У Коломиї просили пришвидшити беатифікацію владики Івана Маргітича (ФОТО)

Народний владика, ісповідник віри Іван Маргітича як священик і єпископ був духовним охоронцем греко-католицької церкви на Закарпатті, мудрим провідником й пастирем русинів-українців, твердо й несхитно стояв в обороні рідного слова й прабатьківської віри і проявив справжній подвиг священика і громадського діяча, усе своє свідоме життя боровся за незалежність рідної держави і рідної Церкви.

У Коломиї просили пришвидшити беатифікацію владики Івана Маргітича (ФОТО)

Бог і Україна. Саме на благородний вівтар священного служіння рідному народу без найменшого сумніву і каяття поклав своє життя Іван Маргітич. Не маючи власної сім’ї, усі свої сили, душу, всього себе віддав він Всевишньому і вірникам. У цьому – сенс його хоч і страдницького, але такого високого, прекрасного і щасливого життя.

Власне про чин незламного ісповідника віри йшлося під час спогаду-презентації книги «Народний владика Іван Маргітич» у Коломийському Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського. Гості зі Львова – упорядник і видавець книги Олександр Масляник, віце-президент Світового християнського конгресу, автор статті Володимир Гаюк, делегація з Рахова на чолі зі священиком о. Василем Носою, наша краянка, уродженка Хустщини Ярослава Ткачук, генеральний директор Коломийського Національного музею народного мистецтва  Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, заслужений працівник культури України, кавалер орденів княгині Ольги та інші мовили про подвиг слуги Божого Івана Маргітича й просили провід МГКЄ активніше продовжувати процес його беатифікації.

Початок діяльності І. Маргітича як священика був важким. Це був період насильницького приєднання греко-католицької Церкви до окупаційного російського православ’я. У 1949 році почався планомірний наступ влади на греко-католицьку Церкву і маже одночасно було заарештовано усіх міських священиків, які категорично відмовилися підписати заяву про перехід у православну віру. Арештували І. Маргітича 4 березня 1951 року, замість релігійної пропаганди присудили антирадянську і дали 25 років ув’язнення. 

У складний і буремний для України час 80-90-х років минулого століття  Іван Маргітич доклав багато сил і духовної енергії для зміцнення національно-демократичних організацій, для відновлення греко-католицької Церкви на Закарпатті. Подвижник Іван Маргітич був завжди зі своїм народом. Він проявив справжній подвиг священика і патріота, бо все своє свідоме життя боровся за незалежну Україну.  

Будучи важко хворим, він постійно їздив Закарпаттям,  був там, де його чекали вірники. Так і помер на 83-му році життя під час освячення престолу в с. Пилипці на Міжгірщині. 

З відстані часу зримо видно, що засіяні протягом десятиліть владикою Іваном Маргітичем зерна християнської віри у душах вірників Закарпаття принесли рясні плоди. Плодами того засіву стала міцна віра та мужність тисяч вірників, які вистояли у вкрай невигідних та небезпечних умовах катакомбної ГКЦ протягом півстоліття, не спокусившись вигідними та престижними умовами толерованого владою московського православ’я. 

У прийнятому звернення до правлячого єпископа МГКЄ кир Мілана Шашіка, зокрема, зазначено: «За Вашої участі, владико,  пройшли науково-практичні конференції і урочисте перепоховання 4 лютого 2017 року в храмі Покрови Пресвятої Богородиці в селі Боржавське останків єпископа-помічника Мукачівського Івана (Маргітича) на якому Ви публічно проголосили початок його беатифікації.

На знак найвищої пошани єпископа Івана Маргітича – ісповідника віри, визначного релігійного і громадського діяча, славного сина Закарпаття, великого патріота України, духівника і наставника сотні тисяч українців – просимо Вас докласти усіх зусиль для пришвидшення процесу його беатифікації. Omnia ad  majorem Dei gloriam -  хай буде все на більшу Божу славу!».

 

 

Анна Грапенюк для Закарпаття онлайн

20 червня 2018р.

Теги: беатифікація, Іван Маргітич

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини