Соліст Закарпатського народного хору Олександр Товт помер, коли повернувся додому з Угорщини у відпустку

Мертвого сина знайшла мама, якій він зателефонував і поскаржився на самопочуття

Соліст Закарпатського народного хору Олександр Товт помер, коли повернувся додому з Угорщини у відпустку

18 червня раптово пішов з життя артист, соліст Закарпатського народного хору, 40-річний Олександр Товт. Помер на самоті в своїй квартирі в Ужгороді.

"На обід він зателефонував мамі. Сказав, що йому дуже зле. Мама живе в селі Ракошино Мукачівського району. Вона одразу кинулась їхати до Ужгорода. Але не встигла… Знайшла сина мертвим", - розповіла колега та друг Олександра, солістка Закарпатського народного хору 32-річна Ольга Свида.

Причина смерті поки встановлюється. Рідні чекають на результат медекспертизи.

"Щойно розмовляла з мамою Саші. Питала, що ж сталося. У відповідь почула: може серце, а може підшлункова. Пам'ятаю, 1,5 року тому він хворів. Дуже схуд. В подробиці вдаватися не хотів", - додала Ольга.

Олександр Товт останнім часом працював перекладачем у Будапешті. Угорська була його другою рідною мовою. До Ужгорода повернувся 3 тижні тому, у відпустку.

"Востаннє ми з ним бачилися на концерті нашої колеги Мирослави Копинець. Вони з Сашою разом співали в дуеті. Я й подумати не могла, що це буде наша остання зустріч".

Ольга Свида познайомилася з Олександром ще 7 років тому. Каже: одразу подружилися. Із перших днів роботи в Закарпатському народному хорі співала з ним у дуеті. Разом їздили на гастролі за кордон.

"Він був дуже щирий, галантний та уважний до жінок. Завжди усміхнений і відкритий. Надзвичайно вірний друг. Коли в мене були якісь проблеми, то одразу біг на допомогу".

В Закарпатському народному хорі Олександр Товт був тенором і провідним солістом. Коли співав угорських пісень, то його завжди викликали "на біс" - згадує Ольга. Його любили не тільки колеги-артисти та глядачі, але й студенти Ужгородського державного училища, де займався викладацькою діяльністю.

"Сьогодні на репетиції Закарпатського народного хору горіла свічка біля портрету Олександра Товта. Ніхто не співав. Усі плакали. Ніхто не чекав такого. Я й досі не можу повірити, що Саші нема. Недоспівав свою пісню", - розповіла Ольга Свида.

Олександр Товт народився 29 березня 1978 року в селі Ракошино Мукачівського району Закарпатської області. З дитинства любив співати. До музичної школи записався сам, бо батьки не хотіли туди віддавати.

"Моя бабуся з батькового боку мала хороший слух, чисте інтонування, в мами гарний голос – народний низький альт. Але в родині спів не вважали за можливе покласти в основу професії, батьки розцінювали це лише як захоплення. Тож навіть у музичну школу я записався сам: батьки не хотіли мене туди віддавати, пам'ятаючи невтішний досвід сестри, яка після року навчання залишила заклад. Вважали: якщо дівчинка не захотіла опановувати музику, то хлопець і поготів не виявить інтересу",- ділився спогадами Олександр Товт.

1995 року вступив до Ужгородського державного музичного училища, а згодом став студентом Національної музичної академії України ім. П. Чайковсього. Навчався на вокальній кафедрі. Закінчив за класом "оперно-камерний спів" у старшого викладача Любові Крижановської.

Олександр Товт був солістом Закарпатської обласної філармонії, Закарпатського народного хору, колективу Гармонія. Працював ведучим ракового шоу на телеканалі Тиса-1.

"Пропозиція працювати на телебаченні надійшла саме після моєї участі у проекті "Шанс" на телеканалі "Інтер". Спробував себе ведучим. Сподобалося. Потім вів програму "Доброго ранку, Закарпаття". Припинив працю в журналістиці, бо важко стало фізично поєднувати її із заняттям музикою. Настав час, коли треба було визначитися. Оскільки мене більше тягне до співу, то віддав перевагу йому", - пригадував артист.

Окрім того, Олександр Товт викладав спів в Ужгородському державному музучилищі. Є лауреатом численних міжнародних конкурсів. Виконував як оперні партії, так і народні пісні. Про свій репертуар колись казав:

"Більше уваги приділяю камерній і народній музиці. Дуже люблю старовинне вокальне мистецтво ХVII–XVIII століть: ораторії, реквієми, сольні партії великих форм, концертні арії. Особливо подобається вокальна органна музика. Також люблю оперні арії, камерну романтичну музику, зокрема романси Чайковського, Рахманінова, Надененка, Косенка, німецьких романтиків Шуберта, Шумана, Штрауса"

Останнім часом працював перекладачем в Будапешті, оскільки вільно володів угорською та словацькою мовами.

Прощатимуться із закарпатським співаком у п'ятницю 22 червня в його рідному селі Ракошино Мукачівського району. Поховають на кладовищі біля батьківської хати.

Gazeta.ua

21 червня 2018р.

Теги: Олександр Товт, смерть

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини