В Ужгороді на міжнародній конференції ЄТОС "Тиса" обговорювали шляхи подальшого розвитку транскордонного співробітництва (ФОТО)

Майже три роки тому – у жовтні 2015 року – Закарпатська обласна рада спільно з загальними зборами сусідньої Саболоч-Сатмар-Березької області Угорщини та мерією угорського міста Кішварда заснували «Європейське об’єднання територіального співробітництва «Тиса».

В Ужгороді на міжнародній конференції ЄТОС "Тиса" обговорювали шляхи подальшого розвитку транскордонного співробітництва (ФОТО)

Сьогодні ЄОТС «Тиса» - унікальний проект як для України, так і для Євросоюзу, оскільки вперше окрема область України, яка не є членом ЄС, завдяки сусідній Угорщині, стала учасником європейського інструменту сусідства, покликаного розвивати співпрацю регіонів заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів.

Про актуальні питання розвитку транскордонної співпраці йшлося на міжнародній конференції «Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття», яка відбулася в Ужгороді 25 травня. У її роботі взяли участь та виступили голова Закарпатської  ОДА Геннадій Москаль, виконувач повноважень голови обласної ради Йосип Борто, мер м. Кішварда Тібор Лелесі, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бугайло, провідний адміністратор Секретаріату Комісії з питань територіального зближення  та бюджету Комітету регіонів ЄС Славен Клобукар, директор Секретаріату програм прикордонного співробітництва  «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» Арон Сокач.

Упродовж трьох останніх років на території Закарпатської області в соціальній та економічній сферах реалізовано понад 80 проектів, переважна більшість з яких – у співпраці з Угорщиною. Тривале і результативне партнерство прикордонних регіонів відкриває можливість брати участь у розробці та реалізації стратегічно важливих для регіону інфраструктурних проектів – проведення  ефективних протипаводкових заходів, охорону навколишнього природного середовища, збереження культурної спадщини, розбудову прикордонної інфраструктури та інших. ЄОТС «Тиса», спільно з галузевими структурами ОДА, розробили та подали низку проектів з метою вирішення актуальних питань регіонального розвитку, які, є велике сподівання, будуть підтримані Європейською Комісією. Дуже важливо, що позитивний досвід ЄОТС «Тиса» у багатьох сферах може бути використаний й іншими регіонами у процесі реалізації євроінтеграційних прагнень України.

На нинішній конференції помітно переважав науково-освітній «ухил» - у її роботі брали участь та виголошували основні доповіді провідні вчені-міжнародники Ужгородського національного університету. Про інтернаціоналізацію освіти та наукових досліджень як інструмент європейської інтеграції прикордонних регіонів України на прикладі УжНУ розповіла його проректор, доктор політичних наук Мирослава Лендьел. 

Завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ, доктор історичних наук Єва Кіш на прикладі Закарпаття  сконструювала  сучасну модель європейських інтеграційних процесів України. Як завжди фахово й аргументовано «розкладав по поличках» економічне середовище прикордонного регіону завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, доктор економічних наук Володимир Приходько. 

Декан юридичного факультету, доктор юридичних наук Ярослав Лазур ознайомив присутніх з європейськими стандартами транскордонного співробітництва у правовій площині та вніс пропозиції щодо необхідності внесення змін до деяких законодавчих актів України, особливо у частині затвердження нової форми органу транскордонного співробітництва, а також вирішення питання щодо статусу юридичної особи такого об'єднання, що сприятиме активному розвитку транскордонного співробітництва між регіонами України та інших країн.

Голова відокремленого підрозділу Громадської організації «Молода дипломатія» Беттіна Кішарі висловила думку щодо залучення молодіжних громадських організацій для вдосконалення євроатлантичної територіальної комунікації.

На завершення відбулося обговорення виголошених доповідей за результатами яких будуть напрацьовані рекомендації, котрі стануть основою програм сприяння євроатлантичній інтеграції України, повідомляє офіційний сайт УжНУ.

26 травня 2018р.

Теги: конференція, співробітництво, Тиса

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини