконало ТОВ "Наукове підприємство "Експертний центр". Отже, фахову дискусію розпочато, письмові зауваження до звіту багатьох науковців вже надіслано у Міністерство екології та природних ресурсів, як того вимагає Закон, зокрема від громадських природоохоронних організацій «Екосфера» та «Комітет екологічного порятунку України». 4 жовтня має відбутися дискусія вживу і якщо всі зауваження будуть враховані, то питання щодо цього гідробудівництва мають остаточно відпасти самі по собі через їх очевидну недоцільність та екологічну небезпечність.

Громадськість сподівається, що на громадських слуханнях буде присутнім і виконавець ОВД, бо питань та зауважень накопичилось дуже багато. Оцінка впливу на довкілля виконана на низькому кваліфікаційному рівні, що відмічено не тільки екологами, але й науковцями-технарями – спеціалістами з будівництва гідроспоруд. Що ж, в будь-якому разі, це будуть перші публічні фахові дискусії з приводу звіту ОВД на Закарпатті. Тож фахівці, екологи та громадськість сподіваються побачити дію нового екологічного закону на практиці, наголошує правозхисник.

До слова, Держрибагентство виступає також проти будівництва міні-ГЕС на Закарпатті, зокрема на річці Шопурка. Оскільки "у закарпатських річках Боржава, Тересва, Латориця та Шопурка, де інвестори планують будувати каскади міні-гідроелектростанцій, є рідкісні, зникаючі та занесені до Червоної книги України види риб, у тому числі харіус європейський, лосось дунайський, ялець звичайний, ялець-андруга, пічкур-дунайський тощо. Гідробудівництво на ріках – це потужний зовнішній фактор, який кардинально впливає на екологічний стан водотоків та призводить до зникнення умов існування видів, занесених до Червоної книги України".

Закарпатська ОДА в свою чергу публічно пообіцяла громадськості, що якщо Мінекології дасть позитивний висновок щодо будівництва 7 міні-ГЕС на Закарпатті, вона оскаржуватиме його в суді.

04 жовтня 2018р.

Теги: міні-ГЕС, Шопурка, Кобилецька Поляна, Тинний, Трикур, Чижмарь

Коментарі

Пезіяш 2018-10-05 / 12:45:02
Обговорення -но тільки без тих "титушок"..Люде памятайте свої інтереси і міркуйте!А тим шо? які приїдуть говорити то олігархи ...

до Лоціко 2018-10-05 / 09:09:20
Упаси ня.

ЯНЕКУ..Лоціко 2018-10-04 / 21:42:45
Скільки заробляє? ШО ТЕБЕ ЖАБА ДАВИТЬ..і ти хочеш їм прислужувати вже -псевдоактивізмом?

Янек 2018-10-04 / 21:25:14
Цікаво кілько Станкович-Волосянчук заробляє на псевдоактивізмі?

Роман С. 2018-10-04 / 11:52:24
Як людині необізнаній, поясніть: Чим ГЕС гірше за ТЕС?

Віталій Грегор 2018-10-04 / 09:44:46
ГЕСівці VS #Шопурка, Горе-інвестори VS Здоровий глузд !!!

Ну що ж #Закарпаття це чергова впробування для наших гірських річок! Це перші громадські слухання за новою процедурою, сподіваємось побачити дію нового екологічного Закону в дії вже сьогодні о 10:00 на Рахівщині.

На першому фото у заголовку статті 1 #мініГЕС - Нижньобистрівська МГЕС на р.Ріка на Хустщині, побудована і по суті "вбита" тими сами горе-інвесторами, що планують 9 (!!) #МГЕС на Рахівщині.

...!!!...
Аналіз повідомлень про будівництво каскаду міні-ГЕС на р. Шопурка, р. Тересва та р. Латориця, а також порівняння звітів з ОВД планів будівництва цих об'єктів переконує в тому, що їх об'єднує один горе-інвестор: власник Нижньобистрівської МГЕС на р. Ріка - Ігор #Тинний і його компанія (#Льовочкіна, #Чижмар та інші).

"Технічним виконавцем" в даному процесі виступає ТОВ «ГІДРОРЕСУРС-ШОПУРКА» в особі Віктора Сегедій (а по-факту екс-депутата Закарпатської облради Віктора Трикура), який сумновідомий громадськості спробою тогоріч протиснути в незаконний спосіб екологічно-небезпечне будівництво міні-ГЕС із "тітушками" на Хустщині та фальсифікаціями на Тячівщині.

"00" 2018-10-04 / 08:56:51
от паскуди! все шось..вони проти єкології,сільського життя людей А саме ГОЛОВНЕ наш ЧИЖМАРЬ Юрій-нар.депутат Укр.закарпатиць-із Радикальної партії Ляшка-ще один аферист.Та пристроїв жіночку свою-у цей недобрий бізнес.І всі там-Львочкіни і пр.бригада...От люде не забудьте на виборах оцих...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини