Через невідповідність стандарту ведення лісового господарства принципам і критеріям FSC відкликано і призупинено сертифікати двох закарпатських лісгоспів

Активне у інформаційних розсилках для ЗМІ Управління лісового і мисливського господарства в Закарпатській області (керівник – Валерій Мурга) про це воліє не згадувати

Через невідповідність стандарту ведення лісового господарства принципам і критеріям FSC відкликано і призупинено сертифікати двох закарпатських лісгоспів

Як повідомляє ГО "Екосфера", "на Закарпатті розпочався сертифікатопад FSC". І стартував він з лісових господарств Тячівщини, де останнім часом зафіксовано найбільші, по суті – вражаючі, порушення.

Так 25 травня 2018 року був відкликаний сертифікат FSC у ДП "Брустурянське лісо-мисливське господарство" за кричущу невідповідність стандарту ведення лісового господарства принпипам і критеріям FSC. Статус їхнього сертифкату SGS-FM/COC-011136 – Terminated (Припинено).

Другим несертифікованим держлісгоспом стало ДП "Мокрянське лісомисливське господарство": дію їхнього сертифікату SGS-FM/COC-010971 призупинено через ті самі причини. Це означає, що там мають ще шанс виправити свої невідповідності, але не мають права маркувати свою продукцію маркою FSC. Статус їхнього сертифікату – Suspended (Призупинено).

Обидва лісгоспи зуміли покористуватися сертифікатом лише один рік із п'яти.

Орган сертифікації видає сертифікат на 5-річний термін і щороку здійснює наглядовий аудит для підтвердження високого стандарту господарювання у лісах.

Лісова опікунська рада (Forest Stewardship Council, FSC) – неурядова, некомерційна членська організація, яка була заснована в 1993 році групою екологічних організацій, лісових компаній, трейдерів та лісових профспілок.

За 20 років свого існування Лісова опікунська рада створила систему добровільної лісової сертифікації, яка просуває екологічно відповідальне, соціально вигідне і економічно життєздатне управління лісами в світі.

FSC зарекомендувала себе як ефективний інструмент, що постійно змінює ринок і пропонує людям впливати на охорону навколишнього середовища через свої споживчі рішення.

Сертифікація за системою FSC працює уздовж всього ланцюга від лісу до споживача і сприяє поліпшенню в економічній сфері, розширює права і можливості суспільства, підвищує якість навколишнього середовища.

25 червня 2018р.

Теги: сертифікат, лісгосп

Коментарі

Турист 2018-06-26 / 01:14:18
Смішно. Це їм як мертвому припарка.
Насправді, Валєра і його лісники мають у в'язниці сидіти.

dfgjn, 2018-06-25 / 20:24:42
Да в гробу в білих тапочках лісники бачили ті сертифікати. Їх вимагають лише деревообробні заводи ІКЕЇ з Румунії. Алівий ліс ви все рівно не продасте туди. Лівий ліс - це внутрішній ринок. А сертифікати отримували - бо так директорам наказали з Агенства, яке прикриває власну жопу: от бачите, у нас все лісове господарство по ФСЦ, хоча гори вже майже лисі...

100ronnij 2018-06-25 / 19:26:52
Я у шокови !!!

nana 2018-06-25 / 18:05:46
Відсутність сертифікату - це неможливість продавати ліс в ЄС, а відтак - можливості рубати бабло безкарно. Браво, екологи! Може хоч трохи лісу залишиться нашим дітям.

пішохід 2018-06-25 / 12:53:38

Я в шоці! Інет повний приватними фото та репортажами простих людей про лисі гори Закарпаття. А відкликані тільки 2 ліцензії лісгоспів В.Мурги!(((
Пане Кравець, майте совість та назвіть ХОЧ ОДИН ЛІСГОСП Закарпаття, який ПОВНІСТЮ відповідає міжнародним сертифікатом?
Да, я особисто поїду туди і проведу прямий ефір у Ютюбі, який покаже, що ваші сертифікати "авансом" Закарпаттю - це ганьба та профанація світового товариства захисту навколишнього середовища (лісів)!

Мішо Яроцький 2018-06-25 / 10:43:38


Хамтво і перехід на особистості. Коментуйте інформацію по суті. Коментар видалено. Адмін


Оксана 2018-06-25 / 08:34:11
Панове лісники. Ви, як і всі, хто працює у сфері лісового господарства, лісопереробки та лісової політики, добре знаєте, що УСІ сертифікати FSC надані вам авансом. Тим не менше, за весь 13 період сертифікації закарпатських лісгоспів практика ведення лісового господарства дуже мало наблизилася до високого стандарту FSC. Тому, на мій погляд, така ситуація із сертифікатими матиме продовження. На жаль, в Україні, це поки-що єдиний механізм впливу на те, що сьогодні діється в лісах Карпат. На правоохоронні органи вже давно ніхто не покладає жодних надій.

До речі, панове лісники. FSC-сертифікація є добровільною. Вас ніякий Кравець не змушував проходити процедуру сертифікації й отримувати сертифікат. Ви це зробили добровільно і добровільно взяли на себе зобов'язвання сумлінно і чесно вирощувати та охороняти народне майно. Тому поняття на самих себе, бо не впоратись...

килотьщо 2018-06-25 / 07:34:56
Сертифікація - це чергова профанація і паразитство на наших лісах. Такий собі п.Кравець придумав схему (вірніше скозлив у європейських пратнерів, бо придумати щось самому слабо) як здоїти кожний більш-менш "багатий" лісгосп та еспортноорієнтовані підприємства України на 1,5-3 тис. баксів. Виписуєш бумажку і дозволяєш ставити абрівіатуру з 3-х букв на накладних нічого не роблячи і вуаля - ти в дамках! А при бажанні ще трохи підзароботи можна і відкликати, призупинити дію сертифікату.
А по факту нічого нового в його "новшествах" нема. Все, що прописано в "сталому веденні лісового господарства" вже більше 100 років тому описано класиками лісової науки, та закріплено в законодавчих актах, в т.ч. Лісовому Кодексі. Але за активного лобіювання міжнародних організацій та самого Кравця впровадили дану схему здирництва.

читач 2018-06-25 / 05:42:08
Тут потрібно не тільки припиняти сертифікати, а й судити керівників за таку нанесену непоправиму шкоду Карпатам

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини