В Ужгороді відбулися громадські слухання щодо перейменування вулиць та площі (ФОТО)

В Ужгородській міській раді сьогодні відбулися громадські слухання з обговорення пропозицій із найменування (перейменування) вулиць та площі, які протягом двох місяців були розміщені на офіційному сайті міськради.

В Ужгороді відбулися громадські слухання щодо перейменування вулиць та площі (ФОТО)

Про це інформує прес-служба Ужгородської міськради.

У слуханнях брали участь в.о.міського голови, заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок, головний архітектор міста Олег Боршовський, його заступник Валентина Квіт, ужгородці, які захотіли долучитися до обговорення.

Обговорили пропозиції:

  1. Найменувати одну із нових вулиць іменем Дмитра Поповича (07.11.1899 – 03.10.1968 педагог, письменник, громадський і церковний діяч, засуджений на 25 років ГУЛАГу за відмову перейти у московське православіє).

  2. Найменувати одну із нових вулиць іменем Константина Грабара (15.08.1877 – 21.12.1938, греко-католицький священик, губернатор Подкарпатської Русі).

  3. Найменувати площу на розі вулиць Дмитра Вакарова та Підгірної іменем Гаврила Глюка (19.05.1912 – 02.11.1983 український живописець, заслужений діяч мистецтв УРСР).

  4. Перейменувати вулицю Леоніда Говорова на Василя Свиди (22.10.1913 – 19.04.1989, український скульптор, народний художник України, лауреат Державної Премії УРСР імені Тараса Шевченка, один із засновників Закарпатської школи скульптури).

  5. Перейменувати вулицю Перемоги на вулицю Капушанську (повернення історичної назви).

  6. Перейменувати вулицю Кароля Мейсароша на Антона Кашшая, а вулицю Антона Кашшая на Кароля Мейсароша.

Під час громадського обговорення до робочої групи надійшло кілька пропозицій, сьогодні ж у великому залі міськради всі охочі могли виступити та висловити свої побажання.

Зокрема, виступив голова Благодійного фонду імені народного художника України Василя Свиди, син видатного скульптора Ярослав Свида. Він нагадав присутнім, що Василь Свида був першим на Закарпатті лауреатом Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка, тричі обирався депутатом Верховної Ради України, десять разів – депутатом Ужгородської міської ради. Будинок в Ужгороді, де митець жив і працював і де минулого року була встановлена меморіальна дошка, є пам’яткою історії, має охоронний номер. Тому прохання – перейменувати не вулицю Леоніда Говорова, яка є сусідньою, а вулицю Івана Фірцака, де, власне, і розташований будинок.

Більшістю голосів пропозицію підтримали, разом з тим перейменування вулиці Говорова та вулицю Фірцака згодом винесуть на громадське обговорення.

Володимир Кульнєв, голова Ужгородської міської організації ветеранів, зі свого боку, був проти перейменування вулиці Перемоги на вулицю Капушанську, і взагалі перейменування вулиць, що стосуються перемоги у Другій світовій війні. Сказав, що висловлює не свою особисту позицію, а кількох тисяч членів організації. Головний архітектор порадив йому підготувати звернення, яке обов’язково вивчить робоча група.

Найбільш дискусійним було обговорення перейменування вулиці Кароля Мейсароша на Антона Кашшая, а вулицю Антона Кашшая на Кароля Мейсароша.

Внук Антона Кашшая розповів, що його дід був видатним митцем, який виховав не одну плеяду талановитих художників і залишив по собі великий творчий спадок. Родина давно вже мріяла про те, щоб присвоїти ім’я художника вулиці, де той жив і працював, де зараз живуть його рідні. Сусідка художника, теж присутня на слуханнях, зауважила, що як тільки дізналася про закон «про декомунізацію» і бажання перейменувати вулицю Івана Туряниці ( а саме так вона раніше називалася) на вулицю Степана Клочурака, одразу написала звернення до управління архітектури та містобудування з проханням назвати вулицю іменем Антона Кашшая. Однак цього тоді не зробили.

Проти такого перейменування виступив Михайло Фединишинець, нащадок Кароля Мейсароша. Він розповів, що Кароль Мейсарош був першим істориком Ужгорода, він сподівається, що вже незабаром його праці будуть перекладені з угорської мови на українську. Родина також багато років добивалася, щоб одна з вулиць в Ужгороді носила ім’я Кароля Мейсароша. А вулиця Антона Кашшая,назву якої пропонують поміняти місцями з вулицею Кароля Мейсароша, нова, десь на околиці міста, там лише кілька будинків.

Як відомо, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль своїм розпорядженням перейменував вулиці і в Ужгороді, оскільки депутати міської ради не встигли у встановлені строки. Цим рішенням вулицю Івана Туряниці перейменували на вулицю Кароля Мейсароша, як і вулицю Ватуніна, де знаходиться будинок Василя Свиди, на вулицю Івана Фірцака.

Під час голосування більшість присутніх висловилася все-таки за перейменування вулиці Кароля Мейсароша на Антона Кашшая.

Також підтримано пропозиції назвати нові вулиці міста іменами Дмитра Поповича,   Константина Грабара, назвати площу іменем Гаврила Глюка, перейменувати вулицю Івана Фірцака на вулицю на Василя Свиди, а вулицю Перемоги на вулицю Капушанську.

За підсумками громадських слухань підготують проект рішення на сесію міської ради.

17 травня 2018р.

Теги: вулиці, перейменування

Коментарі

Микола 2018-05-17 / 22:20:44
А що тото за чудо з таков пачкуднов рижов бородов?

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини