Експерти відзначають зростання самостійності та спроможності існуючих ОТГ на Закарпатті (ФОТО)

Центральна виборча комісія фактично заблокувала створення нових об’єднаних територіальних громад в Україні, і нині доля громад, які очікували на призначення виборів на жовтень, залишається незрозумілою.

Експерти відзначають зростання самостійності та спроможності існуючих ОТГ на Закарпатті (ФОТО)

Безумовно, блокування виборів в ОТГ негативно відбивається на подальшому впровадженні децентралізації, адже призначення виборів очікували 126 нових ОТГ. 

Таку думку висловив Іван Дем’янчук, директор Закарпатського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», під час прес-конференції, що відбулася у п’ятницю, 14 вересня. 

На думку, Івана Дем’янчука, в таких умовах відповідальність за подальший розвиток реформи повинна взяти на себе Верховна Рада України  і змінити склад ЦВК, щоб вибори все ж таки відбулися ще цього року, і з 2019 року нові ОТГ змогли б перейти на прямі міжбюджетні відносини. 

Що стосується ситуації на Закарпатті, то, як відомо, в регіоні створення нових громад було заблоковано раніше через позицію обласної влади. Тим не менше, у нас є, чим похвалитися. В першу чергу – процесами в Мукачеві, де вже 5 сільрад висловили бажання створити ОТГ з містом, а Мукачівська міськрада зі свого боку таке рішення привітала, проголосувавши за дозволи на приєднання сіл. 

Крім того, зростає самостійність та спроможність існуючих громад. Зокрема, радник з регіонального розвитку Закарпатського ЦРМС Микола Сюсько повідомив, що він, як представник Центру, продовжує допомагати Іршавській та Баранинській об’єднаним громадам розробляти стратегії розвитку ОТГ. Нині процес вже перебуває на фінальній стадії і є всі шанси, що вже з 1 січня 2019 року ці громади почнуть розвиватися згідно до стратегічних планів. 

Що ж стосується інших громад, то в них стратегії розвитку вже прийняті. Зокрема, цієї весни в рамках стратегії Перечинська ОТГ провела інвестиційний форум та розробила інвестиційний паспорт громади. А з 16 по 22 вересні в громаді пройде Європейський тиждень мобільності, в рамках якого пройде цілий ряд акцій та заходів, відбудеться відкриття та презентація 30-кілометрового веломаршруту. На даний момент Перечинська ОТГ подала на розгляд різних фондів вже близько 10 різноманітних розвиткових проектів.

Павло Рябоконь, радник з муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС, детальніше зупинився на реалізації реформ в Закарпатських ОТГ, а також розповів, який стан реалізації Програми «U-LEAD з Європою» у напрямку покращення надання адміністративних послуг. Нагадаємо, згідно з цим напрямком «U-LEAD» планує створити 600 ЦНАПів у громадах та населених пунктах України до кінця 2020 року. Оскільки, Закарпатська обласна рада досі не прийняла перспективний план створення ОТГ, Програма прийняла рішення дозволити громадам Закарпатської області брати участь без нього. Завдяки цьому на участь у другому етапі конкурсу змогли податися міста Рахів та Чоп, Горондівська перспективна ОТГ, Перечинська ОТГ, селища Дубове й Соловино. На початку жовтня стане відомо, хто зможе продовжити участь у Програмі. 

В Закарпатських ОТГ, як і загалом по області й Україні, з 1 вересня стартувала «Нова українська школа». В громадах всього створено 64 класи. В перші класи пішли 1162 першокласники. «Протягом перших двох тижнів складно знайти проблематику в реалізації реформи, – зауважує Павло Рябоконь. – На теперішньому етапі виникають деякі проблеми. Наприклад, непорозуміння з боку батьків. Вони задають питання: чому діти граються, а не навчаються. На даний момент немає жодної об’єднаної громади, які б мала повне матеріально-технічне забезпечення. Найбільша проблема із одинарними партами, які вимагає програма НУШ».

Ще однією проблемою, яку відзначив радник з муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС, 18 класів у громадах, в яких вчиться менше 10 дітей. Водночас він відзначає відділи освіти та шкільних вчителів, які проробили дуже багато роботи, готуючись до НУШ. «З початку навчального року я відвідав кожен перший клас у громадах – досягнення видно. Крім того, ми в Закарпатському ЦРМС розробили 4 тренінгові теми, які будемо впроваджувати цього року. Хочемо проробити деяку просвітницьку роботу із батьками», – розповів Рябоконь. 

Що стосується впровадження медичної реформи в Закарпатських ОТГ, то тут теж можна відзначити як досягнення, так і відставання. Так, станом на зараз лише Полянський та Вільховецький Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) підписали договори з Національною службою здоров’я України, завдяки чому зможуть отримувати фінансування по-новому вже з 1 жовтня. Між тим, Полянський Центр отримуватиме за новими умовами більше на близько 100 тисяч. Тобто понад мільйон гривень на рік.  Натомість, в Іршавській ОТГ досі не створено ЦПМСД і наразі створювати Центр тут не планують, розраховуючи на обслуговування у мережі районних медзакладів. Інші ОТГ наразі очікують на третю хвилю підписання договорів. 

Протягом останніх місяців Закарпатський ЦРМС провів ряд семінарів для представників первинної медичної допомоги, в ході яких презентував зміни, до яких слід готуватися медикам.  

15 вересня 2018р.

Теги: зростання, громади, самостійність

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини