На Міжгірщині назріває селянський бунти проти джиперів – НПП "Синевир"

З приходом весни спостерігається активність любителів джипінгу. На джипах, квадрациклах, мотоциклах вони нерідко з’їжджають з доріг загального користування, прямуючи у ліс, на полонини чи інші ділянки в пошуки екстриму.

На Міжгірщині назріває селянський бунти проти джиперів – НПП "Синевир"

Як відзначають в НПП "Синевир", прикро, що це явище набуває поширення навіть у межах природно-заповідного фонду. Такими діями екстримали завдають шкоди довкіллю і приватним ділянкам.

"Місцеві жителі звертаються до НПП «Синевир» з проханням заборонити їзду джипів, квадрациклів та іншої техніки поза дорогами загального користування. Серед селян назріває бунт проти екстрималів. Горяни у розпачі і гніві", - зазначають у Нацпарку.

При цьому, зауважують, що охорона з числа працівників парку, котрі слідкують за дотриманням правил пересування, стикнулися з погрозами з боку екстремалів, які "прикриваються" посвідченнями різних органів. "Користуючись службовими посвідченнями депутатів і правоохоронних органів, джипери дозволяють собі не лише погрожувати, зверхньо і некоректно поводитися з працівниками служби державної охорони ПЗФ, але й вдаються до фізичних дій супроти відповідальних працівників. Це неприпустимо. Національний природний парк «Синевир» стурбований такою ситуацією, яка є кричущим порушенням Закону України з боку представників від владних органів України. Водночас, ситуація, що складається, може викликати гнів місцевих жителів супроти порушників Закону, які на джипах шкодять поля селян, де вони важко трудяться у гірських умовах. Такий гнів може мати свої негативні наслідки", - йдеться у повідомленні НПП "Синевир".

Технікою, на якій джипери їздять, можуть пошкоджуватися рослини і дерева, зокрема, рідкісні; знищуються або пошкоджуються лісові культури, природного підросту та самосіву, сіянці і саджанці. У результаті таких поїздок залишаються справжні «рани» від колес на ґрунтах. Такі дії є неприпустимими і тягнуть за собою покарання у вигляді штрафів, розміри яких передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 р. №541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Та норми Закону для цих порушників не страшні; вони просто не поважають Закон, пред’являючи посвідчення.

"Національний природний парк «Синевир» закликає дотримуватися чинного законодавства, що стосується природно-заповідного фонду. У межах території проводяться і будуть проводитися рейди і постійний контроль да дотриманням норм Закону", - повідомляють в НПП "Синевир".

18 травня 2018р.

Теги: джипери, бунт

Коментарі

Byby 2018-05-20 / 20:21:39
Якщо не лукашенко то ердогана на них нема ... Той за пару днів навів би порядок. НіхтоБ не дипарився по ночах і ліс би не крали.
А за троє суток пересадилиБ всіх злодійів.

юрик 2018-05-19 / 20:34:08
то ці джипери їздять по тих горах які вася Щурь голова Міжгірської райради продав

попадинець 2018-05-19 / 17:03:50
гроші в цих джиперів збирає Мішо Щурь брати василя Щуря голови райради то вони господарі міжгірських полонин так вони себе називають

Вуву 2018-05-19 / 06:57:49
Чим менше лісу ... Тим вища ціна на дрова .(коло замкнулось).
Ps. Знаєте що за рік дерево не виросте .? ... А топити чимось треба .

Місцевий 2018-05-18 / 22:16:58
Цікаво, чи багато заплатив дербак (директор НПП Синевир) автору цієї статті? Так як вона написана явно на замовлення того нелюда. Зрештою як і більшість новин в нашій пресі. Шкода від джиперів звичайно є, але одними з тих джиперів є жополиз дербака - іваниш та сини. Але ж ніхто не говорить хто знищив тисячі гектарів лісу з усім біорізноманіттям у т.ч. реліктовими видами в ур. Яворовець, Студений, Розтока і т. Д. Невже це джипери вирили ці всі трелювальні волоки та залишити пілся себе пустелі??? Питання нажаль риторичне... Відповість на цього дасть бог сам дербак, але вже із-за грат в'язниці. А щодо синевирців, то це дуже дуже терплячі люди. Купляти дрова та пиломатеріали для обігріву та господарства у дебака та сосущих йому підприємців по таких необгрунтовано високих цінах - це справжнє благородство. Тому проблема джиперів - не така вже й проблема...

Закарпатець 2018-05-18 / 17:19:11
Боріться краще з лісовозами а не з квадроциклістами. Один лісовоз робить лиха більше ніж тисячу квадроциклів а я вже не говорю про ліс який вони возять і дороги які нищать. Якщо ви завидуєте що не маєте квадроцикла то ідіть працюйте і купуйте. Звичайно ганьба тим хто махає ксівами або порушує прийняті норми їзди на квадроциклах. Тут я підтримую дописувача.

Степан Крук 2018-05-18 / 12:11:31
Це бидло з ксівами різного гатунку необхідно терміново зупинити!!! В області критично не вистачає майстренків, кокішів-мельників та грегорів, отже синевірцям та колочавцям доведеться впоратися із цією проблемою самотужки. На владу та поліцію сподіватися марно... Такий "туризм" краянам непотрібний!

турист 2018-05-18 / 11:52:51
а як вони розїздили полонини!!!
вбивають кущі яфин та брисниці!
а наїзжену колію потім розмиває і змінює всю локальну екосистему!
і цим займаються навіть місцеві жителі, підвозячи за гроші ледачих піших туристів на верхівку гір та полонин!

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини