Єхануров презентував програму протипаводкового захисту Тиси

Єхануров презентував програму протипаводкового захисту ТисиНа презентації виступали міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Балога, голова облдержадміністрації Олег Гаваші, голови райдержадміністрацій, голови сільських та селищних рад, начальники управлінь ОДА.

Територія Закарпатської області за географічним положенням та кліматичними умовами належить до зони розвинутої зливової діяльності, де протягом року неодноразово за короткі проміжки часу рівень опадів досягає 100 і більше міліметрів, що є причиною формування значних, часто катастрофічних за своїми наслідками паводків.
Крім природних факторів, великий вплив на виникнення та формування паводків має техногенне навантаження, викликане зменшенням на значних ділянках площі стиглих лісів та зміною їх видового складу, забудовою та результатами господарської діяльності на водозборах.
Багаторічний аналіз матеріалів спостережень за паводками на річках області свідчить, що боротьба з їх негативними, а іноді й катастрофічними наслідками ведеться вже понад 100 років. Останні катастрофічні паводки на річках області (листопад 1998 та березень 2001 років) спричинили збитки народногосподарському комплексу області на суму понад 1,1 млрд. гривень. Сумарні ж збитки від паводків у післявоєнний період в актуалізованих цінах становлять майже 4 млрд. гривень.
Експлуатація існуючих у Закарпатській області протипаводкових гідротехнічних споруд розпочалася ще у XVIII столітті. Деякі з них потребують реконструкції та капітального ремонту. Дамби різної висоти не створюють єдиного комплексу, який міг би забезпечити надійний протипаводковий захист, а їх конструкція не відповідає сучасним технічним вимогам.

Проблема також полягає в тому, що наявна інфраструктура та стан гідротехнічних протипаводкових споруд Закарпатської області не забезпечують захист населення, виробничих об’єктів та сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод, пов’язаної з природними умовами (гідрометеоситуація, геологічні та гідрогеологічні умови, сейсмічна активність у тектонічних зонах) та техно-генними факторами формування і проходження паводків у басейні р. Тиси.

Результати аналізу причин виникнення надзвичайних ситуацій з катастрофічними наслідками, зумовлених підняттям рівня води в р. Тисі та її притоках у Закарпатській області, свідчать про необхідність комплексного підходу до розв’язання цієї проблеми.

На виконання доручення Президента України від 11.03.2001р. з метою визначення заходів із запобігання негативного впливу паводків Держводгоспом України була розроблена „Схема комплексного протипаводкового захисту басейну р. Тиса в Закарпатській області”. Для реалізації передбачених Схемою протипаводкових заходів Держводгоспом була розроблена принципово нова за своїм змістом і напрямами „Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002 - 2006 роки та прогноз до 2015 року” (далі Програма), яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 року № 1388. В цій Програмі передбачено реалізувати визначені Схемою генеральні напрями протипаводкового будівництва, які передбачають комплексний підхід до вирішення проблеми, враховуючи світовий досвід протипаводкового захисту, оснований на регулюванні та управлінні паводковим стоком за допомогою спеціально створених паводкорегулюючих ємностей, польдерів і гідротехнічних споруд.

Разом з цим, одним із головних завдань, які має вирішити Програма, – це прогнозування паводків і зон затоплення, оперативне оповіщення всіх учасників водогосподарського комплексу басейну р. Тиса про загрозу виникнення та проходження паводків, а головне – управління ними, чого досі не передбачала жодна протипаводкова програма по Закарпатській області.

Необхідно відзначити, що принципово нові технічні рішення Програми схвалені сусідніми країнами – учасницями Водного форуму басейну р. Тиса, що є також важливим кроком у розвитку добросусідських відносин Притисянських країн.
Загальна вартість передбачених Програмою заходів на 2002-2015 роки становить 1 433, 5 млн. грн.
Аналіз стану виконання Програми з початку її реалізації (2002 рік) свідчить, що станом на 1 січня 2006 року вона профінансована лише на 13 % від необхідних обсягів, передбачених на цей період. З видатків державного бюджету, у сумі 350,5 млн. грн., фактично профінансовано лише 46,4 млн.гривень.

З огляду на викладене, можна дійти висновку, що таке фінансове забезпечення Програми, яке відбувалось з початку її реалізації, дозволяло лише підтримувати існуючі протипаводкові споруди в задовільному технічному стані. Для будівництва ж нових протипаводкових споруд і створення сучасного протипаводкового комплексу, передбаченого програмою, цих коштів явно не вистачало.

Враховуючи вищевикладене, з ініціативи Закарпатської облдержадміністрації та підтримки МНС України на доручення Кабінету Міністрів України №11022/1/1-05 від 17.03.2005р. Держводгоспом України „Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2002 – 2006 роки та прогноз до 2015 року” була суттєво доопрацьована, в неї внесені зміни, що відповідають умовам сьогодення, виділені об‘єкти та роботи, які виконуватимуться відповідно до встановленої черговості в залежності від обсягів фінансування. Вартість робіт приведена до цін 2005 року. Зміненою Програмою також визначено заходи, у здійсненні яких зацікавлені сусідні країни (Угорщина, Словаччина, Румунія).

Пріоритетними завданнями зміненої Програми є:
- встановлення зон можливого затоплення паводками різної повторюваності на основі сучасних геодезичних та математичних методів розрахунків;
- створення принципово нової системи протипаводкових споруд;
- проведення реконструкції існуючих гідротехнічних споруд для підви-щення їх стійкості та експлуатаційної надійності, що в комплексі з проти-паводковими ємностями спеціального призначення забезпечить інженер-ний захист об'єктів і населення під час проходження високих паводків;
- контурно-меліоративна організація території на водозборах;
- проведення реконструкції мостів, переходів та водопропускних споруд на автошляхах та залізниці;
- запровадження заборони на будівництво житлових і виробничих об'єктів у зонах можливого затоплення;
- впровадження екологічно безпечних технологій ведення водного, сільського та лісового господарства з дотриманням вимог Водного, Земельного та Лісового кодексів, інших нормативно-правових актів;
- здійснення моніторингу якісних та кількісних показників водних ресурсів та інше.

Загалом на виконання Програми на 2006-2015 роки необхідно виділити з держбюджету близько 2472 млн. гривень, що на 1039 млн. гривень більше вартості попередньої Програми. Фінансування Про-грами в обсягах значно менших, ніж передбачається, призводить до збільшення її вартості.

Кабінет Міністрів України Постановою від 13 лютого 2006 року №130 затвердив змінену Програму, реалізація якої на період до 2015 року дасть змогу захистити 500 населених пунктів, 2600 виробничих об'єктів, 200 тис. гектарів сільськогосподарських угідь (що в умовах малоземелля Закарпаття є дуже важливим) і створить безпечні умови для проживання населення та ведення господарської діяльності у Закарпатській області. Це також відкриває мож-ливості для паралельного розроблення Програми по використанню гідроенер-гетичного потенціалу річок області, який складає 1/4 частину всього гідроенергетичного потенціалу держави.

Державним замовником Програми є Держводгосп, який звітує перед Кабінетом Міністрів України про її виконання.

Відповідальними за виконання Програми за напрямами є:

Закарпатське обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству Держводгоспу України – проектування, будівництво та реконструкція протипаводкових об’єктів, регулювання русел річок, наукове супроводження Програми та ведення моніторингу якісних та кількісних показників стану водних ресурсів;
Мінтрансзв’язку – проектування, будівництво та реконструкція мостів, підпірних стінок та інших інженерних споруд залізниці;
Укравтодор – ремонт і будівництво автомобільних доріг;
Держгідрометеослужба МНС – підтримання в належному стані та створен-ня нових систем спостереження, збору, обробки, передачі гідрометеорологічної інформації та прогнозування паводків;
Держкомзем – землеустрій та здійснення протиерозійних заходів;
Закарпатська облдержадміністрація – відселення з паводконебезпечних районів та проведення робіт з проектування, будівництва та реконструкції протиселевих споруд.

Згідно з Законом України „Про державний бюджет України на 2006 рік” на реалізацію заходів Програми передбачено виділення коштів по всіх -замовниках у сумі 80,9 млн.гривень, з них по Держводгоспу України – 70,9 млн. гривень.
04 березня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини