На Закарпатті стартував новий освітній проект для угорських та українських школярів – пришкільні мовні табори GoCamp

Проходитимуть вони за участю 20 іноземних волонтерів з 7 країн світу та українських менторів зі всієї України. Проект GoCamp-Закарпаття має на меті об’єднати угорських та українських школярів.

На Закарпатті стартував новий освітній проект для угорських та українських школярів – пришкільні мовні табори GoCamp

За ініціативи міністерства освіти і науки України та громадської ініціативи GoGlobal та підтримки посольства США з 13 по 23 серпня в місті Берегово і Берегівському районі більше півтисячі школярів із 10 шкіл району об’єднають навколо вивчення англійської мови, розвитку критичного та проектного мислення, навичок лідерства та подоланню культурних бар’єрів.

У Великоберезькій двомовній ЗОШ І-ІІІ ступенів, що у 10 км від Берегово, на відкритті проекту заступник міністра освіти Павло Хобзей зазначив: «Чим більше мов знає сучасна людина, тим більше в неї можливостей. Якби в нашій країні англійською володіли, так як російською, то країна була б цілком інакшою. Найкращим способом вивчення мови є англомовні літні табори і я сподіваюсь, що наступного року табори GoCamp охоплять більше дітей. Нам також дуже важливо, що велика увага приділяється роботі з вчителями і вони працюють зі школярами згідно з новими методиками викладання».

Культурна ізоляція угорської меншини на Закарпатті заважає дітям угорського походження природньо розвиватися на території України, бути вільними у виборі місця подальшого навчання, а в перспективі – роботи, та зменшує можливості для отримання якісних соціальних та медичних послуг.

 «Метою нашої GoGlobal є інтеграція України в глобальний світ і внутрішня інтеграція. Нам вже вдалося працювати з дітьми Сходу та з дітьми з лінії вогню. Ми розуміємо, що у багатьох моментах саме англійська мова є тією нейтральною темою, яка об’єднує і батьків і дітей. Всі розуміють важливість і потребу у вивченні англійської мови, аби бути успішним у цьому світі». Власне тому організатори вирішили об’єднати дітей з угорських та українських родин,  які б хотіли разом вивчати англійську мову. Для них це будуть перші носії мови, яких вони вперше побачать. Окрім того, діти вперше зможуть виїхати за межі свого регіону не лише в сусідні країни, зокрема, Угорщину, а саме до Львова, який вони ніколи не бачили. «Для нас - це можливість об’єднати та показати, що в угорських та українських школярів багато спільного. Тому ми хочемо зробити англійську таким медіумом спілкування», - додає Нечипоренко.

З прийняттям нового закону “Про освіту” частка предметів, що викладатиметься українською у школах з мовою навчання національних меншин, має збільшитися. Це покращить шанси кожної дитини на успішну самореалізацію.

«Для посольства США в Україні крайнє важливо бути єдиним фінансовим спонсором GoGamp-Закарпаття. Школярі-учасники проекту вдосконалюють англійську, краще розуміють своє місце в Україні та світі. Посольство усвідомлює важливість викладання англійської мови в Україні і тому цього року відкриває дві стипендії в Берегово та Ужгороді», - зауважує керівник RELO Office при Посольстві США в Україні Джон Сільвер.

Напередодні міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначала, що зараз уряд докладає зусиль, аби вирішити принаймні мовну проблему, та дати нашим дітям ширший спектр можливостей. «46 млн гривень пішло з державного бюджету на  обладнання кабінетів української мови у школах національних меншин. Адже довгий час в плані устаткування саме кабінети української мови були найбільш упослідженими в цих закладах. Однак зусиль тільки Уряду недостатньо – ми обмежені у своїх ресурсах та можливостях. Тому ми надзвичайно вдячні ініціативі GoCamp та Американському посольству в реалізації такої важливої ініціативи, як пришкільні мовні табори. Протягом табору з дітьми працюватимуть іноземні волонтери та українські ментори, школярі спілкуватимуться між собою і отримають поштовх до власного розвитку в межах України», - підсумовала міністр.

16 серпня 2018р.

Теги: щколярі, табори

Коментарі

Привіт 2018-08-17 / 11:58:59
Школярі в Україні всі українські, просто ще не всі україномовні))

Орбан Сійяртович 2018-08-17 / 01:48:53
А я - проти!

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини