На Воловеччині співали коломийки, а на Великоберезнянщині відзначили етно-еко "Праліс-фест" (ФОТО)

29 липня на Закарпатті пройшли два тематичні етнофестивалі, присвячені самобутній народній творчості та збереженню унікальної природи Карпат.

На Воловеччині співали коломийки, а на Великоберезнянщині відзначили етно-еко "Праліс-фест" (ФОТО)

У смт Воловець відгуляли вже традиційний, ІХ обласний фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини». Почалося свято з колоритної ходи центром селища в супроводі музик та вокальних колективів. Фестиваль, який має на меті демонстрацію та популяризацію розмаїтого місцевого фольклору, цього року зібрав понад три десятки творчих колективів.

На фестивальній сцені глядачі могли побачити й почути виступи троїстих музик, сопілкарів, коломийкарів, фольклорних колективів. Окрім того, делегації населених пунктів району презентували гостям виставки та експозиції з демонстрацією місцевої кухні, виробів декоративно-прикладного мистецтва та верховинського побуту.

Родзинкою цьогорічних «Дзвінких перлин Верховини» стали виступи гуртів «Гудацька тайстра» та «Лісапетний батальон», а також особливого гостя – народного артиста України Павла Зіброва.

У цей же час на території Ужанського національного природного парку в селі Стужиця Великоберезнянського району проходив ІІ Міжнародний етнографічно-екологічний «Праліс-фест». Метою заходу ще минулого року проголосили популяризацію ідеї збереження флори та фауни Карпатських лісів.

– Ми знаходимося в унікальній місцині – тут на невеликій локації сходяться кордони трьох дружніх країн, на території Нацпарку залишилися букові праліси, які є спадщиною ЮНЕСКО, зовсім поруч ростуть дуби, яким понад тисячу років, неподалік – місце падіння всесвітньовідомого метеориту «Княгиня», а в довколишніх селах місцеві селяни збудували дивовижні дерев’яні церкви, в тому числі й такі, що є світовою спадщиною ЮНЕСКО, – наголосив на відкритті фестивалю заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас. – Це місце – приклад гармонії людей і природи, і саме цьому присвячене сьогоднішнє свято. То давайте ж збережемо унікальну природу для наших нащадків, щоб і через сотні років вона радувала людей, як тепер!

Заступник голови ОДА подякував за візит гостям із сусідньої Галичини, а також Польщі, Угорщини та Словаччини, й привітав дипломатичних гостей їхніми рідними мовами.

У рамках цьогорічного «Праліс-фесту» біля адмінбудівлі Ужанського національного природного парку було урочисто відкрито пам’ятну стелу-копію, аналогічну тій, що встановлено на горі Кременець, де сходяться кордони України, Словаччини та Польщі. А ще гостей та глядачів фестивалю порадували виступами обласних та місцевих творчих колективів, частували місцевою кухнею, а майстри народно-прикладного мистецтва представили на огляд свої кращі роботи, які можна було і оглянути, і придбати.

– Сьогоднішнє свято відбувається в рамках функціонування Транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати», – розповів директор Ужанського національного природного парку Віктор Биркович. – Фестиваль, як і уся наша діяльність, має на меті розвиток двох напрямків – збереження природи та розвиток туристично-рекреаційного потенціалу регіону. Цією територією проходять близько 30 туристичних маршрутів, зокрема й до славнозвісних пралісів. На території Ужанського парку вони ростуть на території 2500 гектарів, їхній вік перевищує 120 років. Наші праліси понад 10 років охороняються ЮНЕСКО і є гордістю усього Карпатського регіону… «Праліс-фест», заснований минулого року, став ще однією туристичною родзинкою і приводом спільно вирішувати проблему збереження екосистеми транскордонного регіону.

 

30 липня 2018р.

Теги: фестиваль, коломийка, Праліс-фест

Коментарі

сідомий 2018-07-30 / 19:55:51
У ВОЛОВЦІ ВСІ ПРОБЛЕМИ ВИРІШИЛИ. ЛИШ ЗАЛИШИЛОСЯ ФЕСТИВАЛИТИ. чИ ПОВІДОМИЛИ "ГУБЕРНАТОРУ", ЩО МЕДИКАМ І ТЕХПРАЦІВНИКАМ НЕ ВИПЛАЧЕНА ЗАРПЛАТА. а 1 МЛН.600 ТИС. ГРН. НА ФЕСТИВАЛЬ БУЛО.

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 9
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини