Дерев’яні церкви Закарпаття можуть зникнути

Ще сто років тому на Закарпатті було 800 дерев’яних церков. Нині залишилося 120. І майже всі в аварійному стані.

Жителька села Сокирниця Василина Гечка показує церкву, в якій протікає дах
Жителька села Сокирниця Василина Гечка показує церкву, в якій протікає дах

Дерев’яному храму в Сокирниці Хустського району понад 300 років. Коли на ньому востаннє замінювали дах, селяни не пригадують. Це могло бути наприкінці 60-х років минулого століття. Лихви на дахівці почорніли. Щоби поміняти покрівлю, потрібно близько 20 тис. грн.

— Два роки тому на церкві провалилася алтарна частина, — розповідає житель Сокирниці, депутат Хустської райради Юрій Іванчо, 46 років. — Ми її повністю поміняли. Але тепер нова біда — протікає дах. Стіни почали руйнуватися, а грошей на ремонт немає. Щоби повністю відреставрувати всі яруси покрівлі й підлогу, потрібно майже два мільйони гривень. Таких грошей ані в сільській, ані в районній казні немає.

— Сокирницька церква — одна з чотирьох готичних на Хустщині, — розповідає мистецтвознавець з Ужгорода Михайло Сирохман, 53 роки. — Це шедевр серед закарпатських сакральних споруд.

Більшість закарпатських дерев’яних храмів розташовані в гірських селах. Найбагатший на пам’ятки Міжгірський район, де їх нараховується понад три десятки. У старовинних святинях досі правлять богослужіння. Селяни часто беруться за ремонт самотужки. — Тільки за часів незалежності на Закарпатті знищилося близько 15 церков, — бідкається Сирохман. — Перша причина — людська байдужість до пам’яток старовини. На початку 90-х селяни з Кобилецької Поляни Рахівського району, побудувавши новий цегляний храм, дерев’яний спалили. Священик окропив згарище свяченою водою, помахав над ним кадилом, помолився, вважаючи, що таким чином похоронив церков. Я просив, щоб її передали до музею, та сільська громада була проти. Чимало святинь зруйнували за радянських часів. Розібрали на дрова безцінні церкви в селах Ганичі, Підплеші, Руське Поле, Плав’є, Розтока, Пузняківці, Перехресний; підпалили — в Майдані та Соймах. Із 1945-го по 1985 роки на Закарпатті знищили 26 дерев’яних, 32 муровані храми, більш як десять унікальних дзвіниць, десятки каплиць та сотні хрестів.

Найчастіше церкви руйнуються під час перекриття дахів. У селах з’явилася ”мода” перекривати храми бляхою. За 90-ті роки металеві покрівлі встановили на унікальних бойківських святинях сіл Гусний, Сухий, Вішка Великоберезнянського району. Внутрішні стіни дерев’яних церков селяни примітивно обшивають пластиковою ламберією, старовинні розписи за великі гроші замальовують майстри-халтурники.

Тепер найстарішими на Закарпатті є дерев’яні церкви ХV ст. у селах Середнє Водяне Рахівського та Колодне Тячівського районів.

— Колоднянську церкву, на щастя, під свою опіку взяло посольство США в Україні, — зауважує мистецтвознавець. — Торік на реставрацію виділили 180 тисяч гривень.

За допомогою Закарпатської облдержадміністрації останнім часом перекрили церкви в Ізках, Розтоці Міжгірського та Ясіні Рахівського районів.

— Якщо поклопотати перед губернатором, можна перекрити одну-дві церкви, — каже Михайло Сирохман. — Нещодавно я просив за храм у селі Лікіцари Перечинського району й дерево для ремонту виділили.

2006 року в облдержадміністрації ухвалили Програму збереження та реставрації пам’яток культурної спадщини. Торік частково реставрували дерев’яні церкви сіл Данилово Хустського та Новоселиці Виноградівського районів.

— У Новоселиці, крім перекриття, вдалося зберегти унікальний настінний живопис, — розказує головний спеціаліст Закарпатського обласного управління культури Томаш Сопко, 50 років. — Реставрація пам’яток обійшлася в 90 тисяч гривень. На 2008 рік на відбудову дерев’яних церков планується витратити близько 200 тисяч.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
29 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

ja rusyn 2008-02-03 / 19:53:00
ty ne maj rusyn. ty hucul .a vat lemak pravyj rusyn ne lemkat lem lem .naučisja rusynskij tak budeš rusyn.komufljažnik ty prav.

май русин 2008-01-31 / 23:09:00
Но, видите! Як язиком пусто молоти и політиков людьом голови баламутити, то Сидор, Падяк, Разгулов, Гигальчій и вшитка компания - тут як тут.

А як цирьков деревляну ремонтирувати, де ся діли?

Легше, попе Сидоре, з Москви грубі пенязе на стройку получати и в свуй жеб перекладати, ніж ся тратити на старенький храм десь в Пилипцю вадь Ростоці?

Камуфляжник :) 2008-01-31 / 00:19:00
Церкви деревянные наши, конечно, обязательно беречь и реставрировать надо. Это наш дух.

Да и для завлечения туристов они нам ещё придадутся. На одних туземцах-"русинах", даже если их соответствующе приодеть и прапор триколорный в руки дать, много ведь не заработаешь. Надо другую экзотику раскручивать :)

май русин 2008-01-30 / 09:05:00
ну, точно мацкаль! Його звідавудь, што доброго вун зробив, а вун відповідать, ож нич поганого. і што недобрі всі кругом, лем він єден - ліпший з усьих:)

мацкаль 2008-01-30 / 06:09:00
Уничтожение деревянных церквей - дело Соборнои Украины! Руина, как писал здесь Рутген, явлается основной чертой хохляцкой культуры гетьманов. Нечему удивляться! Сталинские большевики столько деревянных церквей на Закарпатье не уничтожили как Вильна Хохляндия керована гетьманами-мамаями Татаро-Монгольской Орды. Янычары разкричались, что мол русины ответственны, которых гетьманская Ордa не признёт.

май русин 2008-01-30 / 00:50:00
Каждів партиї - по єннів церькві! Нє, не молитися, бо вни не знавут, як на ся хрест класти. Айбо най вкажут, як вни рідну культуру, сеґінята, сокотят:)

Камуфляжник :) 2008-01-30 / 00:17:00
Господа русинские сувениры, а вы сколько церквей на Закарпатье отремонтировали? :)

сорри 2008-01-29 / 22:20:00
Заженіть у всі дерев"яні церкви Закарпаття пожежників з електриками. Щоб перевірити електропроводку. Поки не пізно. Най Бог заварує

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини