На авторечовому ринку на вул.Краснодонців в Ужгороді знову конфлікт

"Ми – не бидло!" – кажуть підприємці з "Краснодонців"

Щоправда, цього разу, на відміну від минулих років, обійшлося без зброї та «спецназу».

У п’ятницю до редакції зателефонували і повідомили, що підприємці страйкують, оскільки їм набридли «знущання» адміністрації ринку. На знак протесту у той день вони не відкрили свої «будки». Страйкуючі розповіли, що, власне, сталося, і паралельно збирали підписи під відповідним зверненням. Однак більшість людей були заляканими – боялися навіть давати коментарі. «У нас не можна виділятися, бо потім тобі буде непереливки», – пояснювали вони нам. Останньою краплею у рішенні протестувати стало те, що розпочалася заміна дахів над торговими будками, які у людей… уже є. За заміну даху від кожного підприємця адміністрація вимагає 1750 гривень. Та продавці переконують, що свого часу вони перекривали дах за власні гроші і реально це коштувало не більше120 доларів. Завищений кошторис склав приватний підприємець Л.Дирбавка, який і виконує ці роботи. Нарікають люди і на якість та матеріал покриття. Якщо вони не сплатять зазначену суму, їм погрожують заварити будки та контейнери. «Не влаштовує – беріть будки на плечі і йдіть на всі чотири сторони». Та гірше того – із підприємцями відмовляються продовжувати договори оренди без тієї ж плати за дах, а їх укладають на початку року. юрисконсульт сказав їм просто: «не видаємо».

Звісно, дахи – це лише одна з нагальних проблем продавців. Якщо, до прикладу, підприємець хоче поліпшити умови праці і поставити на місці «мушлі» контейнер, то він повинен мати усний дозвіл (!?) від керівництва, за який треба викласти 3500 гривень (у 2007-му було 2500). Облаштування має виконувати лише згадуваний вище приватний підприємець, за що йому потрібно теж «позолотити ручку» у 6500 гривень. Нарікання продавців, що робота виконується неякісно і знову ж таки за завищеною ціною, керівництво ігнорує, мовляв, «не маєте грошей – працюйте в поганих умовах». Якщо підприємець вирішив свою торгову палатку продати, то без дозволу адміністрації не обійтися, як і без 500 гривень із тебе і компаньйона.

За електроенергію віднедавна з торгового місця платять по 25 гривень на місяць. Це при тому, що будку освітлює одна електролампочка, та й то нетривалий час (ринок працює до14-ї). Бажаєш установити лічильник – плати 200 гривень за дозвіл. А між тим, у тих завбачливих торговців, які вже придбали прилад, за його показниками за один зимовий місяць світла нагоріло всього на 3,50–5 грн.! І навіть, щоб завезти на територію ринку товар, за в’їзд потрібно сплатити 5 грн.

Нині за кожен день підприємці «Краснодонців» сплачують 10 гривень за місце (з яких 2,55 грн. – ринковий збір, 7,45 грн. – оренда торгової площі). 30 гривень на місяць обходиться бронювання торгового місця, 15 грн. – охорона, 25 грн. – згадуваний тариф за світло. Виходить чимала сума – 340 гривень. Та й це ще не все. Бо підприємці кажуть, що адміністрація вже попереджала, що з травня орендна плата знову зросте.

«Як у таких умовах вижити? У кожного із нас є діти. Ми живемо практично на кредитах», – каже продавець, мати двох дітей Світлана Шваб. Та й товар, особливо взимку, не дуже продається – дехто й у будні не виходить «на точку»: чекає суботи–неділі, коли приїжджають «скуповуватися» словаки та угорці, за що їм тут вельми вдячні. «Ми просто хочемо, щоб до нас ставилися, як до людей, а не обзивали «бидлом». Це боляче, адже серед нас є фахівці, які мають дві вищі освіти», – резюмують страйкуючі.

«РИНОК ПОВИНЕН ВИГЛЯДАТИ ЦИВІЛІЗОВАНО,  А НЕ ЯК ЦИГАНСЬКИЙ ТАБІР…»

Через деякий час підприємці рушили до будівлі адміністрації ринку. «Побачите, до нас ніхто не вийде. Вони  ховаються». На вигуки: «Адміністрація! Попович!» (Михайло Попович – старший адміністратор ринку. – Авт.) ніхто не зреагував.

Але потрапити до «ринкового начальства» виявилося нелегко – двері до адміністрації були зачиненими. Проте надворі зустріли юрисконсульта ринку, який і пообіцяв провести до директора. Люди пішли за нами. Спочатку він зателефонував «шефу» і сказав, скільки нас. Потім ми піднялися на другий поверх до броньованих дверей. Їх відчинили двоє дужих охоронців тільки після повторного загадкового дзвінка юрисконсульта. Страйкуючих звісно, не впустили.

Директор ужгородського авторечового ринку Андрій Шкрібляк прокоментував ситуацію, що склалася, так: «Дахи на будках зроблені хаотично, це видно і неозброєним оком. Люди облаштовували їх свого часу, хто як міг. Електропроводка теж не у найкращому стані. Тому ми почали реконструкцію. Ринок повинен виглядати цивілізовано, а не як циганський табір. Адже до нас приїжджають затоварюватися словаки й угорці. Тому «Краснодонці» мають бути європейськими у всіх відношеннях. Як це зробити – знаємо, бо були на аналогічних ринках у тому ж Хмельницькому, Чернівцях, Кошицях». На запитання, чому дахи міняють за рахунок людей і за завищеними цінами, Андрій Миколайович відповів, що ринок має акредитованого спеціаліста, який підрахував усі витрати. Стосовно ціни, то, за його словами, вона є невисокою, оскільки здійснено моніторинг цін на матеріали, а використані людьми повернуть. «За власний кошт зробити це досить складно – ми лише 800 тис. гривень ринкового збору щороку перераховуємо Великолазівській сільраді (на їхній землі розміщено ринок – Авт.). Самотужки виклали бруківку, відремонтували вулицю Східну (розташована поблизу «Краснодонців» – Авт.). Є підприємці, які це розуміють. А страйкують якраз ті, до кого перекриття дійде через рік», – каже директор. «Люди скаржаться на те, що ви не хочете з ними розмовляти», – зазначаємо. «Хіба із балаганом можна говорити чи прийняти конструктивне рішення? Хай створять  ініціативну групу, яку я готовий вислухати», – відповідає пан Шкрібляк.

Коли ми вийшли з адміністрації, підприємці почали одразу запитувати: що казав, скільки пропонував, щоб написали «добре».

А от із зверненням вони планують піти спочатку у мерію, потім – в інші інстанції і навіть – «до Юлі». А також найняти адвоката, щоб захищав їхні інтереси у суді. Директор Андрій Шкрібляк зізнався, що він до такого повороту подій готовий.

На наш погляд, вихід у цій ситуації один – налагодити конструктивний діалог між адміністрацією ринку та підприємцями. Останні ж просто хочуть, щоб їх почули…

P.S. Копія звернення із підписами 200 підприємців знаходиться у редакції.

Оксана Штефаньо, "ФЕСТ"
08 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини