У 2017-2018 до місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті звернулися понад 80 внутрішніх переселенців

У Ресурсному центрі підтримки та супроводу внутрішньо переселених осіб в Закарпатській області ГО «Справа Кольпінга в Україні» в Ужгороді відбулася панельна дискусія «Чи є Закарпаття дружнім до ВПО?».

У 2017-2018 до місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті звернулися понад 80 внутрішніх переселенців

У заході  взяли участь представники Закарпатської обласної служби зайнятості, Департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА, Управління забезпечення прав людини Нацполіції, громадських організацій, які працюють із внутрньо переселеними особами (ВПО), внутрішні переселенці та представники ЗМІ. 

Серед учасників –  і представники Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області. Зокрема, заступник директора Лариса Фучко  поінформувала присутніх про правову підтримку та надання вторинної правової допомоги вимушеним переселенцям на Закарпатті зазначивши, що  упродовж 2017-2018 років до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернувся 81 внутрішній переселенець, 59 з яких -- за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги. Наразі є вже 17 успішно вирішених справ. Л.Фучко запросила представників державних структур до співпраці щодо інформування ВПО про їхнє право на правовий супровід за рахунок держави, та розповіла про проект «Я маю право!», який сприяє підвищенню правової свідомості громадян та навчає як самому захищати свої права у випадку їх порушення.

Учасники дискусії обговорили проблемні питання, які виникають у процесі інтеграції ВПО на Закарпатті та ознайомилися з висновками громадської  експертизи, ініціатором якої стала ГО «Закарпаття – Донбас», щодо виконання органами державної влади та місцевого самоврядування постанови Кабміну «Про затвердження  комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з ТОТ та районів проведення АТО в інші регіони України». 

Презентуючи експертні висновки, представник ГО «Закарпаття – Донбас» Тетяна Хорошилова зазначила, що даною експертизою оцінювалися  діяльність Закарпатської ОДА, Ужгородської  та Мукачівської РДА, Ужгородської міськради, ефективності прийняття й виконання рішень, програм , реалізації владних повноважень з питань виконання законодавства щодо підтримки ВПО. Експертиза дає підстави стверджувати, що департаментом соцзахисту населення ОДА проводиться відповідна робота по забезпеченню виконання законодавчих актів, які регламентують порядок взяття на облік, призначення і виплату соціальних допомог тощо. Зокрема, у держбюджеті на 2018 рік для надання Закарпатській області державної підтримки на виконання програми «Доступне житло» передбачено  1382114  гривень для будівництва житла для учасників АТО та ВПО. У 2017 році 208 дітей внутрішніх переселенців було оздоровлено за рахунок коштів обласного бюджету, у т.ч. за рахунок програми «Турбота», у 2018 році оздоровлення продовжується.   

Проте виконані заходи не вирішують основних соціально-побутових проблем ВПО, розв’язання  яких потребує значних фінансових витрат: врегулювання оплати ВПО за комунальні послуги - розмір щомісячної адресної допомоги не покриває витрат на оплату житлово-комунальних послуг, вирішення житлових питань ВПО – громадяни втратили житло і не отримують компенсації за нього та не мають можливості придбати його в будь-який законний спосіб,     медичната психологічна допомога членам сімей ВПО – безкоштовне надання такої допомоги є дуже проблемним.

Звіт фокус-групи підтверджує ці основні проблеми. У висновках йдеться про те, що практично всі переселенці вважають наявність постійного житла ключовим фактором своєї стабільності  як економічної так і культурно-територіальної та соціально психологічної. А можливість вирішення цієї проблеми більшість оцінює досить скептично. Учасники озвучили потребу у створенні прозорих механізмів контролю та принципу адресності допомоги для ВПО, залучення громадськості з числа ВПО, у т.ч. громадських організацій, як до процедур розподілу бюджетних коштів, так і до прямих контактів із донорами небюджетних коштів.

За результатами дослідження прийнято експертні пропозиції. Зокрема, вирішено звернутись до Кабміну України щодо розробки нової програми підтримки ВПО на 2018-2020 роки, в якій передбачити  посилення розділів, орієнтованих на більш повну реалізацію право переселенців на житло,  створення реєстру об’єктів нерухомості з метою використання різних варіантів забезпечення житлом ВПО, розроблення та впровадження механізму компенсації за рахунок коштів держбюджету вартості зруйнованого та втраченого житла в зоні проведення АТО,  надання безвідсоткових банківських кредитів для осіб з числа ВПО та відшкодування відсотків банківським установам за рахунок коштів держбюджету тощо.

 

Оксана Дудаш

27 червня 2018р.

Теги: переселенці, допомога, бюро, центри

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини