Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель: Посилені відпрацювання Ужгорода дають результат

Про криміногенну ситуацію в обласному центрі та роботу міліції журналістам розповідав у вівторок начальник Ужгородського МВ УМВС полковник Василь ПОНЗЕЛЬ.

Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель
Начальник Ужгородського МВ УМВС Василь Понзель

ЖИТТЯ СТАЛО СПОКІЙНІШИМ

Криміногенна ситуація в обласному центрі Закарпаття перебуває під контролем правоохоронних органів і характеризується зменшенням кількості зареєстрованих злочинів на 19,9 відсотка. У 2007 році в Ужгороді зареєстровано 864 злочини проти 1078 у 2006-му. Торік у місті розкрито 3 навмисні убивства, 3 тяжкі тілесні ушкодження, 11 розбійних нападів. На жаль, нерозкритими залишаються два резонансні розбої: напади на філію “Брокбізнесбанку” і на приватну нотаріальну контору. Не розкрито й одне із трьох вимагань, одне з двох згвалтувань.

Найбільш актуальними для Ужгорода залишаються злочини корисливого спрямування: крадіжки та пограбунки. Так, зі скоєних торік в Ужгороді 252 крадіжок нерозкритими залишаються 162, а по 83-х квартирних крадіжках встановлено особи лише 32-х злодіїв. Водночас ужгородці залишаються легковажними: всього 297 квартир та будинків громадян обладнані міліцейською сигналізацією ДСО, яка вважається найбільш надійним засобом захисту від крадіїв. Незабаром  весна, люди роз’їдуться по дачах, а квартири залишаться без нагляду...

ЯК КАВКАЗЦІ ТА МУКАЧІВЦІ В УЖГОРОДІ КВАРТИРИ “БОМБИЛИ”

Перед Новим роком міліція знешкодила дві серйозні групи квартирних злодіїв, які “бомбили” помешкання в Ужгороді та Мукачеві. Одна група має кавказьке походження. Лідером іншої був  раніше судимий злодій з Мукачева, разом із яким працювали й два молоді хлопці. На рахунку трійці 13 обкрадених квартир.

Складна ситуація в місті і з пограбунками: з 86 скоєних минулоріч розкрито лише 43. У більшості випадків жертвами вуличних грабіжників стають жінки та неповнолітні.  32 кримінальні справи порушено лише за фактами викрадення мобільних телефонів. До слова, неприємний “сюрприз” правоохоронцям зробили наші законодавці, піднявши необхідний “поріг” для порушення кримінальної справи до 722 гривень (торік було 624). Саме в 722 і більше гривень повинна бути оцінена украдена річ, та ж “мобілка”, аби міліція могла порушити проти злодія карну справу. Хоча для бабусі з мізерною пенсією, погодьмося, 3 вкрадені злодієм курки  цінніші, аніж джип для “крутяка”... “Думаю, люди будуть цим обурені, але це Закон, який необхідно виконувати”, -- вважає полковник Понзель.

ПІД КОЛЕСАМИ МАШИН ЗАГИНУЛО 11 УЖГОРОДЦІВ 

Не може не турбувати ситуація на дорогах. З 31 скоєного торік в Ужгороді ДТП в 11 гинули люди. Тепер на вулицях міста рейдують працівники кіровоградської ДАІ, які допомагають нашим міліціонерам затримувати п’яних водіїв, інших порушників. На переконання начальника міськвідділу, кіровоградці вже своїм виглядом і кодом на номерах службових авто дисциплінують наших водіїв, аби ті не пиячили за кермом, не порушували правил тощо. На їхньому рахунку й кілька затримань. “Затримали вони цікавих гостей із Мукачева,  а також гостей із далекого Казахстану, які о другій годині ночі щось в Ужгороді шукали... Обидва раніше були не в ладах із законом”. 

Складна ситуація у місті і з нелегальним збутом наркотиків та зброї. З 41 виявленого торік в Ужгороді наркозлочинів 13 --  факти незаконного виробництва та збуту наркотичних речовин. “В одній з аптек міста  продавали наркотичні медпрепарати, як газети в кіоску”, -- поскаржився Василь Понзель. Працівниками міліції викрито в місті 6 наркокубел, вилучено майже 4 кілограми макової соломки, понад 2 кілограми марихуани, 800 грамів первінтину тощо. На міліцейському “наркообліку” перебувають три сотні осіб.

А днями міліціонери затримали одного із впливових у злочинному світі Закарпаття молодиків, який у тайнику машини мав бойовий пістолет. Під час затримання намагався викинути зброю, вчинив опір працівникам міліції. До слова, не так давно міліція вже затримувала цього мукачівця в Ужгороді ще з одним “крутяком”, після чого одна з газет написала, що Понзель влаштовує 37-й рік...

У сфері економіки міліція викрила торік 91 злочин,  54 -- тяжкі й  особливо тяжкі. На думку начальника міськвідділу, його підлеглі явно недопрацьовують в економічній сфері, особливо у бюджетній. З приватизацією землі теж далеко не все законно та об’єктивно.

ЯК ПОЛКОВНИК ПОНЗЕЛЬ “ПАТРУЛЬНИМ” СТАВ...

Аби не було біди під час свят, міліція з 15 грудня працювала в посиленому режимі. Керівництво міськвідділу, полковник Понзель особисто, виходили на нічні патрулювання. “Я ставлю машину в іншому кінці  міста і йду пішки, скажімо, на проспект Свободи. Перевіряю, чи патрульні на службі,  чи, можливо, п’ють каву десь у кафе на Капушанській, -- зізнався Василь Йосипович. -- За Новорічні свята я через день виходив на такі чергування. Пильнував, аби в жінок біля ялинки на Театральній сумочки не крали і щоби наші працівники “апельсинів” не перебрали...”

Посилені відпрацювання дали результат: упродовж січня в місті зареєстровано 70 злочинів, що на 22,2% менше, ніж торік. Не зареєстровано жодного вбивства (хіба що дружина позбавила життя чоловіка, але це кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження зі смертельними наслідками), згвалтувань, розбоїв. Зі скоєних 6 пограбунків 3 уже розкрито, як і факт вимагання. Вчинено у місті 4 квартирні крадіжки, вони поки не розкриті, але торік за цей час було 11.

На завершення свого виступу начальник ужгородської міліції запевнив, що залишається відкритим для журналістів і громадськості. Однак закликав представників мас-медіа до об’єктивного висвітлення роботи міліції, нехай і критичного. Після цього дав відповідь на численні запитання газетярів та телевізійників.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини