По досвід створення ОТГ закарпатці їздили до сусідів-львів’ян

Минулої п’ятниці представники місцевого самоврядування Закарпатської області - учасники навчального візиту у рамках програми «Маршрути успіхів» відвідали Вільшаницьку сільську і Новокалинівську міську громади Самбірського району Львівської області.

По досвід створення ОТГ закарпатці їздили до сусідів-львів’ян

У с. Вільшаник учасників візиту гостинно приймали у сучасному «Народному домі», який після статусу «довгобуду» тривалістю у 25 років, став до ладу минулого року завдяки фінансуванню програм підтримки ОТГ. Голова Вільшаницької ОТГ Любов Ковалик розповіла, що їхня громада була створена у 2015 році. Сьогодні до неї належать 9 населених пунктів колишніх двох сільських рад у яких проживає 3119 осіб, а площа – 79.1 кв. км. Діяльності громади активно сприяють голови райради і РДА, У перший рік для потреб громади держава виділили на розвиток інфраструктурних об’єктів 2 7 млн. грн., у 2017 – 1.7 млн. грн, у цьому – 1.2 млн. грн. За ці гроші зробили капітальний ремонт школи у с. Монастирець, який включав утеплення фасаду, заміну вікон, дверей і підлоги, євроремонт класних і побутових приміщень, встановлено нову систему опалення. На приміщеннях клубів і Народних домів в усіх селах громади перекрили дахи та встановили нові вікна і двері, відремонтували медичні заклади. У с. Вільшаник нарешті добудували і обладнали Народний дім, звели спортмайданчик з штучним покриттям, проклали тротуари, а цьогоріч 1 вересня планують вперше за усю історію села відкрити дитячий садочок на 60 місць. 

Голова Новокалинівської міської ради Богдан Юзвяк  розповів гостям про місто Новий Калинів кожен сьомий житель якого є учасником бойових дій на сході України, історію створення ОТГ та особливості організації її сьогоднішньої успішної  життєдіяльності.

Найперше, на чому зауважили закарпатці спілкуючись упродовж двох днів навчального візиту з керівниками ОТГ та Самбірського району - сприяння в утворенні об’єднаних громад райради, РДА та Львівської ОДА. Голова Самбірської районної ради Віталій Кімак, керуючий справами райради Михайло Павлючик, голова РДА Ми кола Фрей детально розповіли закарпатцям про започаткування та розвиток об’єднавчих процесів у Самбірському районі, проблеми і труднощі, з якими довелося стикнутися уже на самому початку шляху. «Районна рада і райдержадміністрація активно підтримували процес децентралізації, - каже В. Кімак. - Ми самі активно їздили по селах, у сільських клубах зустрічалися з головами місцевих рад, жителями сіл, роз’яснювали суть децентралізаційних процесів і переконували, що у нас іншого шляху для глибинних змін у розвитку населених пунктів немає». 

Голова Самбірської РДА Микола Фрей розповідає, що у перші роки реформування район опинився у досить складній ситуації, адже лише одна Новокалинівська ОТГ забрала з районного бюджету 45% ПДФО. У 2016 році на першочергові заходи району бракувало 20 млн. грн. Однак досить скоро усе унормувалося, адже громади взяли на своє утримання заклади освіти, культури, первинної медицини, територіальний центр надання соціальної допомоги та інші бюджетні заклади. А колосальні соціальні перетворення у селах, більшість з яких самотужки не вибралася з соціальних злиднів – найкращий доказ переваг ОТГ.

Загалом на Самбірщині створено, діють і активно розвиваються 10 ОТГ. Найбільша  них – Рудківська міська ОТГ, котра складається з 13 населених пунктів і налічує 13500 жителів. Найменша – Дублянська селищна ОТГ об’єднала 7 населених пунктів у яких проживає усього 3000 мешканців. Уже у перший рік їхнього існування держава виділа для їхнього розвитку 24 млн. грн.

Учасник «Маршруту успіхів» Буковецький сільський голова Воловецького району Ярослав Комарницький зазначає, що «при сьогоднішньому рівні фінансування органів місцевого самоврядування переваги в ОТГ - дуже великі. Ми просто вражені від побаченого – у якому відмінному стані дороги, будівлі шкіл, ФАПів, дитсадочків, клубів навіть у маленьких селах».

Оноківський і Тарнівецький сільські голови Ужгородського району Павло Машіка та Вадим Шоля також вражені побаченим. Чи не найбільше їхнє захоплення викликали місцеві дороги, які за останні кілька років змінилися кардинально. «Ще донедавна сусіди львів’яни заздрили закарпатцям, які мали значно кращі місцеві шляхи, ніж вони. Нині ситуація кардинально змінилася не на нашу користь», - зауважив В.Шоля.

 

 

Закарпатське РВ АМУ

20 червня 2018р.

Теги: досвід, створення, сусіди

Коментарі

пенсіонер 2018-06-20 / 11:15:47

Літо, сонце, гостина - гарний відпочинок за власний кошт. Але...
Хіба львів'яни знають, як "укатувати" Г.Москаля, щоб він ПРОСТО ПІДПИСАВ створення ОТГ?

По реальний "досвід створення ОТГ" в Закарпатті треба, пане Шоля, їхати, намсамперед, у рідний Ужгородський район - у Баранинці. Якщо щось не зрозуміло - у Поляну. Якщо вже і так "клинить" - у Тячів)))

А нащо і як витрачати кошти ОТГ вам жителі цього ОТГ самі розкажуть у подробицях - було би спочатку гроші на рахунку і сам рахунок)))

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини