Цигани з різних районів Закарпаття переховуються після спалення їхнього табору неподалік Тернополя

Тернопільська поліція продовжує слідство у справі нападу на ромський табір 22 травня 2018 року. Група молодиків, частина з яких є членами право-радикальних організацій, зокрема і «Правого сектору», силою розігнала ромський табір, в якому було понад 30 дітей. Кілька потерпілих написали заяви в правоохоронні органи, але від медичної допомоги і судово-медичної експертизи відмовились. Кореспондентові Радіо Свобода вдалось знайти потерпілих ромів.

Цигани з різних районів Закарпаття переховуються після спалення їхнього табору неподалік Тернополя

У Великогаївському лісі, поблизу Тернополя, протягом двох років був стихійний ромський табір. Одні проживали у ньому довший час, інші відходили і приходили. У трьох наметах жили три великі групи ромів із різних районів Закарпаття. На момент нападу, 22 травня, у ньому були, за розповідями самих ромів, понад 30 дітей і 15 дорослих, переважно жінок.

– Це було під вечір, десь 20 година. Ми були біля наметів і почули голоси, крик «Слава Україні!», побачили, що біжать люди в масках, кепках, ми не бачили їхні обличчя. Вони почали розбивати намети, у руках мали пляшки з бензином і облили намети, підпалили їх. Почали замахуватись на жінок, я просила, щоб впустили мене забрати документи і гроші з намету, вбігла туди, але мене вдарили і звідти викинули. Мій чоловік із сином метелобрухт збирають і ми мали трішки грошей, думали якусь хату в селі купити. Але все згоріло, всі наші речі, всі.

– Стріляли гумовими кулями, нікого не зачепили. Ми боялись дуже.

– Ось у мене попечена рука.

– А чи звертались по медичну допомогу?

– Ні. Не буду, боюсь.

– Я бігла з дитиною, а вони стріляли мені вслід, – про це розповіли Радіо Свобода роми, які приїхали на Тернопільщину з Мукачева, що на Закарпатті.

Десять дорослих і стільки ж дітей переховуються у будинку свого родича на Тернопільщині.

Іншу групу ромів я зустріла у Тернополі. У Наталії з закарпатського містечка Воловець десятеро дітей. Також тут просто неба ночують і роми з села Великі Лучки (Закарпаття).

– Майже два роки жили в тому таборі. Приходили поліцейські і дивились за порядком, перевіряли документи. У той вечір ми сиділи за столом, до нас прийшов місцевий чоловік і приніс цукерки для дітей. Ми почули і побачили, що біжать люди. Той чоловік просив не бити нас. Вони мали палиці, пістолет, стріляли за нашими дітьми. Їх було десь 15 осіб.

– Діти побачили, що горить, почали втікати, попекли ноги.

– Я дуже боявся, нас палили, били, мене кинули.

– Місцеві нам допомагали, приносили взимку картоплю, олію, гречку. Ми роками там були і нікого не чіпали. Хлопці метал, папір, пляшки збирали і здавали, – говорять роми.

Поліція знайшла гільзи

Конфліктів із місцевими мешканцями, які жили неподалік ромського табору, кажуть, вони не мали. Підтвердили цю інформацію і в поліції Тернопільщини.

Не знайшли поліцейські у спаленому ромському таборі крадених телефонів. Поліція отримала повідомлення від ромів близько 20.20 і дуже швидко патрульні прибули на місце, де ще горіли намети і було кілька мешканців табору.

У коментарі Радіо Свобода начальник Головного управління Нацполіції Тернопільської області Олександр Богомол наголосив, що поліцейські на місці знайшли чотири гільзи від травматичної зброї.

«Стріляли, щоб не вбити, а налякати. Один із групи зробив кілька пострілів у землю, близько ніг ромів, також вимагав, щоб вони забрались, бо небажані гості. Це перший такий випадок на Тернопільщині. Троє ромів, яких ми застали на місці, допитали і визнали потерпілими, вони написали звернення. Патрульна поліція затримала групу молодиків із 12 осіб, яка йшла з місця, де був табір. Їх у цей вечір доставили у міський відділ поліції. З них п’ятеро були неповнолітніми. Частина є членами право-радикальних організацій. Вони пояснили, що займались спортом, хоча там вікова категорія від 14 до 35 років, казали, що бігали в лісі, але ми розуміємо, що вони причетні до цієї події. Не виключаємо, що були інші люди, які могли втекти і піти в інший бік. Ми їх відпустили, бо на той момент не мали підстав затримати когось чи оголошувати підозру», – каже очільник поліції Тернопільщини Олександр Богомол.

Слідчі дії тривають. Роми дали свідчення, але чи вони не змінять їх – невідомо. До того ж ніхто із потерпілих не звернувся по медичну допомогу, бо бояться, як пояснили Радіо Свобода. Відмовились пройти і судово-медичну експертизу. Відтак доказова база у справі нападу на ромський табір буде невелика.

Порушено кримінальне провадження за статтею 296 (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом) Кримінального кодексу України.

Олександр Богомол зауважив, що це єдиний локальний конфлікт, тому немає підстав перекваліфіковувати статтю кримінального провадження, що напад здійснено з ксенофобських поглядів. Коли поліція доставила молодиків, яких підозрює у розгромі ромського табору, у міський відділ поліції, представники «Правого сектора» протестували біля будівлі з вимогою відпустити затриманих осіб.

За два тижні до погрому ромського табору, у соціальних мережах тернопільські активісти активно поширювали інформацію про те, що роми побили дітей і дорослих. Але цей факт не підтвердився. За інформацією поліції, ніхто не звернувся з заявою у правоохоронні органи, не знайдено жодного потерпілого, а дописи лише підсилили негативне ставлення до всіх ромів.

Роми не хочуть виїжджати

Проблема нетерпимості до ромів відчутна серед мешканців, а особливо у соцмережах, існують шаблони у ставленні до них, що всі вони злодії, говорить координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Тернопільській області Володимир Шевченко.

За цей рік до правоохоронців Тернопільщини надійшли близько 80 скарг на представників ромської громади. Люди скаржаться, що роми жебракують, смітять, грабують.

«Ми вільні люди. Але є різні цигани. Є такі, які крадуть, вбивають, а є такі, які своєю працею заробляють. Ми ходимо копати і здаємо металобрухт», – пояснив чоловік ромської національності, який проживав у зруйнованому табору.

Є припущення, що сьогодні чимало ромів втікають із місць проживання через тиск баронів, інші їдуть по великих містах заробляти і здають данину, жінки, які отримують допомогу від держави на дітей, теж змушені віддавати гроші старшому у спільноті.

Водночас є невеликі групи осіб ромської національності, як, зокрема, у Львові, які спеціалізуються на тому, що грабують людей на вулицях. Їх знають львів’яни в обличчя. Однак ті, які проживають в осідлих місцях, намагаються не конфліктувати з місцевим населенням. Зі стихійними таборами ситуація дуже різна.

«Ромам, яких розігнали, можна допомогти у тому випадку, якщо вони самі хочуть собі допомогти, якщо вони будуть організовуватись, створювати свій осередок. Ми можемо забезпечити адвоката, просити владу сприяти, але ми не можемо їх заставити робити певні дії. Вони розуміють, що проти них відбуваються певні незаконні дії, кажуть, що вони такі, як ми, що вони українці, але вони не хочуть робити ніяких подальших кроків, посилаються на те, що бояться, а зробити крок , щоб себе захистити не наважуються і не хочуть. Ми налагоджуємо з ними спілкування, можемо надати автобус, щоб вони їхали додому на Закарпаття, а вони не хочуть. Люди хочуть тут залишитись, тут жити. Якщо так, то це означає, що треба їм допомогти, що вони не мають прив’язки до свого барона. Все залежить зараз від ромів», – говорить тернопільський омбудсмен Володимир Шевченко.

Нападу на ромський табір поблизу Тернополя радикально налаштованими особами передували такі ж випадки поблизу Львова, у Києві. Слідство у цих справах триває, мешканці таборів розійшлися хто куди.

«Бути правовою державою – це давати всім однакове право. Передовсім, на захист, освіту, охорону здоров’я. Якщо держава не надає цих прав, то чому ми тоді дорікаємо певним групам, що їх не отримали, що вони порушують наш спосіб життя. Право на освіту – це право, яке дає змогу вирівняти шанси. Ромам таких шансів не дають», – наголошує Оксана Дащаківська, керівник Західноукраїнського фонду «Відродження».

Ромські діти, які проживали у розгромленому таборі поблизу Тернополя, звісно, не відвідують школу і позбавлені такого шансу, чимало повнолітніх не вміють читати. Працю дітей використовують дорослі. Роми не отримують жодної медичної допомоги й їх ніхто не обстежує. На запитання, чому не повертаються на Закарпаття, звідки вони родом, не підуть працювати, для прикладу, прибирати вулиці чи збирати полуниці, не облаштуються на місці, більшість не мала відповіді.

Галина Терещук, Радіо Свобода

30 травня 2018р.

Теги: цигани, роми, Тернопль

Коментарі

Читач 2018-05-31 / 11:05:48
Шановні люди! Давайте скинемось грішми та купимо білети усім циганам на їх історичну батьківщину - Індію! І хай там циганва собі балдіє. Іншого не буде - циган людиною не стане.

Людвіг 2018-05-30 / 07:42:54
Дістали вже всіх. Най ідуть потрясуть свого жироша барона з Підвиноградова. Там на всіх хватить

Вуву 2018-05-30 / 07:23:57
А я дам відповідь.
Бо до праці треба ходити так як всі ... А в них так заведено ... Що як вони будуть так працювати (так як всі)... То вони вже не цігани а відступники.
На самому початку сказали про себе "що вони люди вільні" ... (Хочу працюю ... Хочу не працюю)
Крім того з усіх хто працює знімають податок . А який циган хоче не те щоб працювати ... а щей податок платити ?
Дехто з них документи має ... Але по правді кажучи то є формальність.
Вони просто уникають всі суспілні норми і правила співжиття ... а голоно норми діючого законодавства.
Йіхній вибір і така циганська традиція бути поза всяких законів (грубо кажучи бути "беззаконниками")
Тбт. Жити виключно по циганських правилах і положення і нормах ... Які є тільки в йіхньому середовищі .
Це ще теж РЕЛІКТИ КОЛИШНЬОГО СССР.
Де всім було по барабану до них ... бо вони цигани. Навіть коли садили в тюрму за "тунєядство" ... то циганів за це ніхто ніколи нечіпав.
Бо інакше треба булоБ пересадити весь циганський табір.
Але тепер інший час і все стрімко змінюється. А цигани до таких змін просто не готові і сподіваються що йіх як і колись ... знову пронесе і буде так як було .... ПО ЦИГАНСЬКІЙ ТРАДИЦІЙІ.

ВУВУ 2018-05-30 / 06:58:45
ГАРНО АЖ ДАЛІ НІКУДИ ...спочатку самі нароблять проблем і всякого криміналу ... А вже коли в людей терпець уоивається ... То виявляється що вони є постраждалі і тепер йім треба помагати і надавати допомогу .
"Повний Ідіотизм в усій красі".

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини