Ужгород: Мери малих міст Закарпаття про свою зустріч із Юлією Тимошенко

Сьогодні в Ужгородському прес-клубі реформ відбулась прес-конференція на тему: "Взаємовідносини центральних органів влади і місцевого самоврядування в контексті Робочої наради Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з міськими головами малих міст

Прес-конференцію провели учасники Робочої наради Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з міськими головами

малих міст України: заступник голови Секції малих міст АМУ, Свалявський міський голова - Ревтій І.І.,Тячівський міський голова – Ковач І.І., та виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Лукша О.В.

Після прийняття Верховною Радою України 28 грудня 2008 р. Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік” Асоціація міст України та громад (АМУ уже 29 грудня 2007 р. звернулася до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з пропозицією організувати співпрацю та діалог) між Урядом України і АМУ – найперше із врахування вимог і пропозицій АМУ до проекту Бюджету-2008, які подавалися ще Уряду Януковича, але практично не були враховані при підготовці бюджету країни. АМУ відзначало розуміння того, що новий Уряд України, працюючи в останній тиждень 2007 року в екстраординарних умовах, фізично не міг врахувати пропозицій АМУ щодо інтересів міст, селищ і сіл. В результаті прийнятий на 2008 рік бюджет країни є суттєво дискримінаційним для місцевого самоврядування та потребує термінового доопрацювання і змін.

Не менш важливими називались й інші проблеми взаємовідносин центральної влади і місцевого самоврядування, серед яких:

• загалом міжбюджетні відносини держави і місцевого самоврядування та різних рівнів місцевого самоврядування;

• параліч тендерних закупівель;

• ресурсно-фінансове і законодавче забезпечення місцевого самоврядування;

• реформа житлово-комунального господарства міст;

• децентралізація влади і системні реформи.


Відразу після новорічних і Різдвяних свят 14 січня 2008 р. у м. Дніпропетровську на прохання АМУ відбулася робоча зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з членами Правління АМУ – перша подібна зустріч за останні, принаймні, 10-12 років.

За результатами зустрічі були сформовані 3 робочі групи представників Уряду України та АМУ:

• з питань змін до Бюджету-2008;

• з проблем міжбюджетних відносин;

• з питань підготовки змін до тендерного законодавства.


Нині всі 3 робочі групи інтенсивно напрацьовують свої пропозиції та знаходять точки дотику і співпраці. Рішенням Правління АМУ Закарпатське РВ АМУ визначено як базове для узагальнення пропозицій АМУ щодо прорахунків і недоліків в бюджетах міст і селищ, які надаватимуться робочій групі Уряду і АМУ по доопрацюванню Бюджету-2008. З цього приводу Закарпатське РВ АМУ уже проводило 22 січня 2008 р. прес-конференцію для ЗМІ на тему: „Проблеми формування бюджетів міст і селищ-райцентрів Закарпаття” (див. публікації обласних газет).

На пропозицію Секції малих міст АМУ – додатково до рішення про створення і діяльність 3-х робочих груп Уряду і АМУ, Прем’єр міністром Юлією Тимошенко було прийнято рішення про проведення Робочої наради в Кабінеті Міністрів України з міськими головами малих міст України. Загалом малих міст, що нараховують не більше 50 тис. мешканців, в Україні близько 350, а на Закарпатті до таких не відносяться лише Ужгород і Мукачево. Саме на громадах малих міст і селищ-райцентрів відбиваються всі негаразди бюджетів та відносин центральної влади і місцевого самоврядування. Саме тут найбільш занедбаною є житлово-комунальна сфера, вищим є рівень безробіття і соціальних проблем, нижчі доходи населення та рівень і якість життя громадян.

І от вперше в історії незалежної України 1 лютого 2008 р. відбулась Робоча нарада Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з міськими головами малих міст України.

Замість запланованих 1,5 години нарада в КМ України тривала більше 3-х годин, не дивлячись на щільний графік роботи Прем’єр-міністра у цей день. В нараді також прийняли участь міністри профільних міністерств: Мінфіну України - Віктор Пинзеник, Міністерства з питань житлово-комунального господарства України – Олексій Кучеренко, Міністерства регіонального розвитку і будівництва України – Василь Куйбіда. Загалом у Робочій нараді в КМ України прийняли участь близько 50 представників міст, АМУ та профільних міністерств, окремі народні депутати України.

Виступили 21 міський голова, у т.ч. і Свалявський міський голова Ревтій І.І.. Всі виступаючі мали можливість відкрито і відверто висловитися про наболілі проблеми громад своїх міст та діяльності міських рад. Більше 110 зауважень виступаючих зафіксувала сама Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка особливо відмітила, що „немає дріб’язкових питань” в житті міських громад, а відтак пообіцяла не тільки узагальнити висловлені міськими головами проблемні питання, але й відреагувати на них відповідними дорученнями і рішеннями Уряду.

Та головним і визначальним у Робочій нараді Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з міськими головами малих міст України є не сам факт історично першої подібної зустрічі Прем’єр-міністра з повноважними міськими головами міст України (що теж є знаковим і важливим), і навіть не пообіцяне вирішення конкретних проблем малих міст. Подібні обіцянки з боку різних Урядів України в минулому звучали не раз. Головним, поворотним і визначальним слід вважати готовність і політичну волю Прем’єр-міністра і очолюваного нею Уряду до якісних змін у всій системі взаємовідносин центральної влади і місцевого самоврядування.

„Я маю чіткий намір, і наш Уряд має політичну волю для того, щоб змінювати відносини місцевого самоврядування і центральної влади”, - наголосила Юлія Тимошенко у своєму виступі.

Глава Уряду підкреслила, що зміна взаємовідносин між центральною владою і місцевим самоврядуванням здійснюватиметься природно, при збереженні балансів державних інтересів. „Причому так, як це сприймається саме органами місцевого самоврядування, громадами, як це потрібно вам, але не порушує балансів державних, які ми з вами порушувати не маємо права”, - заявила Прем’єр-міністр України.

Щодо між бюджетних відносин, то Юлія Тимошенко заявила на робочій нараді: „Прийшов час приступити до реформування міжбюджетних відносин на системній основі і зробити законодавство, яке передбачає логічну, гармонійну систему розподілу як державних коштів, так і фінансів місцевих громад”.

Таким чином, очікується, що нарешті в Україні хоча б в Урядовій гілці Центральної влади визріло розуміння необхідності системного реформування місцевого самоврядування. А це неможливо без децентралізації влади і системних реформ взагалі в організації публічної влади в Україні – і державної територіальної влади, і місцевого самоврядування. Напевно, саме тому в Мінфіні та в Мінекономіки діятиме робоча група з питань реформування міжбюджетних відносин, а в міністерстві регіонального розвитку та будівництва робоча група вже розробляє нову концепцію місцевого самоврядування. До складу цих робочих груп увійшли і представники міських рад та експерти АМУ.

Дві зустрічі Прем’єр-міністра України та представників АМУ фактично впродовж півмісяця (14.012008 р. на правлінні АМУ у м. Дніпропетровську та 1 лютого 2008 р. на Робочій нараді в КМУ у м. Києві) вселяють повний оптимізм і надію місцевому самоврядуванню, хоча щодо вирішення проблеми змін тендерного законодавства проблисків ще не видно.

Повним дисонансом до позитивних кроків Уряду України в напрямку підтримки інтересів та реформ місцевого самоврядування стало внесення Президентом України законопроектів до Парламенту щодо внесення змін до законів про місцеве самоврядування в Україні та місцеві державні адміністрації. Ці законопроекти публічно не обговорювалися, отже підготовлені кулуарно фахівцями Секретаріату Президента України. Вони містять статті, котрі категорично відхиляла Асоціація міст України та громад. Зокрема, в цих статтях законопроектів вводиться механізм призупинки і відміни рішень обласних, міських чи селищних і сільських рад відповідно головами облдержадміністрацій і райдержадміністрацій та адміністративними судами.

За оцінками переважної більшості експертів України в галузі місцевого самоврядування повноваження контролю органів державної влади за органами місцевого самоврядування (аж до призупинки рішень рад і відміни їх в судовому порядку) цілком нормальна, звична і необхідна норма в світовій практиці, але тільки в тому випадку, коли органи державної адміністрації виконують виключно і суто повноваження і функції контролю. У нас же ОДА І РДА мають фактично необмежені повноваження виконавчих органів влади, які їм „добровільно” передаються відповідними районними і обласними радами для реалізації „спільних інтересів територіальних громад міст, селищ і сіл”. До цих повноважень відносяться виконавські і розпорядчі функції у сфері бюджетів, майна і землі, які б мали здійснювати виконкоми рад, котрих не існує. Саме ця ситуація з відсутністю в Україні власних виконавчих органів районних і обласних рад протирічить Європейській Хартії місцевого самоврядування, яку ратифікувала Україна ще у 1996 році.

Існування ОДА і РДА з повноваженнями виконавчих органів влади у випадку надання їм ще й повноважень контролю і призупинки та відміни щодо рішень органів місцевого самоврядування за вдалим порівнянням керівництва АМУ нагадує ситуацію, коли серед двох команд, що грають на одному полі, одна з команд раптом отримує права суддівства. Переможця при грі в одні ворота не важко передбачити.

В середовищі місцевого самоврядування і в Асоціації міст України шириться рух проти подібних „новацій”, які неприкрито спрямовані на посилення впливу президентської вертикалі влади уже не тільки на регіони, але і на міста, селища і села та вихолощують конституційну незалежність місцевого самоврядування від органів територіальної державної влади.

Депутати Ужгородської міської ради першими з місцевих рад України ще 10 грудня підписали звернення до вищого керівництва держави, в якому серед піднятих інших проблем виступили проти подібних „реформ” місцевого самоврядування. На початку лютого з подібним зверненням виступили і депутати всіх рівнів Полтавської області. А в останньому номері газети „Дзеркало тижня” за 2 лютого 2008 р. члени правління АМУ та міські голови міст Запоріжжя, Сум, Миколаєва, Харкова, Чернівців і Херсона та віце-президент АМУ Мирослав Пітцик фактично розпочали дискусію і кампанію на недопущення реалізації необдуманих і дискримінаційних ініціатив щодо місцевого самоврядування законним шляхом обговорення та дискусій у суспільстві.

Схоже, Президентська обіцянка 2004 року „Україна стане країною самоврядних громад” принесена в жертву зовсім іншим інтересам, де незалежність місцевого самоврядування тільки заважає. Невже всі народні депутати в демократичній коаліції підтримають Президентські ініціативи щодо явного послаблення місцевого самоврядування, не дивлячись на позицію самого місцевого самоврядування?



Тоді яку країну ми будуємо?

Сайт Асоціації міст України
06 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини