Фестиваль є унікальним, насамперед, через те, що демонструє можливість побачити давні національні традиції, пов’язані з варінням сливового лекварю та приготуванням страв на його основі.
Леквар – традиційне закарпатське сливове повидло, що вариться за спеціальною технологією, на відкритому вогні у великому казані. Процес триває 7-8 годин, а подекуди й добу. Цукру у традиційний леквар не додають, і після довгого виварювання він виходить густим і ароматним: зі ста кілограмів слив звариться 50 літрів густого леквару.
Програма фестивалю:
7.00 - підготовка, встановлення котлів, миття слив
9.00 - підготовка до процесу варіння лекварю
9.00-19.00 - дегустація та купівля страв з лекварьом (цібере леквар, гомбовці з сливами, калачі, вареники, вертуни з лекварем, сливянка)
13.00 - Конкурс на найсмачнішу угорську страву. Номінації конкурсу:
– бограч-гуляш
– рибна юшка по-угорськи
– гуляш з квасолею
– голубці
14.00 - Урочисте відкриття фестивалю
17.00 - Оголошення переможців з виготовлення національних страв
18.00 - Оголошення переможців з конкурсу варіння лекварю
20.00 - Танці до світанку
економіка 2018-07-20 / 14:46:04
Скільки сливових дерев посаджено цього року,скільки садів,?де,які сорти!?Молодь у культурі садівництва слив!Який район найбагатший урожаями слив.? Дуже любимо сушені,великі сливи!Що кажуть біологи?