Ужгород: Коли "брати менші" стають ворогами...

- Рішення міської влади Ужгорода щодо введення карантину через виявлений сказ у собаки, який покусав ужгородку, набуває розголосу. Думки щодо того, чи є гуманним рішення про відстріл собак, кардинально протилежні. Однак те, що ужгородців треба позбавити неприємних «зустрічей» з бродячими собаками, кажуть усі.
І дійсно, зграї собак тиняються по всьому місту. Та й туристи не дуже тішаться, коли в самому «серці» Ужгорода «відпочивають» собачі зграї. Більше того, зустрічаємо випадки, коли чотириногі поселяються у під’їздах житлових будинків — такі собі охоронці, які починають гавкати, коли мешканець підіймається схо­дами. Однак найбільша загроза полягає в укусах, які спричиняють серйозні травми в людей, а якщо собака ще й хвора на сказ...

Ужгород: Коли "брати менші" стають ворогами...

«Я ВІДЧУЛА НЕСТЕРПНИЙ БІЛЬ, У СИНА ПОЧАЛАСЯ ІСТЕРИКА»

У попередньому номері ми писали, що в Ужгороді оголошено карантин у зв’язку з тим, що мешканку міста покусала хвора на сказ собака. Власне, потерпіла завітала до редакції й повідомила, що її постійно мучить нестерпний головний біль, крім того, через укус собаки вона не може рухати пальцями. За словами жінки, собака спочатку накинувся на її обличчя. А потім вчепився зубами в ліву руку. «Я відчула нестерпний біль, у сина почалася істерика. Спочатку приїхав мій чоловік. Потім прибули лікарі швидкої допомоги... Я почала непритомніти. В травмпункті мені наклали шви і госпіталізували», — розповідає потерпіла. Жінка повідомила, що собака помер через годину-дві після укусу, потім зателефонував ветеринар і сказав, що в собаки констатовано сказ. Тепер жінку чекає тривале лікування (більше року), а вся родина отримує вакцину проти сказу.

Потерпіла розповіла, що собака поселилася у їхньому під’їзді, а її син, із жалю, інколи її підгодовував. Собака призвичаїлася і почала тинятися за хлопчиком, який зрештою приніс пса додому. «Ми любимо тварин, тому й не виганяли, хоча, здається, це була не зовсім бездомна тварина, бо на ній був ошийник. Ми годували собаку, вигулювали. Тварина була ніби спокійною, однак дуже часто в ній проявлялася агресія. Тож ми віднесли її до ветеринарної служби, що по вулиці Минайській, але там нам повідомили, що ознак сказу ця собака не має, не призначили жодних вакцин і зазначили, що пес абсолютно здоровий. Власне мене лякало, що в нього інколи тече слина, але лікарка сказала, що це може бути від голоду. А ми його регулярно годували», — розповідає жінка.

Хоча цю собаку взяли в домівку, почали годувати, доглядати, однак жінка відмовлялася визнати собаку за свою, мовляв, поживе, а далі видно буде. На запитання, чи усвідомлювала вона реальну небезпеку, відповіла: «Звичайно, і я у цьому винна, однак ми хотіли якнайкраще, шкода було собаки».

Факт підтвердив лікар-епізоотолог міської ветеринарної поліклініки Руслан Деркач — «Якщо після укусу собака проживе період карантину (а це 10 днів), то вона не є хворою на сказ, однак у цьому випадку пес помер під час карантину. Ми диференціювали сказ з допомогою клінічного й лабораторного обстеження». За словами ветеринара, востаннє така екстрена подія, коли людину покусала хвора на сказ собака, була зафіксована три роки тому.

МІСТО ОХОПИЛА ЛЕГКА ПАНІКА, КОЖЕН ПО-СВОЄМУ ШУКАЄ ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ

Міська рада планує вирішувати це питання шляхом ізоляції собак аж до відстрілу. Як повідомлялося у попередньому номері «РІО», створюється окремий підрозділ для відловлювання бродячих тварин. На території КАТП облаштують притулок для тимчасового утримання собак і кішок. А на полігоні твердих побутових відходів створять місце для захоронення тварин. Як казав прес-секретар Ужгородскьої міськради Олег Подебрій, уже виділено кошти для закупівлі пневматичної зброї, якою відстрілюватимуть бездомних собак і котів ампулами з отрутою. Також Подебрій попередив, що будь-яка тварина без ошийника чи намордника вважатиметься безпритульною.

Абсолютно протилежної думки дотримується голова правління громадської ор­ганізації «Допоможи дру­­гу» (існує півтора року) Ві­ра Романова. «Всі члени нашої організації мають за мету створити притулок для бездомних тварин. Ми будемо годувати, доглядати, лікувати собак Ужгорода», — запевняє вона. Романова вважає, що собаки мають право на життя, однак не заперечує застосування гуманної евтаназії проти дуже агресивних собак. Також вона мріє про маніпуляційний кабінет для стерилізації собак, оскільки така процедура коштує до 200 грн., а якщо буде така кімната, то, можливо, якийсь ветеринар погодиться робити це за помірну ціну. «Щодо фінансування, то очікуємо підтримки міської влади, а також благодійні внески від членів організації», — висловлюється Романова. До слова, благодійні внески членів організації складають 5 гривень. Покровителька собак навіть пропонує ввести податок, який перераховуватиметься на притулок (!).

До речі, дехто скаржиться на роботу міських ЖРЕРів, мовляв, ця служба повинна займатися собаками. З цього приводу висловилася головна інженерка ТОВ «Добробут» Марія Буглина: «Ми не зобов’язані відловлювати собак і не несемо жодної відповідальності за них. Єдине, що можемо робити, це інформувати відділ комунального господарства, мовляв, на нашій території бігають собаки».

Ветеринар Руслан Деркач вважає, що запобігти сказу можна шляхом вакцинування домашніх тварин, а безпритульним потрібен притулок або ж гуманна евтаназія. Лікар пояснив, що гуманна евтаназія — це введення снодійного, а коли тварина засне, то їй колють препарат, який припиняє всі життєві процеси.

Власне, перед нами постала серйозна проблема. Одні вважають метод відстрілу чотирилапих антигуманним, однак є й такі, які не бачать іншого виходу з ситуації. Та варто замислитися, яких результатів ми досягнемо, якщо створимо притулок. За словами Віри Романової, у ньому зможуть мешкати 20—30 собак. Але ж у місті їх значно більше. За деякими даними, вулицями Ужгорода бігають понад 3 тисячі собак. Крім того, ці собаки будуть перебувати в притулку тиждень-два. А що далі? Знову на «омріяну» волю? Якщо постаратися, то можна збудувати будинок для собак. Однак його постійно треба буде під­­тримувати фінансово. На запитання, скільки утримання притулку коштуватиме, Романова каже: «Взагалі, у мене спеціальність «російський філолог», звичайно, я практикую ветеринарну медицину, однак фінансовий бік — це не моя парафія. Нехай хтось інший цим займається». А дійсно, які потрібні ресурси? Створити притулок, зробити ремонт, тримати все в чистоті, харчі для собак, вакцини, медикаменти, стерилізація, гігієнічні засоби. Варто підрахувати, мабуть, сума буде чимала?.. Якщо одна стерилізація коштує близько 170 грн., а собак дуже багато? Хоча, якщо провакцинувати тварину, зробити стерилізацію, а потім відпустити на волю, то де гарантія, що ця собака у пошуках харчів тебе не вкусить. А це може бути щось на кшталт глибоких ран, сильних кровотеч, розірваних джинсів. Крім того, різні інфекції й той таки сказ. Лікування після такого укусу тривале. До того ж вакцини мають свою побічну дію. Як каже п. Деркач, інколи вакцина може викликати певну реакцію, наприклад, анафілактичний шок.

Ми вирішили запитати мешканців Ужгорода, що ж вони пропонують робити з собаками.

Оксана Сташак, вчителька

Вбивати собак — це надто жорстоко. Однак однозначно треба щось робити, бо в нашому дворі дуже багато чотирилапих, і вранці, йдучи на роботу, страшно повз них проходити. Я вважаю, що треба зробити притулок для бродячих собак або ж їх ізолювати від людей якимось чином, аби вони не розмножувалися.

Юрій Дір, пенсіонер

Був свідком, коли жінка йшла з дитиною і собака намагалася чи то вкусити, чи то гратися з тим хлопчиною. Дитя зля­­калося й почало плакати. А на площі Кирила і Мефодія, а біля міськвиконкому, а поряд з культпросвітнім училищем — всюди собаки. Тож треба вжи­ти заходів, щоб ізолювати цих собак, наприклад, ме­тодом гу­манної ев­таназії. Зви­чайно, можна ство­­рити притулок, однак цих тварин треба буде лікувати, годувати, а це, мабуть, надто дорого.

Валерій Бахтєєв, тренер з гімнастики

Відверто кажучи, наразі не бачу жодного виходу з ситуації. І відстрілювати негуманно і хтозна, чи можливо створити справжній притулок, адже в ньому можна поселити 10—20 тварин, а в нас у місті їх значно більше. Та й у самих людях проблема, бо дуже часто вони викидають своїх улюбленців на вулицю.

Василь Качур, ко­лишній держслужбовець

Нехай компетентні особи переймаються питанням, як позбавитися собак. А взагалі чотирилапих треба стерилізувати, щоб не розмножувалися. Є спілка, яка займається цим питанням, є люди, в чиїх руках господарство міста, нехай вони разом вирішать цю проблему.

Маріанна Буда, ме­неджер

Головне — не від­стрілю­ва­ти собак, ад­же це негума­нно. Треба їх вивозити кудись, створювати притулки і взагалі дбати про тварин.

Іван Сатмарі, пен­­сіонер

— Я обома руками за найрадикальніші заходи. Комусь шкода собак, а мені, в першу чергу, шкода людей, яких ці собаки кусають.

ДО ТЕМИ

Коли ми бачимо ворожу собаку, то спрацьовує рефлекс — тікати. Дещо хибна думка, бо в такому разі пес входить у роль мисливця і починає наздоганяти безневинну людину. Варто просто зупинитися, тоді й собака зупиниться. Не треба кричати, жбурляти каменем чи палицею. Тут треба діяти на психологічному рівні. Можна зіграти роль люблячого хазяїна. Тоді й собака змінить своє ставлення.

Якщо ж собака вкусив, то прислухайтеся до цінних порад медсестри антирабічного кабінету міської лікарні Марії Касич. «Спочатку треба промити рану господарським милом, аби пінилося. Такий метод може запобігати вірусам. Потім промити рану під проточною водою», — радить Марія Іванівна. Як відомо, ні в якому разі не застосовувати перекис водню, навпаки застосувати йодну настойку. Краще, щоб рана залишалася відкритою. Якщо це не домашня собака — до спеціалістів антирабічного кабінету

(№ 28 у міській лікарні, працює цілодобово). Там нададуть допомогу, крім того, обов’язковою є вакцинація. Також лікар може госпіталізувати потерпілого в разі такої потреби і призначити відповідне лікування.

Ще одне, любі читачі, якщо у вас вдома є собака, то за порадою ветеринарів, треба зробити всі необхідні вакцинації, аби згодом собака не захворіла. На жаль, за словами п. Деркача, бездомним собакам вищевказаних процедур не роблять, оскільки хтозна, з ким ця тварина буде контактувати в подальшому. «Ну введемо ми вакцину, а далі що? Вона може гуляти з невідомими дикими тваринами й підчепити той самий сказ», — пояснює ветеринар.

І ще, зауважте, якщо ви годуєте собак, то ви вже їх приручаєте, адже собака психологічно шукає господаря, друга. А якщо ми даємо харчі чотирилапому, то автоматично стаємо його друзями. Дуже часто тварину сприймають як іграшку — погрався і викинув. Згодом собаки дичавіють, стають агресивними й починають кусати. Власне, не забуваймо відомий вираз: «Ми завжди несемо відповідальність за тих, кого приручили»...

Евеліна Гурницька, РІО
01 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини