Освітяни закарпатських ОТГ ознайомилися з концепцією та практикою Нової української школи (ФОТО)

Закарпатські школи поки що фінансово-матеріально не готові до впровадження Нової української школи (НУШ) для початкової освіти, однак ентузіазм та бажання вчителів змінюватися викликає впевненість, що з часом освітня реформа обов’язково буде втілена в життя.

Освітяни закарпатських ОТГ ознайомилися з концепцією та практикою Нової української школи (ФОТО)

Такий висновок можна зробити за підсумками семінару «Новації законодавства в сфері освіти. Особливості надання освітніх послуг в умовах реформування», який відбувся вчора, 26 червня, в приміщення Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

Захід пройшов за сприяння програми «U-LEAD з Європою».

У ході семінару радник з муніципальних послуг Павло Рябоконь презентував всебічний аналіз нового Закону про освіту. Зокрема, він звернув увагу учасників на статті закону про управлінську та фінансову автономію освітніх закладів, ключові зміни у підході до навчання учнів, інклюзивну освіту, можливість школярів складати собі навчальний план. 

Заступник директора Ужгородської ЗОШ №8 Ольга Урста, яка в попередньому навчальному році брала участь в освітньому експерименті впровадження Нової української школи для двох перших класів, поділилася досвідом школи у створенні освітнього простору, який передбачає новий Закон про освіту. До прикладу, за новими вимогами навчальний клас повинен бути розділений на 7 зон – навчальну, зону відкриттів, зону новин та інші. В приміщеннях радянської забудови реалізувати таке виявилося непростим завданням. Зрештою, у ЗОШ №8 вибрали найнеобхідніші зони і створили в класі їх стільки, скільки дозволив розмір приміщення. 

Пані Ольга визнала, що перший навчальний рік за новою програмою видався доволі непростим. В першу чергу для класних керівників експериментальних класів. Зрештою, це було очікувано. Але потішило, що батьки сприйняли нову форму навчання для своїх дітей з величезним ентузіазмом. Перед стартом навчального року їх попередили, що класи братимуть участь у експерименті і, якщо хтось проти, може перевести свою дитину до класу з традиційною формою навчання. Не відмовилися жодні батьки. Більше того, коли батьки першачків з інших класів дізналися про експеримент, багато хто з них звертався до керівництва школи з проханням перевести їх дітей в експериментальні.

Ольга Юрик, сертифікований тренер по Новій українській школі МОН України, представила учасникам семінару концепцію Школи. Вона озвучила основні відмінності нової системи освіти від старої та презентувала дослідження провідних педагогів, які доводять перевагу такої системи освіти. 

Ознайомлення з НУШ продовжилося безпосередньо в експериментальних класах ЗОШ №8, де Ольга Юрик презентувала декілька інтегрованих вправ із серії «Я пізнаю світ». Учасники також ознайомилися з методами ведення уроків за новою системою. 

З 1 вересня Нова українська школа починає реалізовуватися у всіх перших класах України, тому учасники навчання, вчителі початкових класів, директори, представники управлінь та відділів освіти об’єднаних територіальних громад, зацікавлено вивчали досвід ЗОШ №8, щоб перейняти його при підготовці класів в своїх школах та старту роботи з першачками з 1 вересня. 

На завершення навчання Ольга Урста та Ольга Юрик подарували учасникам методичну літературу МОН України стосовно організації освітніх просторів та навчального процесу.  

 
27 червня 2018р.

Теги: освітяни, школа, концепція

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини