"Собача війна" в Ужгороді: "ЗА" і "ПРОТИ"

Уже другий тиждень однією з основних тем для розмов ужгородців у громадському транспорті, на вулицях, кухнях є тема відстрілу в місті бродячих собак. Міська влада оголосила “шарикам” війну на знищення, ускладнивши їм і без того “собаче” життя. Добре це чи погано?

"Собача війна" в Ужгороді: "ЗА" і "ПРОТИ"

КУДИ ЇХ ПОДІТИ?

Бродячим собакам, звісно,  не місце на вулицях, у громадських місцях, біля шкіл... Думаю, цієї аксіоми ніхто не заперечуватиме.  Зрештою, не менше за дворняжку лякає перехожих і здоровенний “кавказець”, сенбернар чи “німець”, якого господар вигулює без повідка та намордника на вулиці. Що прийде в якусь мить звірині   у голову,  не залежить від того, “притульна” вона чи ні. Або його господареві... Як свідчить статистика, собаки бійцівських порід кусають людей не менше, аніж дворняжки, причому рани від їхніх щелеп набагато більші.

Ужгород в останні роки  “перенаселений” бродячими собаками, які повсюди: біля смітників, на ринках, у центрі міста, біля шкіл. Хтось їх жаліє, підгодовуючи окрайцем хліба чи пиріжком, а хтось відверто боїться. Є у собачих зграях свої ватаги, які особливо агресивні в періоди, коли у них “весілля”. Під час статевого гону чи біля залишків їжі коло смітника зграї собацюр справді небезпечні і можуть накинутися на людину. Так само можуть це зробити й щенні суки, захищаючи власних дитинчат. Не кажучи вже  про скажених собак, які кусають всіх без розбору: і інших собак, і людей.

Сказ -- це смертельно небезпечне для людини захворювання, збудниками та  переносниками якого є вовки, лисиці, бродячі собаки та коти. Подейкують, що минулого тижня помер відомий ужгородець, колишній керівник однієї з державних структур,  якого покусав бродячий  скажений собака.

Це справді біда, тому цілком резонним та слушним є занепокоєння ужгородської влади проблемою бродячих псів. Інша річ, що реагувати на це варто було набагато раніше, адже за місяць-другий,  навіть за рік собаки масово не розмножилися. Тривалий час влада та відповідні служби нічого не роблять задля вирішення цієї проблеми. От вона й вилилася через край!

Але чи доцільно відстрілювати собак, нехай і не з рушниць, а спеціальними пістолетами, як це пропонує влада? Особливо у центрі міста, на очах у переляканих дітей та перехожих? Звичайно, це дикість! Такого немає у жодній цивілізованій країні світу. Попри кров, завивання та агонію вмираючого пса, “мисливець”  може елементарно промахнутися і влучити “курареподібним” зарядом смертельної ін’єкції в людину. А де гарантія, що, будучи “під газом”, не пальне в перехожого, котрий зробить йому зауваження?! Адже навряд чи членами створених мерією спецзагонів “собачих кілерів” стануть ветеринари, біологи з науковими ступенями чи  люди з вищою освітою...

У цивілізованому світі проблемою безпритульних собак займаються не гицлі, а фахівці. Найдієвішим засобом регулювання популяції бродячих собак та котів вважається не відстріл, а стерилізація тварин. Аби вони не розмножувалися. Усипляють лише найбільш агресивних тварин, котрі справді становлять небезпеку для людей. Навіть вуличних голубів, які гадять людям на голови та нищать фасади будинків, пам’ятники,  не відстрілюють, а годують спеціальним кормом, від якого вони перестають розмножуватися...

У нас же вирішили піти найлегшим шляхом -- стріляти! На смітниках міста з’явилися вже й перші жертви -- мертві собаки, котрих чи то отруїли, чи “завалили з пушки”. Причому ніхто, схоже,  не сушить собі голову над тим, що робити з тілами.

Найгірше, що в цю “собачу війну” влада пробує втягнути й міліцію. У пресі з’явилися коментарі представників мерії, котрі стверджують, буцімто бродячих псів відстрілюватимуть у присутності міліціонерів. Що думають з цього приводу самі правоохоронці?

“У ПРИСУТНОСТІ МІЛІЦІЇ НІХТО СОБАК НЕ ВІДСТРІЛЮВАТИМЕ”

-- А як ви собі уявляєте картину:  працівник міліції стріляє по псах чи це хтось робить у його присутності?! -- звертається до журналістів головний міліціонер Ужгорода полковник Василь ПОНЗЕЛЬ. -- То хтось собі, якийсь “ідеолог”, виношує  думки про надзвичайну зброю для відстрілу собак... Так, нас запрошували у мерію на таку розмову, мій заступник ходив, вислухав. Наша думка з цього приводу така. Застосування зброї в Україні чітко прописано,  де, коли, хто і за яких обставин має право це робити. У Кримінальному кодексі чітко передбачено відповідальність за жорстоке поводження з собаками, котами та іншими тваринами.

Так, ми всі бачимо проблему в Ужгороді з безпритульними тваринами. Із цим треба боротися, і ми в межах своєї компетентності та закону допомагатимемо в цьому. Але брати участь у якихось варварських акціях -- ніколи в житті! Місто, діти... Ми ж намагаємося бути цивілізованими...

Є відповідні служби, нехай відловлюють їх, як раніше, сачками. А ми забезпечимо, аби ніхто при цьому не був поранений, щоби не було пошкоджено чуже майно, аби діти чи сторонні громадяни  туди не потрапили. Але ніколи в житті не буде так, щоби працівник міліції йшов, і хтось при ньому стріляв собаку... Це буде Палермо чи Чикаго 24-го року! Зброї в населення достатньо, і коли почнуть стріляти на вулицях одні, закортить і іншим. Почнуть “палити”  й з вікон... Ви уявляєте, чим це може закінчитися?!

От було 8 заяв громадян про те, що їх покусали собаки. Але в 4 випадках самі господарі нацьковували псів на сусіда, бо в них такі стосунки... А це вже хуліганство.

Щодо оголошення владою міста якогось надзвичайного стану, то закон чітко розмежовує поняття надзвичайного стану й карантинних заходів. Це різні речі. Під час надзвичайного стану  настають серйозні правові наслідки та обмеження. А під час карантину  лише зосереджується увага на дотриманні спеціальних санітарно-епідеміологічних норм.

Для застосування спеціальних засобів, тих же курареподібних препаратів, як пропонується, має бути дозвіл головного санітарного лікаря міста. Відстріляли собак, а що далі? Як утилізувати тіла? Ми цим не займатимемося. Наші функції  чітко прописані в Законі  України “Про міліцію”.    

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини