Ігор Михайлишин: Потік нелегалів на українських кордонах має зменшити більш жорстке вітчизняне міграційне законодавство

З падінням "залізної завіси", отриманням незалежності та подальшим проголошенням державного курсу на європейську інтеграцію Україна стала набагато ближче до Європи. Відпочинок, "народна дипломатія", спільний бізнес, інвестиційні проекти зробили наши кордони доступними та прозорими для багатьох верств населення. Проте, плюсами демократії активно користуються і нелегальні мігранти. Майже щодня вони намагаються подолати державний кордон і прорватися у Західну Європу. Як позбутися цього потіку? Про це - розмова з в.о. начальника управління громадянства і реєстрації фізичних осіб УМВС України в Закарпатській області підполковником міліції Ігорем МИХАЙЛИШИНИМ.

Ігор Михайлишин: Потік нелегалів на українських кордонах має зменшити більш жорстке вітчизняне міграційне законодавство- Ігоре Володимировичу, боротьба з нелегальну міграцію є одним із актуальних напрямків роботи закарпатської міліції і, зокрема, вашої служби...

- Так, Закарпаття - край прикордонний, знаходиться на стику рубежів України і чотирьох сусідніх держав - Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Отож наша область вабить не тільки мігрантів, але й розмаїтий криміналітет чи не з усіх країн СНД. Всі ці "гості" з тих чи інших причин шукають можливості потай зробити дірку у кордоні і опинитися за його межами.

- Громадян яких країн найчастіше затримуєте?

- Переважно вихідців з країн Південно-Східної Азії та Близького Сходу, останнім часом "активізувалися" молдовани. Скажімо, у першому півріччі ц.р. міліцією нашої області було затримано 118 "нелегалів", у т.ч. 37 китайців, 24 пакистанців, 18 індійців, 15 молдован... Траплялися й афганці, палестинці, бангладешці, іранці і навіть французи.

- До речі, про молдован... Вони мають коротший шлях на Захід - через Румунію. Чому ж не користуються ним, а їдуть аж на Закарпаття?

- Через досить жорстке румунське міграційне законодавство. Тому молдовани, навіть знаючи мову, побоюються шукати удачі в Румунії.

- А, прибувши на Закарпаття, в яку країну мігранти прагнуть потрапити насамперед?

- У Соваччину, міграційне законодавство якої найбільш ліберальне: тут найвищі шанси затриматися, щоб потім зробити наступний ривок у Європу.

- Погодьтеся, Ігоре Володимировичу, Україна для нелегальних мігрантів - транзитна територія. Вони, як правило, не збираються затримуватися у нас. Їхня омріяна ціль - Західна Європа. То навіщо ми їх затримуємо, витрачаючи на це великі кошти, зусилля і нерви? Може, нехай би вони йшли собі на свій благословенний Захід...

- Але ж Україна має певні зобов'язання перед країнами Євросоюзу. Крім того, затримавши "нелегалів" і з'ясувавши, що вони прибули через Україну, сусіди все одно повертають їх нам: робіть з ними, що хочете. То краще вже затримати порушників кордону на самому початку. Інша справа - фінансова допомога, адже боротьба з нелегальною міграцією справді обходиться недешево: утримання небажаних гостей на час розслідування /а цей процес часом розтягується на півроку/, харчування, телефонні переговори, оплата перекладачів, залізничні та авіаквитки... Не кажу вже про інші складнощі, адже вітчизняне міграційне законодавство далеко не ідеальне.

- Що, власне, робить ваша служба, аби збити потік нелегальної міграції?

- Діємо згідно зі "Спільним планом додаткових комплексних заходів щодо протидії незаконній міграції на період до 2007 року", затвердженим у липні 2004 р. Особливу увагу приділяємо проведенню оперативно-профілактичних заходів у прикордонній смузі, налагодженню тісної взаємодії та обміну інформацією між галузевими службами УМВС, прикордонниками та УСБУ в Закарпатській області. Ці питання перебувають на постійному особистому контролі керівництва УМВС, щотижня розглядаються на оперативних нарадах.

- Кажуть, наплив "нелегалів" на Закарпаття цьогоріч дещо менший, ніж у попередні роки. Та все ж ознак пересихання мігрантських потоків не видно. Чим це пояснити?

- Мабуть, тим, що переправка "нелегалів" на Захід стала досить прибутковим бізнесом. За деякими даними, приміром, супровід пакистанця з його країни у Західну Європу коштує 7-10 тисяч доларів. Тут діють цілі канали, окремі ланки з вузькою спеціалізацією: одні "перекидають" мігрантів з Москви в Україну, інші доставляють їх на Закарпаття, треті переправляють через державний кордон... Звісно, і серед наших земляків знаходяться ласі до легкого заробітку, тим паче тепер, коли в окремих районах, особливо гірських, процвітає відчутне безробіття. От і знаходяться охочі прийняти "нелегалів" на квартиру, підшукати для них провідника через кордон... Не так давно під час планових заходів працівники міліції, УСБУ та прикордонники виявили у 74-річної жительки села Руські Комарівці Ужгородського району Марії Ф. групу нелегальних мігрантів з 15 чоловік: 10 пакистанців та 5 індусів. Всі були без належних документів.

Управління СБУ за матеріалами УБОЗ УМВС порушило кримінальну справу щодо ужгородця Фетулли С., який організував незаконне переправлення у Словаччину трьох громадян Російської Федерації /за винагороду 600 доларів/. "Тріо" було затримане під час спроби незаконного перетину державного кордону України. Кримінальну справу порушено і проти двох жителів села Демічево Ужгородського району, які на автомобілі "Ауді" перевозили чотирьох палестинців. "Нелегалів" і перевізників затримали одночасно.

- Де утримуються затримані нелегальні мігранти?

- Міліція власного закладу для них не має, тому донедавна поміщала "гостей" у приймальник-розподільник для бродяг та бомжів. Але прокуратура заборонила нам тримати іноземців у таких умовах, тому проблема розміщення затриманих міліцією громадян постала з новою гостротою. Дещо краща ситуація у прикодонників Мукачівського та Чопського загонів, які мають спеціальні пункти для мігрантів у селі Павшино Мукачівського району та Чопі. Правда, статус цих закладів досі не визначений, і прикордонникам доводиться ділитися з мігрантами своїм пайком...

-Ігоре Володимировичу, що, по-вашому, слід зробити, щоби якщо не перекрити канали незаконного переправлення непроханих "гостей" на Захід, то хоча б мінімізувати їх потік?

- Вочевидь, слід зробити більш жорстким вітчизняне міграційне законодавство. А то, буває, ми відправляємо затриману людину у Київ, в посольство його країни, а вона виходить з потяга у Львові і знову добирається до кордону. Мабуть, за повторні порушення варто б застосовувати суворіші заходи впливу, ніж ті, що чинні тепер. Доцільно, гадаю, укласти відповідну угоду з РФ, за якою мігрантів, які прибули до нас із Росії, повертати в Москву. Адже не секрет, що більшість їх потрапляє до нас саме з РФ. І, звісно, слід укріпити наші східні рубежі. А поліпшення економічної ситуації в Україні зменшило б "зайнятість" наших співвітчизників у каналах нелегального переправлення іноземців у Західну Європу.


Ярослав Ядловський, "Укрінформ"
04 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини