Закарпатські школярі писатимуть п'єсу для провідних режисерів та акторів України

У рамках театрального соціально-культурного проекту "Class Act: Схід-Захід – 2018" підлітки з Авдіївки і Чопа напишуть п'єси, які на сцені втілять провідні режисери та актори.

Закарпатські школярі писатимуть п'єсу для провідних режисерів та акторів України

Прем'єра вистави за п'єсами підлітків міста Чоп та Авдіївка у рамках проекту Class Act відбудеться у Національній музичній академії ім. Чайковського

Куратором проекту є український драматург та сценарист Наталія Ворожбит, автор сценаріїв до стрічок "Кіборги" і "Дике поле". 

Головним режисером проекту стане Максим Голенко. У виставі візьмуть участь такі зірки театру і кіно, як Римма Зюбіна, Олексій Вертинський, В'ячеслав Довженко, Анна Кузіна, Роман Ясиновський, Тетяна Міхіна. Музику до вистави створить дует кінокомпозиторів Антона Дегтярьова і Володимира Бабушкіна Ptakh_Jung.

Нікола Маккартні, засновниця Class Act та професорка Школи літератури, мов та культур у Единбурзькому Університеті/ School of Literatures, Languages and Cultures, University of Edinburgh, вже сьогодні прибуде до Києва, аби здійснювати проект в Україні. 

Як розповіла драматург і куратор проекту Class Act: Схід-Захід Наталка Ворожбит, . "З цим британським форматом я знайома давно, але в Україні ми почали його робити тільки три роки тому. Нагадаю коротко, що це за такий Class Act, який часто називають Class Art, що по суті теж вірно, але не так точно, бо аct – це діяти. Ми відбираємо двадцять підлітків з різних регіонів України, привозимо їх до Києва, під кураторством професійнийх драматургів вони пишуть п’єси, потім професійні режисери і актори ставлять їх на великій сцені. Чому ми це робимо? Це спосіб знайти потенційних драматургів в драматичних місцях нашої країни. Написання п’єс, проговорювання важливих тем має творчий і терапевтичний ефект, підвищує самооцінку підлітка. Це спосіб відкрити один одному Схід і Захід України, зруйнувати стереотипи, які поселені в наших головах телебаченням, вихованням тощо. Це популярізація соціальних проектів. Ми бачимо, як добре працює цей формат і хочемо, щоб його підхопили інші творчі люди по всій Україні. Це спосіб об’єднати різних акторів і режисерів на одному майданчику".

Цього року учасниками проекту є школярі з Донецької і Закарпатської областей – міст Авдіївка і Чоп. 

3-го липня відбудеться вистава. Вона складатиметься з 10 п’єс, написаних юними драматургами під кураторством драматурга із Шотландії Ніколи Маккартні. П’єси будуть поставлені нашими досвідченими талановитими режисерами (головний режисер Максим Голенко). У виставі будуть зайняті найкращі українські актори. Створюватиме музику для вистави прекрасний Ptakh_Jung.

"Відбудеться все це на сцені Консерваторії. Ми ще не знаємо, про що будуть п’єси, але враховуючи минулорічний досвід – це буде велика різнобарвна картина нашого суспільства очами підлітків, з гумором, сльозами, протестами і любов’ю. Щоб потрапити на виставу потрібно зареєструватися на нашій сторінці. Реєстрацію буде відкрито приблизно за тиждень до прем’єри. Слідкуйте за нашою сторінкою, лайкайте і поширюйте новини. А я особисто хвилююсь як вперше. 23-го червня приїдуть наші учасники – дивитимуться один на одного насторожено і підозріло, не підозрюючи який в них попереду надзвичайний досвід", - розповіла Наталка Ворожбит.

23 червня 2018р.

Теги: школярі, п'єса, режисери, актори

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини