У Києві відзначили 15-річчя підписання Карпатської конвенції (ФОТО)

22-23 травня 2018 року в Києві, на урочистому засіданні в Кабінеті міністрів України та на міжнародному семінарі в Національній академії наук України відзначено 15-річчя підписання рамкової конвенції «Про охорону та сталий розвиток Карпат»

У Києві відзначили 15-річчя підписання Карпатської конвенції (ФОТО)

22 травня 2018 року у Клубі Кабінету міністрів України  пройшло урочисте засідання з нагоди 15-річчя підписання Карпатської Конвенції «Карпати – зв'язок для європейської інтеграції та стійкого регіонального розвитку», у якому взяли участь  представники посольств країн-учасниць – Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, органів влади й місцевого самоврядування, наукових установ, міжнародних інституцій та громадських організацій.

На цьому засіданні міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, наголосив, що «Розробка Конвенції відбувалася з ініціативи України. Тільки виконання статей документа на довгі роки так і не стало пріоритетом для Мінприроди. Йдеться і про сталий розвиток Карпат, і збереження лісів, і зокрема, про розвиток сталого туризму.  Всі ці речі передбачені протоколами Конвенції».   

А в продовження цієї розмови, 23 травня 2018 року в приміщенні Президії Академії наук України за участі міжнародних експертів, представників іноземних науково-дослідних організацій, українських органів місцевої влади, наукових установ, заповідників та національних природних парків, пройшов міжнародний семінар «Природоохоронні території – рушій регіонального розвитку гірських територій України».

Серед учасників були й керівники Карпатського біосферного заповідника, національних природних парків «Синевир», «Зачарований край» та відповідальні працівники Закарпатської обласної державної адміністрації.

Вступною промовою семінар відкрив заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко, який особливо наголосив на важливості реалізації вимог Карпатської конвенції та активізації діяльності у цьому контексті Карпатської мережі природоохоронних територій. 

Грунтовні аналітичні доповіді на семінарі проголосили голова Віденського офісу ООН з навколишнього середовища, керівник секретаріату Карпатської  конвенції Гаральд Егерер, директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України Віктор Клід, заступник начальника відділу біоресурсів Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Дмитро Томенчук, координатор WWF в Україні Богдан Проць, перший заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва Володимир Коржов, завідуючий відділом Інституту екології Карпат НАН України Олександр Кагало та інші.

Велику зацікавленість викликали також презентації «Стратегія розвитку гірських схилів для Українських Карпат» (Ісідоро Де Бортолі з італійської науково-дослідної компанії « Eurac»), про стан реалізації  німецько-українського проекту «Підтримка природоохоронних територій в Україні» (керівник проекту Міхаель Бромбахер з Німеччини), «Регіональний економічний розвиток: вплив національних парків на прикладі Німеччини» (Йоахім Ротман з німецького  Вюрцбурзького університету), «Економічна роль природоохоронних територій у Польщі» ( Томаш Звіяч-Козіца з польського Татранського народового парку), «Сталий місцевий розвиток в контексті реформ децентралізації та цілі сталого розвитку» (Маркус Бранд, Програма розвитку ООН в Україні).

А заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор детально зупинився на  презентації досвіду 50-річної діяльності  Карпатського біосферного заповідника зі збереження природних цінностей та забезпеченні сталого розвитку гірських населених пунктів в зоні його розташування.

У цьому році виповнюється двадцять років, як на міжнародній науково-практичній конференції «Карпатський регіон і проблеми сталого розвитку», яку ми організували з нагоди 30-річчя створення Карпатського заповідника ( м. Рахів, 1998), в її резолюції записано: «З метою створення міжнародного правового поля в галузі збереження природи та соціально-економічного розвитку країн Карпатського регіону, урядам цих країн розробити і прийняти Карпатську конвенцію сталого розвитку».

А завдяки зусиллям українського уряду, особисто колишнього двічі міністра охорони довкілля України, професора Василя Шевчука та його заступника Ярослава Мовчана в рамках реалізації цієї ідеї Польща, Румунія, Сербія і Чорногорія, Словаччина, Угорщина, Україна та Чехія, на 5-й Пан’європейській конференції міністрів охорони навколишнього середовища «Довкілля для Європи» (травень, 2003 р.) у Києві підписали Рамкову конвенцію про охорону та сталий розвиток Карпат. 

Її, а також протоколи до неї «Про збереження та стале використання біологічного та ландшафтного різноманіття» (2009 р.), «Про стале управління лісами» (2012 р.) та «Про сталий туризм» (2017 р.), ратифіковано Законами України, які нині, на жаль, практично не виконуються.

Тому знову ж таки за нашою пропозицією в Указі Президента України від 21 листопада 2017 року No 281/2017 «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження природно-заповідного фонду», доручено Кабінету міністрів України забезпечити реалізацію положень Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат та Протоколів до неї.

Чимале значення для  гірських населених пунктів, які знаходяться в зоні діяльності біосферного заповідника, має й реалізація актів Президента та Уряду України із питань збереження української ділянки об’єкту Всесвітньої спадщини  букових пралісів та їх благоустрою й сталого розвитку.

Так, до прикладу, завдяки цьому, вдається розв’язуватити надзвичайно важливі соціально-економічні проблеми в цьому регіоні, зокрема відкрито рух пасажирського потягу за маршрутом «Київ-Рахів», розпочато роботи з капітального ремонту та асфальтування автодоріг, що ведуть до Угольсько-Широколужанських пралісів та до інших ділянок Карпатського біосферного заповідника тощо.

В ході семінару Карпатському біосферному заповіднику урочисто вручено  ключі від легкового автомобіля високої прохідності Renault Duster, який придбано для природоохоронних цілей за рахунок коштів Проекту «Підтримка природоохоронних територій в Україні».

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор, для Закарпаття онлайн

27 травня 2018р.

Теги: конвенція, Карпати, праліси, КБЗ

НОВИНИ: Соціо

21:58
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини