На перших публічних консультаціях ужгородці висловилися щодо майбутнього озеленення Київської набережної (ФОТО)

Сьогодні в Ужгородській міській раді презентували результати перших публічних консультацій, під час яких цікавилися думкою ужгородців щодо підсадки дерев до каштанів на Київській набережній обласного центру.

На перших публічних консультаціях ужгородці висловилися щодо майбутнього озеленення Київської набережної (ФОТО)

«На початку травня ми презентували новий механізм взаємодії влади і громади – публічні консультації. Першим обрали питання підсаджування дерев на каштановій алеї на Київській набережній. Як показала стартова прес-конференція, питання було обране дуже вдало, тому ще на першому етапі відбулася доволі активна дискусія. Ми дійшли висновку, що лише спільними зусиллями влади та громади міста можна досягти якихось позитивних кроків у цьому напрямку», – зазначила керуючий справами виконавчого комітету Ужгородської міської ради Олена Макара.

Регіональний представник Інституту «Республіка», ініціатор публічних консультацій Микола Яцков розповів про нову для міста процедуру та результати перших публічних консультацій.

«Що важливо – процедура консультацій запускається на ранніх етапах, коли ще не прийнято рішення влади, а міська влада хоче почути, чого хоче громада. Ми мали шалену дискусію у мережі Фейсбук, і це теж гарний показник зацікавленості у діалозі. У підсумку, до онлайн- та sms-голосування, яке фінішувало 15 червня, долучилися 749 громадян, чиї голоси і визначили фаворитів серед шести запропонованих для підсаджування порід дерев. 39 відповідей надійшли через sms, 710 – онлайн.

Відтак, ясен вузьколистий отримав 27 голосів, клен гостролистий – 196 голосів, павловнія повстиста – 146 голосів, липа срібляста – 115 голосів, дуб звичайний – 95 голосів та гінкго білоба – 169 голосів», – зазначив Микола Яцков.

До обговорення долучилися і науковці – декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець та доцент кафедри ботаніки Інна Бесеганич.

«Кожного тижня ми бачили, як змінювалися результати голосування. Спочатку лідирували гінкго білоба та павловнія повстиста, що було для нас сюрпризом, адже ці дерева є екзотами, які не притаманні природній флорі нашого краю. Гінкго білоба – дерево, яке в минулі доісторичні епохи природно зростало на Закарпатті, але зараз збереглося як релікт на невеликій площі в Китаї. Дерево дуже гарне, особливо восени, тому часто використовується в озелененні. До слова, минулого року міська влада висадила гінкго білоба на вулиці Електрозаводській, вже років за 10-15 там буде алея з цих дерев. Крім того, цього року у центрі міста, у мікрорайоні Галагов, було висаджено кілька саджанців гінкго білоба. До речі, в парку Лаудона є один з найстаріших у Європі екземпляр гінкго білоба.

Також лідирувала павловнія повстиста, дерево гарно квітне, ви можете побачити її у сквері на площі Корятовича. Ми зрозуміли, що запит на неї є, до речі, одна з наших пропозицій, ще до оголошення публічних консультацій – на площі Шандора Петефі була перестійна липа, її видалили, біля цієї липи буде висаджена павловнія, яка також доповнить ансамбль лип, створений ще за чехословацького періоду.

Безумовно, ми звернемо увагу на ці два види, які лідирували та подобаються ужгородцям. Зі свого боку, під час рекомендацій міській владі щодо озеленення вулиць будемо більше звертати на це увагу.

І ясен вузьколистий, і клен гостролистий, і липа срібляста, і дуб звичайний – це місцеві види, які пристосовані до наших кліматичних, до ґрунтових умов. У країнах Центральної Європи також дотримуються практики висадження місцевих видів дерев, з вкрапленнями екзотів.

Щодо результатів голосування, то зауважу, що клен гостролистий має багато сортів, і тому є можливість підбору дерев з різними кольорами листків, від чого набережна буде мати свої принади», – розповіла Ярослава Гасинець.

Підтримала колегу і Інна Бесеганич, зауваживши, що клен гостролистий є природним видом для нашого регіону та адаптований до його ґрунтово-кліматичних умов. «Клен гостролистий відповідає критеріям, які висунуті нами для дерев, що використовуватимуться під час реконструкції зелених насаджень набережної: дерева великі, з потужною кореневою системою, порівняно швидкорослі, достатньо посухо- та морозостійкі. І найголовніше – сучасні сорти пропонують цілу палітру кольорів і форм, які дозволяють проектувати цікаві композиції. Що дуже важливо, клени не так інтенсивно вражаються шкідниками. Ще один позитив – клен гостролистий гарно піддається формуванню крони», – додала Інна Бесеганич.

До кінця тижня ужгородські науковці, залучені до процесу публічних консультацій, подадуть пропозиції владі щодо озеленення однієї з центральних набережних Ужгорода. «Ми не кажемо, що ухвалені рішення будуть реалізовані вже цього року, але вони будуть враховані керівництвом міста. Перша публічна консультація показала значну активність громади, а міська влада побачила ефективність такого інструменту», – наголосила Олена Макара.

19 червня 2018р.

Теги: слухання, набережна, озеленення

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини