Влада Ужгорода, нарікаючи на спротив капремонту набережної Незалежності, заявляє про "моральне право" проводити роботи (ФОТО)

З ініціативи міського голови Богдана Андріїва в Ужгородській міській раді сьогодні відбулася чергова зустріч щодо капітального ремонту набережної Незалежності, на яку запрошували всіх охочих.

Влада Ужгорода, нарікаючи на спротив капремонту набережної Незалежності, заявляє про "моральне право" проводити роботи (ФОТО)

Питання, що вже кілька тижнів жваво обговорюється, зібрало у великому залі міської ради представників громади, керівництво міста, депутатів – Верховної Ради, Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад, попередніх керівників Ужгорода, журналістів, архітекторів, митців, керівника фірми-підрядника, яка виграла тендер на проведення робіт тощо.

На початку зустрічі Богдан Андріїв вкотре розповів про заплановані в рамках капітального ремонту роботи на набережній Незалежності: на тротуарі між липами замінити бруківку радянської доби, встановити нові лавиці, сміттєві урни, світильники, зняти старий асфальт на проїжджій частині та поставити новий, у проекті нема жодного слова про видалення дерев чи заміну старої чеської бруківки. Проект капітального ремонту пройшов державну експертизу, проведено тендерні закупівлі через систему Прозоро, визначено переможця торгів, з яким, відповідно до чинного законодавства, укладено договір на виконання робіт. Усі процедури дотримані, – наголосив міський голова.

Богдан Андріїв підкреслив, що також виступає за повний громадський контроль робіт, які проводитимуться на набережній, на всіх без винятку етапах, підряднику запропонував укласти трудові угоди та офіційно долучити когось від громадськості, фахівців-біологів, істориків, якщо хтось зголоситься.

Запропонував, крім того, дати можливість підряднику викласти 10-20 метрів нової бруківки, запросити всіх охочих оглянути і вже тоді говорити, чи влаштовує якість робіт; поставити кілька бордюрів і також на місці вирішувати: залишати старі чи ставити нові. 

Під час зустрічі свої думки також висловили народний депутат України Роберт Горват, міський голова Ужгорода у 1990-1994 рр. Еміл Ландовський, голова Закарпатської ОДА у 2010-2014 рр. Олександр Ледида, дипломат, професор УжНУ Ален Панов, депутати Ужгородської міської ради Микола Сюсько та Віктор Щадей, керівник фірми-підрядника Ігор Петрик, активісти: представник спільнот #savenabka та Uzhgorod Modernizm Ліна Дегтярьова, представник ГО «Форза» Наталія Волошин, юрист Наталія Майстренко, письменниця Людмила Загоруйко, історик Володимир Гуцул, керівник Закарпатської обласної організації партії «Народний корпус» Роман Усенко та інші.

Як стверджують в Ужгородській міській раді, діалогу не вийшло і цього разу: активісти "відкинули і пропозиції міського голови долучатися до контролю за роботами, й ініціативу народного депутата України Роберта Горвата, який сказав, що готовий бути рефері, куратором і гарантом робіт на набережній, пропонував створити робочу групу, яка б «за столом переговорів» за кілька днів зняла всі питання. Виступивши, посеред зустрічі представники громадськості демонстративно покинули залу".

Роберт Горват, у свою чергу, запропонував, що до кінця дня спробує все-таки домовитися про конструктивну співпрацю з громадськими активістами, інакше, резюмували, "Міська влада матиме повне моральне право, вичерпавши всі можливості налагодити змістовний діалог, проводити роботи на набережній Незалежності".

12 вересня 2018р.

Теги: капремонт, набережна, роботи

Коментарі

Cтудент-біо,1к. 2018-09-15 / 07:49:02
ЗАБОРОНИТИ ці роботи ВОСЕНИ..Тільки на ВЕСНУ-і КОПАТИ ВРУЧНУ-БО ПРОПАДУТЬ ЛИПИ і АЛЕЯ..Я сільський знаю шо говорю.РОБОТИ на цій Набережній -ТІЛЬКИ НА ВЕСНУ!

Андрій 2018-09-14 / 11:28:51
Підтримую досвід "пенсіонера" - всі роботи біля дерев вести тільки вручну, а із свого досвіду додам, що саме осінньо-зимовий період є найбільш прийнятний для маніпуляцій з деревом, тобто коли воно у стані спокою. Фахівці мали б підтвердити.

Вуву 2018-09-13 / 09:03:13
Я теж ... Як ви знаєте "не ботанік".
Але тут я вас підримую ... Бо спрстовувати нема аргументів.

пенсіонер 2018-09-13 / 08:57:37

Я не фахівець-біолог (чи ботанік), але вже понад 20 років маю великий сад, на якому власноруч виростив (пересадив) десь до 50 дерев. Не лише плодових, а й декоративних (примхливих).

Так ось, із цього свого досвіду аматора, можу сказати, що всі ЗЕМЕЛЬНІ роботи біля лип на Набережній у радіусі мінімум до 10 метрів треба вести ВИКЛЮЧНО У РУЧНУ.

Більше того, любе вторгнення у кореневу систему дерева, якщо ПО ГАЗДІВСЬКІ, треба, як мінімум, компенсувати спеціально підібраною підживлюючою грунтосумішшю для конкретного сорту дерева.

Чи врахований цей момент у 150-ти сторінках документації цих робіт - мені не відомо.
Але, якщо мова йде про збереження лип (інших дерев), це треба враховувати однозначно.
Буду радий, якщо хтось із науковців чи практиків мене аргументовано спростує чи щось підкаже.

Лаура 2018-09-13 / 08:28:44
Говорити про "моральне право" для цієї влади - це ЦИНІЗМ

Спец 2018-09-13 / 07:41:16
ПІДТРИМУЮ-Вуву 100%.Після того шо наробила ВТІХАРЯ,ТАЙНО без громадського обговорення,думки громади міста,єкологів,спец. з ботаніки...БО ПРОПАДУТЬ ЛИПИ І АЛЕЯ..при ритті траншей і др. земляних робіт-прокладка ел.кабелів длоя фонарів,бо пошкодять ті робочі і підрядники-яким тільки би урвати ПОБІЛЬШЕ бабла. ПЕРЕНЕСТИ РЕМОНТ НАБКИ НА ВЕСНУ!.а закінчити ремонт ТЕПЕР-на пл.Петефі.ОТ ТАК ДОЦІЛЬНО!.а не роз..рати все місто клаптиками. .міська влада-ще й неясно що буде з мером міста-?-Ця влада якраз-то(шо вона там там заявляє?)-іменно НЕ МАЄ МОРАЛЬНОГО ПРАВА ПРОВОДИТИ ТАКИЙ РЕМОНТ НАБЕРЕЖНОЇ!

Близькому, близькорукому!!! 2018-09-12 / 23:00:21
Прізвище Крук пишеться з ВЕЛИКОЇ букви! Це початкова школа... Навіть не вечірня школа робочої та селянської молоді...Позорище!

Вуву до степана 2018-09-12 / 22:53:55
Я маю на увазі те ... Що вибори президента будуть весною.
І набку до весни ... Або до того часу мабуть буде найкрашче не чіпати.
Політичнойі привязки не бачу ... Але бажання нагребсти бабла до виборів на всіх рівнях буде вдосталь.
(Бо в разі чого ... То були не ми а "папєрєдніки").

Иван 2018-09-12 / 22:13:49
Ми мешканці міста за оновлення набережної и пітримуемо мера міста Ужгорода

Степану круку! 2018-09-12 / 21:36:37
Які ви далекі від усього!
Суд завтра по запобіжному заходу!!
Підозру дає прокурор.
Повчіться трохи

Степан Крук-Вуву 2018-09-12 / 21:05:25
Завтра апеляційний суд. Не виключаю, що підозри з Андріїва можуть бути знятими.

Вуву 2018-09-12 / 20:41:03
Якщо громадськість міста проти ... То міськвлада ... НЕ МАЄ МОРАЛЬНОГО ПРАВА ПРОВОДИТИ РЕМОНТ "НАБКИ" ... До узгодження всіх спірних положень і питаннь .
ТИМ БІЛЬШЕ ... КОЛИ МЕР МІСТА ЗНАХОДИТЬСЯ ПІД КРИМІНАЛЬНИМ ПРОВАДЖЕННЯМ І ЗНАХОДИТЬСЯ ПІД ... "ВЕЛИКОЮ (такою) ПІДОЗРОЮ" :-\ :-| :-}

Степан Крук -Вуву 2018-09-12 / 20:37:58
Шановний! А яке відношення має наша "набка" до виборів президента? Ти також вважаєш, як і Москаль, що громадські протести навколо набережної мають політичну складову?

Персик 2018-09-12 / 20:30:52
Цензор в долі

цензору 2018-09-12 / 20:24:51
Покажіть в місті результат роботи "професійних архітекторів, ландшафтних дизайнерів" від КБК - Шумеа, Можайского, Петефі? Не смішіть.

вовану 2018-09-12 / 20:13:29
Ні. Не в долі. Але я ніколи не буду повя"зувати асфальтування набережної з загрозою липам. І я ніколи не буду топтати газони, яких майже нема, під видом боротьби за "набку".

Вован 2018-09-12 / 19:52:47
На зиму ніякого ремонту-пропадуть липи і Липова алея.З весни треба почати..но під код контролем єкологів, науковців УжНУ і активістів-із громадян міста.А не срочно-без дозвільних докуметів, огорення з громадою міста з участю єкологів і науковців УжНУ.Тільки так.(Бо їм гроші треба чинушам тим урвати срочно...перед виборами).=Цензор= ти шо в долі із тими х...?

Вуву 2018-09-12 / 19:41:56
Ризик втому що суспільство може кардинально розійтись в поглядах. І в цьому є великий ризик але розрахунок "носатого колхозника".
І як би там не було "набку" треба захищати всіма силами.
А РЕМОНТ НА ЗИМУ ЗАБОРОНИТИ ОДНОЗНАЧНО.
ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ ПРО МОРАТОРІЙ по цій справі ... ДО (ПЕРЕ)ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЙІНИ.

Степан Крук 2018-09-12 / 19:34:33
І ще... Ми побачили позицію активістів, але не почули громадськість міста, ужгородців. Є різниця між громадським активом і громадськістю, яка налічує 120 тисяч громадян. Сказати, що ці тисячі людей байдужі також не вірно. Просто вони свою позицію ще не висказали, бо ще не допекло. Вони спостерігають, але зірвуться... Питання, на чиєму боці??!

Степан Крук 2018-09-12 / 19:24:08
Не вийшло! І не зайшло... Надія помирає останньою.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини