Делегація із Закарпаття переймала досвід чехів з галузі переробки побутових відходів (ФОТО)

Сьогодні, 14 вересня, офіційна делегація від Закарпатської області перебуває з робочим візитом у краї Височина Чеської Республіки.

Делегація із Закарпаття переймала досвід чехів з галузі переробки побутових відходів (ФОТО)

Тут на неї чекає насичена програма. Серед іншого  – обговорення питання поводження з муніципальними відходами, включаючи екскурсії та експертні дискусії з даної тематики, ознайомлення з роботою лінії сортування ASMJ. 

У складі делегації: депутати облради - Антон Ліврінц  та Андрій Шекета, начальник управління патрульної поліції в Закарпатській області департаменту патрульної поліції Національної поліції України Юрій Марценишин, заступник керуючого справами виконавчого апарату облради Євгенія Кибза, начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків облради Василь Маковський.

Як розповіли працівники компанії, трансфер станції ASMJ заснована у 2009 році для побудови та експлуатації лінії сортування вторинної сировини. Сортувальну лінію збудовано в промисловій зоні обласного центру Височини - Їглаві. Потужність машини дозволяє обробляти і використовувати щонайменше 10 000 тонн вторинної сировини щороку. 

У 2013 році відкрита нова трансферна станція з переробки змішаних комунальних відходів, торгівельних та господарських відходів, сипучих відходів тощо. Перевантаження відходів до наливних контейнерів здійснюється за допомогою спеціального маніпулятора в залі. Потужність перевантажувальної станції дозволяє щоденно очищувати 15 000 тонн відходів.

- Аби створити ефективну систему поводження з відходами в Україні, необхідно розглянути й адаптувати передовий міжнародний досвід країн ЄС, наприклад, Чехії, яка вже гармонізували свою нормативно-правову базу із законодавством ЄС та привела її у відповідність. Це, у свою чергу, допомогло б досягти найбільш ефективної реалізації потенціалу України в галузі переробки відходів. На жаль, на Закарпатті поки що не споруджено жодного сміттєспалювального заводу, лише в с.Яноші зведено лінію сортування відходів, яку ще не запущена на повну потужність. Також поки що не реалізовується роздільне збирання відходів, яке напряму негативно впливає на стан навколишнього середовища поблизу житлових районів, і яке так необхідне всім містам та селам нашого краю. Отриманий досвід від чехів ще й довів, як перероблені відходи є додатковим джерелом сировини, матеріалів та енергії для національної економіки країни, - резюмував Михайло Рівіс.

До слова, щороку в Україні утворюється понад 13 млн тонн ТПВ. Більше 95% цих відходів спрямовується на полігони та звалища. Більше 15% об’єктів захоронення відходів перевантажені та не відповідають санітарним нормам. Можливості розширення наявних полігонів суттєво обмежені.

Завтра, 15 вересня, закарпатська делегація долучиться до участі в  урочистих заходах з нагоди відзначення 100-річчя від утворення, які відбудуться  в Їглаві на площі  Масарика, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

14 вересня 2018р.

Теги: делегація, досвід, сміття

Коментарі

Старий 2018-09-16 / 16:28:23
Позерать..точно на нас-видко шо тог наш ужгороодець-приїхав в командіровку-по мусору..перепуганий маленько. Дали йому командировочні гроші..та думає куди іх пустити..замутити.Як обично наші комунальщики...З 1945р. все їздять всягди по світу-перейати досвід-НО З ТОГО аж 73 РОКИ-НИЧ!Шелупень..а не люди.

Вуву 2018-09-15 / 05:06:50
Тоті делегаційі лем йіздять а йіздять ... Всьо время досвід перебирають.
Но нияк перебрати ковдоші неваловшні ... Лем грошам із бюджету на тоті екскурсійі роблять фурть. І нич бюльше. Та кому то такоє треба.

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини