Спалах менінгококової інфекції на Закарпатті дуже малий в масштабах держави - медексперт

Зафіксований спалах менінгококової інфекції в Закарпатській області - лише один з небагатьох випадків, які реєструються щорічно, але для того, щоб говорити про небезпеку на національному рівні, цього занадто мало, оскільки не спостерігається тенденції до збільшення даних випадків.

Спалах менінгококової інфекції на Закарпатті дуже малий в масштабах держави - медексперт

Таку думку в коментарі кореспонденту ГолосUA повідомив доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань Національного медичного університету Віталій Євтушенко.

«Те, що відбулося 5 вересня на Закарпатті, - це одиничний випадок з багатьох, які зустрічаються щороку. Але перебільшувати масштаб того, що сталося, не варто. Дана інфекція зустрічається постійно і нікуди з популяції остаточно не зникає. Наприклад, в минулому році був випадок, коли в Києві від даної інфекції померла дитина», - зазначив доцент.

Як пояснив В. Євтушенко, менінгококова інфекція може викликати менінгіт, сепсис та інші форми захворювання. Але, як правило, хворі, уражені цією інфекцією, гинуть немає від менінгіту, а від сепсису, коли інфекція розвивається в крові.

«Єдиний спосіб знизити рівень захворюваності на менінгококову інфекцію - ввести масову імунізацію від менінгококу. Ів тих країнах, в яких проводилася планова вакцинація, рівень захворюваності значно знизився», - пояснив експерт.

За словами медика, як правило, сплеск захворювань даної інфекції спостерігається кожні 6-7 років. У цьому плані для Києва став важким 2014 рік, коли було багато померлих. Але останні два роки рівень захворюваності знизився.

«У більшості людей, які стикаються з менингококком, захворюваність протікає без будь-яких видимих ​​проявів. І навіть ззовні здорові люди можуть носити менінгокок в горлі. Хоча, звичайно, бувають випадки, коли інфекція викликає важку хворобу. Але припустити, з ким саме це може стати, дуже складно», - зазначив В. Євтушенко.

Він також розповів, що в Україні вакцинація проти менінгокока не входить до переліку обов'язкових, а вводиться як рекомендована за медичними показаннями.

«Але в разі зростання захворюваності, вакцинація буде масово проводитися ще й за епідемічними показаннями. Таким чином, для того, щоб була введена масова вакцинація, випадки захворюваності повинні обчислюватися тисячами людей в поєднанні з явним приростом з попередніми роками», - пояснив доцент.

Як пояснив експерт, якщо в країні фіксується, наприклад, 150 випадків захворювання на менінгококову інфекцію, то якщо в наступному році буде зафіксовано 300-400 таких випадків, то тільки в такому випадку будуть підстави стверджувати, що пішов приріст.

«Значення має навіть не абсолютна кількість хворих, скільки саме приріст захворюваності. В цьому плані останні десятиліття в Україні з року в рік ситуація докорінно не змінюється. Хоча років 20-25 тому зафіксованих випадків менінгококової інфекції було набагато більше», - підсумував В. Євтушенко.

Нагадаємо, що 5 вересня в селі Порошково Перечинського району Закарпатської області зафіксували спалах менінгіту, в результаті якого померла 8-річна дівчинка, а її брат перебуває в реанімації.

Також повідомлялося, що відразу дев'ять дітей до 10 років і доросла жінка були госпіталізовані на лікування в інфекційну лікарню.

За словами медиків, перший хворий поступив ще 28 серпня. У шестирічного хлопчика підтвердився діагноз "менінгококова інфекція". Через 4 дні сюди потрапила і його 8-річна сестра, у якої була складна форма інфекції. В ніч з 31 серпня на 1 вересня від блискавичної форми хвороби вона померла.

Головлікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що стан 9 пацієнтів задовільний і їх незабаром випишуть. Шестеро хворих мають локалізовану форму - назофарингіт, троє є носіями захворювання.

Стан хлопчика лікарі оцінюють як середньої тяжкості.

Зараз, як запевняють медики, ситуація в селі стабільна. 1 вересня школу і садок в селі Порошкові закрили на карантин, в селі проводять протиепідемічні заходи.

13 вересня 2018р.

Теги: менінгокок, інфекція, Порошково

Коментарі

Степан Крук 2018-09-13 / 11:06:07
В маштабах Європи ще меньший...

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини